Obavijesti

Lifestyle

Komentari 20

Što nam donose 30-e? Više stresa, manje vremena za sebe

Što nam donose 30-e? Više stresa, manje vremena za sebe
1

Fakultetski dani su iza vas. Metabolizam je sporiji nego u dvadesetima i treba više obratiti pozornost na prehranu i vježbanje. Kako bi bili zadovoljniji, osigurajte si dovoljno sna

VIDEO

Tridesete često donose stres i godine su prepune obaveza. Osim posla i ostvarivanja karijere, tu je najčešće i dolazak prinove u obitelj. Raspored je pretrpan pa mnogi često zbog nedostatka vremena zapostavljaju svoje zdravlje, a to se posebno odnosi na nezdravu prehranu i nedostatak vježbanja. Usklađivanje posla, karijere, obitelji, djece i financija stresno je, a opuštanje i zdravlje često pada u drugi plan.

Bez obzira, tridesete su ključne za emocionalno i fizičko zdravlje. Iako u tim godinama mnogi prednost daju svima drugima oko sebe, ne zapostavljajte se. S malo truda i organizacije možete postići ravnotežu. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

Loše navike 01:27

1. Ne žrtvujte svoj san

Usred vrtloga posla i odgovornosti, mnogi zapostavljaju san kako bi stvorili dodatno vrijeme za izvršavanje svojih obaveza. Tako samo možete stvoriti kontraefekt i biti manje produktivni.

Idite spavati u približno isto vrijeme i osigurajte si minimalno sedam sati sna. Pazite i na prehranu prije spavanja pa nastojte izbjegavati alkohol, kavu i masnu hranu. 

2.Održavajte optimalnu težinu

Fakultetski dani su iza vas. Metabolizam je sporiji nego u dvadesetima i treba više obratiti pozornost na prehranu. To ne znači da morate težiti tijelu koje ste imali kao mlađi, već tome da se osjećate dobro u svojoj koži. Pratite težinu i nemojte dozvoliti da vam se kile 'neprimjetno' primaju.

Važite se redovito, zadajte si okviran plan i vrijeme prehrane te se krećite koliko god je moguće. Prekomjerna težina i pretilost tihi su ubojice koji mogu negativno utjecati na vaše tijelo i smanjiti kvalitetu života. Povećana težina povezana je s visokim krvnim tlakom, respiratornim problemima, bolovima u zglobovima i mnogim drugima. Važno je da plan mršavljenja bude zdrav kako bi što lakše kasnije mogli održavati idealnu težinu.

Pronađite način vježbanja koji će vas ujedno i zabavljati. Osim teretane možete ići na ples, pilates ili planinarenje. 

Vrijeme s obitelji i prijateljima i dobar san recepti su za sreću
Vrijeme s obitelji i prijateljima i dobar san recepti su za sreću

3. Ne zanemarujte emocionalno i mentalno zdravlje

Za održavanje zdravog načina života, pored fizičkog važna je i mentalna ravnoteža. Više je načina da se postigne mentalna stabilnost, a jedna od njih je komunikacija. Riječima izražavajte svoje ideje i misli.

Nemojte ih potiskivati jer je to put prema narušavanju samopouzdanja i samopoštovanja. U vezi s partnerom učinkovita komunikacija može spasiti vezu. To jednako vrijedi i za komunikaciju na poslu, s djecom i obitelji. 

4. Ne odgađajte preglede

Stres uslijed ubrzanog života loše utječe na zdravlje. Bolesti je puno, a najvažnija je prevencija. Redoviti sistematski i liječnički pregledi mogu vam spasiti život. Posebno je važno znati povijest bolesti u obitelji kako bi obratili pozornost na moguće pojave takvih bolesti i spriječili ih. 

5. Jedite zdravo

Vaše tijelo nije kao nekad i sve teže vam pada nezdrava i masna hrana. Ulaskom u tridesete važno je razmisliti o tome što unosite u organizam te koliko ono dugoročno može naštetiti zdravlju.

Nekad vam je bila potrebna hrana za rast, sada je važno održavati zdravo tijelo. Brza i gotova hrana često je praktično rješenje, no ipak probajte što više vremena jesti svježe namirnice koje ćete sami pripremati. Potrebni su vam vitamini, zdrave masnoće i zdravi ugljikohidrati. Osigurajte si dovoljan unos vlakana putem voća i povrća.

6. Organizirajte vrijeme 

Nedostatak vremena glavni je uzrok stresa i pretilosti. Teško je pronaći vremena za pripremu zdravih obroka i vježbanje. Ubrzan život i obaveze loše utječu na kvalitetu života. Previše je obaveza, a premalo vremena što dovodi do povećane količine stresa koji guši i umara. Napišite dnevni raspored i napravite procjenu.

Ako nemate dovoljno vremena za san i opuštanje morate smanjiti obaveze i usporiti tempo. Tridesete su ključne u sazrijevanju. Potrudite se ostvariti svoje ciljeve, ali i kvalitetno uložiti vrijeme u sebe, piše The Signal

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

10:33

ŠOKANTAN KRAJ? Meghan i Harry proživljavaju najteže dane u kraljevskoj obitelji

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje