Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Što probava govori o zdravlju i kako regulirati onu neurednu?

Što probava govori o zdravlju i kako regulirati onu neurednu?
1

Alarmantni simptomi: Naizmjenična razdoblja zatvora i opstipacije, prisutnost sluzi ili krvi te katranasta stolica upućuju na bolesti pa obvezno potražite pomoć liječnika

VIDEO

 Prehrana, tjelesna aktivnost, unos tekućine, životni ritam, stres i korištenje lijekova utječu na to koliko često obavljate veliku nuždu. 

- Iako se razlikuju od čovjeka do čovjeka, izgled i učestalost stolice mogu otkriti što se zapravo odvija u tijelu - tvrdi američki liječnik dr. Mehmet Oz. 

- Kad je riječ o analizi stolice, nekoliko je simptoma koji mogu upućivati na bolest te signalizirati potrebu daljnjih pretraga, a to su naizmjenična razdoblja opstipacije (zatvora) i dijareje (proljeva), prisutnost stranih primjesa poput sluzi ili krvi te crna, katranasta stolica koja predstavlja krvarenje u želucu, odnosno u gornjem dijelu probavnog sustava. S druge strane, problemi napuhavanja, tvrde ili tanko kalibrirane stolice te one u komadićima nisu bolest, nego funkcionalne smetnje koje predstavljaju ‘boljku sadašnjice’ - kaže dr. med. Bruno Škurla, internist gastroenterolog. Promjer ili širina (kalibar) stolice, dodaje, vrlo rijetko upućuje na tešku bolest. 

On u 99 posto slučajeva označava simptome iritabilnoga kolona, odnosno nervoznoga debelog crijeva, koji se mogu manifestirati zatvorom, dijarejom, grčevima, osjećajem nadutosti te velikim opadanjem kvalitete života čovjeka. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Riječ stručnjaka: dr.med. Bruno Škurla

Mladi imaju problema s probavom zbog dijeta

Dijareja označava pojačanu peristaltiku crijeva te se može pojaviti kao posljedica stresa. Kad stres nestane, simptomi se smire, no ako potraju, poželjno je obaviti pretrage. No uzroci proljevaste stolice mogu biti višestruki - one mogu biti posljedica infekcija, funkcionalnih smetnji, parazitnih, upalnih ili tumorskih bolesti. Oko devedeset posto ljudi koji dolaze na liječenje ima teškoće sa stolicom koja se na neki način promijenila u odnosu na prije. Također, sve je češće riječ o mlađoj populaciji - pretežno djevojkama u pubertetu koje po sedam-deset dana ne mogu regulirati probavu, što je posljedica štetnih dijeta i opterećenosti izgledom. 

Nedostatak vlakana iz hrane

Stolica u komadićima, navodi dr. Škurla, upućuje na crijeva koja zbog nedostatka vlakana iz hrane ne uspijevaju formirati voluminoznu stolicu.

Čišćenje crijeva je pomodarstvo

Čišćenje crijeva klistirom smatram nestručnim pomodarstvom. Dovoljno je promijeniti dijetalne navike, tj. povećati unos biljne hrane i tekućine, kaže dr. Škurla. 

Bristolska skala za analizu stolice

Tip 1 

Stolica u tvrdim komadićima najčešće je odraz prehrane siromašne vlaknima, a upućuje na to da je stolica predugo stajala u debelom crijevu. Treba povećati unos vlakana koja pospješuju probavu.

Tip 2

Voluminozna, no grudičasta stolica najčešće upućuje na opstipaciju i dehidraciju. Važno je uravnotežiti prehranu biljnim vlaknima, pojačati tjelesnu aktivnost i unos tekućine (najbolje obične vode).

Tip 3 

Voluminozne stolice s pukotinama po površini smatraju se normalnima i zdravima. Povećani unos tekućine omekšat će stolicu i ukloniti nabore. (Idealna je stolica srednje konzistencije - nije ni pretvrda ni premekana).

Tip 4 

Meku, tanko kalibriranu stolicu britanski liječnici također smatraju zdravom. Tvrde da bi u idealnom slučaju svaki dan trebalo imati jednu-dvije stolice srednje konzistencije.

Tip 5 

Iako može upućivati na potrebu pročišćavanja crijeva tekućinom i zdravijom prehranom, stolica u mekim komadićima smatra se već blagom dijarejom te može biti i znak bolesti crijeva, ističu britanski stručnjaci.

Tip 6 

Pahuljasta stolica neravnih rubova nagovještava dijareju, tj. proljev te često upućuje na nužnost promjene životnih navika.

Tip 7 

Vodenasta stolica provela je najmanje vremena u crijevima, odnosno prebrzo je prošla kroz probavni trakt. Prerijetka je, prezasićena vodom i simptom je proljeva. Potraje li predugo, zahtijeva liječničku dijagnostiku.

Manje prženog i suhomesnatog

Za zdravlje crijeva važno je izbjegavati prženu hranu i suhomesnate proizvode, smanjiti unos kravljeg mlijeka te povećati unos fermentiranih proizvoda.

Poželjno bi bilo imati dvije stolice na dan

Osluškivanju tijela, tvrdi dr. Oz, pomaže bristolska ljestvica stolice - medicinsko pomagalo u kojem su britanski liječnici kategorizirali sedam vrsta stolice.

- Poželjno bi bilo imati jednu-dvije stolice na dan koje su srednje konzistencije, odnosno da nisu ni pretvrde ni premekane. To bi bilo optimalno, no danas je nemoguće težiti tome - ističe dr. Škurla.

Riječ stručnjaka: dipl. nutricionist Sandra Marić Bulat

Zdravlje crijeva štiti imunitet

Čišćenje debelog crijeva najbolji je početak detoksikacije organizma. Idealan je izbor kura sa sjemenkama lana i/ili integralnom otopinom fukusa. Ona je korisna i protiv zatvora, celulita te pretilosti. Svakodnevnim unošenjem probiotika, ali i prebiotika te fermentiranim mliječnim proizvodima uravnotežuje se crijevna mikroflora važna za imunitet s obzirom na to da je čak 60% stanica imunološkog sustava smješteno u crijevima. Probiotici smanjuju nadutost i olakšavaju ostale probavne tegobe. Magnezij je nužan za zdravlje crijeva jer smanjuje rizik od karcinoma debelog crijeva, a njime su bogati zeleno lisnato povrće (špinat), meso (riba, piletina, puretina), žitarice, orašasti plodovi i mlijeko.

Prva pomoć za neurednu stolicu

Opstipacija je posljedica nedovoljnog unosa tekućine i neškrobnih biljnih vlakana (integralni kruh, voće, povrće, mahunarke). 

Također, treba ograničiti unos kravljeg mlijeka, a pojačati unos žitarica poput zobi, kukuruza, ječma i lana, povrća poput kupusa, bundeve, tikve i špinata te od voća suhih šljiva, navodi nutricionistica Sandra Marić Bulat. Premalo kretanja i uzimanje nekih lijekova također mogu dovesti do opstipacije. 

Kao prirodnu pomoć preporučuje čaj od sladića, krkovine, kima, anisa i koromača, kvinoju i jogurt s dvije žlice lanenih sjemenki za doručak. Kod proljeva je važno nadoknaditi tekućinu i elektrolite. Simptome će ublažiti čaj od kamilice, matičnjaka, metvice ili kadulje, ali i đumbir koji umiruje crijeva, ublažava grčeve, bolove i vodenastu stolicu. 

- Kod akutnog proljeva treba barem 24 sata piti samo čajeve. Ne smije se dugo gladovati jer crijevna sluznica podliježe atrofiji. Zatim se uvode riža, gris, štapići, dvopek, ribane jabuke, kuhana piletina ili puretina, prežgana juha i crna kava. Izbjegava se mlijeko, a vlakna se dodaju tek nakon poboljšanja - kaže nutricionistica Sandra Marić Bulat

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...