Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Sto lica tortilje: Smotaj i uživaj u taquitosima ili quesadillema

Sto lica tortilje: Smotaj i uživaj u taquitosima ili quesadillema

Wrapove možete raditi kao taquitose - hrskave pržene rolice tortilja ili kao quesadille - tostirane tortilje, a možete ih puniti mesom, grilanim povrćem i humusom uvijek uz malo sira i salate

VIDEO

Tortilje su tanke pogače od mljevenog kukuruznog ili pšeničnog brašna. Odlična su zamjena za kruh te neiscrpan izvor ideja za jela, od onih gotovih za svega nekoliko minuta pa sve do složenijih specijaliteta, kaže nam Alen Strmotić, vlasnik meksičkog street fooda Taquitos Bandidos u Zagrebu.

Pokretanje videa...

00:37

Na ideju je došao kad je jednom, umjesto klasičnog roštilja, napravio razne varijante taquitosa, hrskave pržene rolice od tortilja punjene piletinom, mljevenim mesom ili sirom i povrćem, što se svima svidjelo. Tako je počeo razvijati priču oko mex street fooda. U njihovoj ponudi možete pronaći nekoliko jela od tortilja pripremljenih na različite načine.

Taquitose - hrskave pržene rolice od tortilja punjene piletinom, mljevenim mesom ili sirom i povrćem, quesadille - tostirane tortilje sa sirom koje poslužuju u dvije mesne ili vege varijanti.

Smućkaj i uživaj: U 10 sekundi do 10 osvježavajućih koktela
Smućkaj i uživaj: U 10 sekundi do 10 osvježavajućih koktela

Tu su i chicken salad wrap - toplo-hladna kombinacija piletine u bijelom dresingu i miksa svježe salate zamotane u tortilju, te specijalitet kuće - chilli con carne - njihovo jedino ljuto jelo s mljevenim mesom i povrćem koje se poslužuje uz hrskave domaće nachose od tortilja.

No napravi li se gušće, moglo bi se poslužiti i u tortilji. Tortilja wrapove možete puniti s čime god vam padne napamet, od mesnih varijanti pa do grilanog povrća ili humusa, uvijek u sa salatom i sirevima.

Pa tako možete iskoristiti sve što nađete u hladnjaku: od zelene salate, rikole, avokada, cherry rajčice, maslina, graha, kukuruza, cikle, ribanog kupusa, mrkve... Jedino što vam još treba je fini umak, ljuti ili blagi po želji, bio to neki bijeli umak na bazi vrhnja i začinskog bilja ili salsa na bazi rajčice, savjetuje Alen.

Kuhajte kao profesionalac: Top devet savjeta američkog chefa
Kuhajte kao profesionalac: Top devet savjeta američkog chefa

1. Hrskavi taquitos

SASTOJCI: 8 tortilja od 25 cm, 480 g piletine, začini: sol, čili prah, kumin, crvena paprika

PRIPREMA: Piletinu izrežite na sitne trakice, začinite i kratko prepržite na tavi. Tortilje narežite na četiri jednaka trokuta. Na svaki trokut po dužini posložite 15-ak grama prethodno prepržene piletine. Zarolajte trokute od šireg prema užem dijelu i probodite čačkalicom kako se ne bi odmotali. Rolice pržite u dosta ulja na srednjoj vatri. Kad porumene, gotove su. Poslužite sa salatom i umacima po želji. Umjesto piletine, možete puniti s mljevenim mesom, sirom i povrćem ili sirom i pancetom.

2. Meksička quesadilla

SASTOJCI: 4 tortilje od 30 cm, 320 g ribanog sira (gauda, cheddar), 480 g piletine, grah i kukuruz po želji

PRIPREMA: Piletinu izrežite na kockice i pirjajte na luku, začinite sa solju, čilijem, kuminom, crvenom paprikom i meksičkim origanom. Na polovicu tortilje stavite sloj sira, sloj piletine, grah i kukuruz po želji te ponovno sloj sira. Tortilju preklopite i tostirajte dok se sir ne rastopi ili kratko prepržite sa svake strane na tavi bez ulja. Poslužite uz umake i salatu po želji.

3. Wrap s piletinom

SASTOJCI: 4 tortilje od 30 cm, 480 g piletine, miks salate po želji (zelena salata, ribani kupus, rajčica, ribana mrkva, grah, kukuruz, luk, rikola, avokado...), ribani sir, vrhnje, jogurt, majoneza, začini

PRIPREMA: Piletinu izrežite na trakice i prepržite na tavi, začinite sa soli, čilijem, crvenom paprikom i kuminom. Napravite umak od vrhnja, jogurta, majoneze i vlasca. Tortilju zagrijte na tavi bez ulja. Na sredinu posložite salatu, piletinu, prelijte umakom, pa sirom, te je zarolajte. Wrap kratko tostirajte. Umjesto piletine, možete staviti tunu ili povrće sa žara, humus ili junetinu.

4. Umak od kopra

PRIPREMA: Pomiješajte 200 g vrhnja, žlicu majoneze, 50 g jogurta, 2 žličice kopra, po 1/2 žličice soli i češnjaka. 

5. Salsa umak

PRIPREMA: Izmiksajte u blenderu 400 g sjeckane rajčice, po 1/2 žličice soli i šećera, 1 žličicu origana, 1/2 režnja češnjaka, 1/4 luka i prstohvat kumina. 

6. Guacamole

Dva avokada ogulite i zdrobite vilicom. Nasjeckajte režanj češnjaka, pola luka, pola rajčice i pola jalapeno papričice. Dodajte žlicu korijandera, žlicu soka od limete, četvrtinu žličice kumina i papar. Sve sastojke izmiješajte.

KRALJEVSKA OBITELJ OPET ŠOKIRA: Zabranili susjedima da prilaze Meghan i Harryju?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme
Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje