Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sto lica tortilje: Smotaj i uživaj u taquitosima ili quesadillema

Wrapove možete raditi kao taquitose - hrskave pržene rolice tortilja ili kao quesadille - tostirane tortilje, a možete ih puniti mesom, grilanim povrćem i humusom uvijek uz malo sira i salate

Tortilje su tanke pogače od mljevenog kukuruznog ili pšeničnog brašna. Odlična su zamjena za kruh te neiscrpan izvor ideja za jela, od onih gotovih za svega nekoliko minuta pa sve do složenijih specijaliteta, kaže nam Alen Strmotić, vlasnik meksičkog street fooda Taquitos Bandidos u Zagrebu.

Na ideju je došao kad je jednom, umjesto klasičnog roštilja, napravio razne varijante taquitosa, hrskave pržene rolice od tortilja punjene piletinom, mljevenim mesom ili sirom i povrćem, što se svima svidjelo. Tako je počeo razvijati priču oko mex street fooda. U njihovoj ponudi možete pronaći nekoliko jela od tortilja pripremljenih na različite načine.

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Taquitose - hrskave pržene rolice od tortilja punjene piletinom, mljevenim mesom ili sirom i povrćem, quesadille - tostirane tortilje sa sirom koje poslužuju u dvije mesne ili vege varijanti.

VIDEO RECEPTI Smućkaj i uživaj: U 10 sekundi do 10 osvježavajućih koktela

Tu su i chicken salad wrap - toplo-hladna kombinacija piletine u bijelom dresingu i miksa svježe salate zamotane u tortilju, te specijalitet kuće - chilli con carne - njihovo jedino ljuto jelo s mljevenim mesom i povrćem koje se poslužuje uz hrskave domaće nachose od tortilja.

No napravi li se gušće, moglo bi se poslužiti i u tortilji. Tortilja wrapove možete puniti s čime god vam padne napamet, od mesnih varijanti pa do grilanog povrća ili humusa, uvijek u sa salatom i sirevima.

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Pa tako možete iskoristiti sve što nađete u hladnjaku: od zelene salate, rikole, avokada, cherry rajčice, maslina, graha, kukuruza, cikle, ribanog kupusa, mrkve... Jedino što vam još treba je fini umak, ljuti ili blagi po želji, bio to neki bijeli umak na bazi vrhnja i začinskog bilja ili salsa na bazi rajčice, savjetuje Alen.

KULINARSKI TRIKOVI Kuhajte kao profesionalac: Top devet savjeta američkog chefa

1. Hrskavi taquitos

SASTOJCI: 8 tortilja od 25 cm, 480 g piletine, začini: sol, čili prah, kumin, crvena paprika

PRIPREMA: Piletinu izrežite na sitne trakice, začinite i kratko prepržite na tavi. Tortilje narežite na četiri jednaka trokuta. Na svaki trokut po dužini posložite 15-ak grama prethodno prepržene piletine. Zarolajte trokute od šireg prema užem dijelu i probodite čačkalicom kako se ne bi odmotali. Rolice pržite u dosta ulja na srednjoj vatri. Kad porumene, gotove su. Poslužite sa salatom i umacima po želji. Umjesto piletine, možete puniti s mljevenim mesom, sirom i povrćem ili sirom i pancetom.

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

2. Meksička quesadilla

SASTOJCI: 4 tortilje od 30 cm, 320 g ribanog sira (gauda, cheddar), 480 g piletine, grah i kukuruz po želji

PRIPREMA: Piletinu izrežite na kockice i pirjajte na luku, začinite sa solju, čilijem, kuminom, crvenom paprikom i meksičkim origanom. Na polovicu tortilje stavite sloj sira, sloj piletine, grah i kukuruz po želji te ponovno sloj sira. Tortilju preklopite i tostirajte dok se sir ne rastopi ili kratko prepržite sa svake strane na tavi bez ulja. Poslužite uz umake i salatu po želji.

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

3. Wrap s piletinom

SASTOJCI: 4 tortilje od 30 cm, 480 g piletine, miks salate po želji (zelena salata, ribani kupus, rajčica, ribana mrkva, grah, kukuruz, luk, rikola, avokado...), ribani sir, vrhnje, jogurt, majoneza, začini

PRIPREMA: Piletinu izrežite na trakice i prepržite na tavi, začinite sa soli, čilijem, crvenom paprikom i kuminom. Napravite umak od vrhnja, jogurta, majoneze i vlasca. Tortilju zagrijte na tavi bez ulja. Na sredinu posložite salatu, piletinu, prelijte umakom, pa sirom, te je zarolajte. Wrap kratko tostirajte. Umjesto piletine, možete staviti tunu ili povrće sa žara, humus ili junetinu.

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

4. Umak od kopra

PRIPREMA: Pomiješajte 200 g vrhnja, žlicu majoneze, 50 g jogurta, 2 žličice kopra, po 1/2 žličice soli i češnjaka. 

5. Salsa umak

PRIPREMA: Izmiksajte u blenderu 400 g sjeckane rajčice, po 1/2 žličice soli i šećera, 1 žličicu origana, 1/2 režnja češnjaka, 1/4 luka i prstohvat kumina. 

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

6. Guacamole

Dva avokada ogulite i zdrobite vilicom. Nasjeckajte režanj češnjaka, pola luka, pola rajčice i pola jalapeno papričice. Dodajte žlicu korijandera, žlicu soka od limete, četvrtinu žličice kumina i papar. Sve sastojke izmiješajte.

KRALJEVSKA OBITELJ OPET ŠOKIRA: Zabranili susjedima da prilaze Meghan i Harryju?

Komentari (3)
  • Najdraže su mi chimichange. Punjenje od dinstanog luka, paprike, piletine, tikvica, salse, crvenog graha i kukuruza - napuniti tortilje kao "kuvertu" i zapeći cca 10 min na 200

    28. 7. 2019,   12:09
  • smotaj i uživaj,heehh... nekad davno

    27. 7. 2019,   20:36
  • Vidim da je lektor na godišnjem.

    27. 7. 2019,   20:19