Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Što napraviti kad more uđe u uho i kad treba zvati liječnika

Što napraviti kad more uđe u uho i kad treba zvati liječnika

Koliko god uživate u kupanju, plivanju i ronjenju,  sigurno vam se događalo da vam u uho uđe morska voda. U početku ćete vjerojatno osjećati samo nelagodu, a ako imate sreće s tim će i završit

VIDEO

Ako voda sama ne izađe ih uha, riskirate upalu i jake bolove. Iz uha ju možete izbaciti na nekoliko načina:

- Skakutanje

Nagnite glavu prema ramenu (na onoj strani na kojoj je i uho u koje je ušlo more) i skakućite.

- Protresanje ušne resice 

Uhvatite ju s dva prsta i lagano povucite ili protresite, dok istovremeno zabacujte glavu prema ramenu.

POGLEDAJTE VIDEO (prva pomoć na plaži):

Pokretanje videa...

01:27

- Pouzdajte se u gravitaciju 

Lezite na bok nekoliko minuta, tekućina bi sama trebala iscuriti

- Stvorite vakuum 

Nagnite glavu u stranu, naslonite uho na lagano skupljen dlan i dobro pritisnite kako bi nastao vakuum. Brzim kratkim pokretima pomičite ruku prema uhu i od njega izravnavajući dlan dok približavate ruku, a zaobljujući ga dok ju odmičete. Nakon toga zabacite glavu prema ramenu kako bi voda istekla. 

- Isprobajte topli oblog 

Ako je voda ušla duboko u uho, topli oblozi bi mogli pomoći. Smočite komad tkanine toplom (ne vrelom) vodom i dobro je ocijedite. Nagnite bolno uho prema ramenu, a između uha i ramena stavite oblog. Neka odstoji 30-ak sekundi pa uklonite. Pričekajte oko minutu pa ponovite, a zatim još 2-3 puta. Nakon toga sjednite ili lezite na suprotnu stranu od bolne. Sličan efekt postići ćete i ako nagnete glavu nad lavor vruće vode pa se pokrijete ručnikom, kao kad se inhalirate. 

Budite posebno oprezni: Hrana s kojom se djeca najčešće guše
Budite posebno oprezni: Hrana s kojom se djeca najčešće guše

- Ugrijte uho s fenom

Uz pomoć fena za kosu zagrijte uho, toplina bi trebala ubrzati isparavanje vode. Koristite najnižu brzinu uređaja i držite ga 30-ak centimetara od uha. Pomičite fen naprijed-natrag. Lagano povucite ušnu resicu nekoliko puta.

- Ukapajte alkohol

Zamiješajte alkohol s octom u jednakim omjerima i uz pomoć sterilne kapaljke unesite 3-4 kapi u uho. Pričekajte 30-ak sekundi pa zabacite glavu u stranu kako bi tekućina istekla. Alkohol bi trebao ubrzati isparavanje i spriječiti infekciju. Ova se metoda ne preporučuje ako imate infekciju uha, probijen bubnjić i urođene defekte bubnjića.

- Pokušajte s maslinovim uljem 

Zagrijte ulje na temperaturu tijela pa iz čiste kapaljke ukapajte u uho. Lezite na bok 10-ak minuta, zatim se uspravite i zabacite uho prema ramenu. 

- Zijevajte

Pomicanje vilice kao dok zijevamo ili žvačemo može osloboditi 'zarobljenu' vodu. Radite takve pokrete pa stanite i zabacite uho prema ramenu. 

- Primijenite Valsalva manevar 

Zatvorite usta, prstima stisnite nosnice i lagano puhnite na nos. Budite pažljivi jer ovaj postupak može oštetiti bubnjiće. Na kraju nagnite glavu na stranu kako bi voda u potpunosti istekla.

Preporuka liječnika: Pet setova vježbi za sve one starije od 50
Preporuka liječnika: Pet setova vježbi za sve one starije od 50

Što ne smijete raditi

Čačkati uho štapićima, prstima ili nekim drugim objektom jer ćete tako unijeti više bakterija u uho koje je ionako u opasnosti od upale, a možete i vodu pogurati dublje u slušni kanal.

Zarobljena voda s vremenom će u većini slučajeva sama isteći, no ako vam smeta, odite do liječnika. Ako je more u uhu duže od tri dana, može ukazivati na infekciju, a dodatni pokazatelji su naticanje i crvenilo. Infekciju uha nipošto ne smijete ignorirati jer može imati teške posljedice, uključujući i gubitak sluha

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje