Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Što žene trebaju znati o raku dojke s 30 i 50 godina života

None Foto: Dreamstime

Redoviti pregledi mogu pomoći u otkrivanju karcinoma dojke što je ranije moguće, čime se povećavaju šanse uspješnog liječenja te bolesti, kažu njemački stručnjaci

Evo što bi o tome trebale znati žene u dobi od trideset i od pedeset godina. Nakon što napune 30 godina, trebale bi jednom godišnje obaviti redoviti ginekološki pregled koji uključuje i manualni pregled grudi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Između dva posjeta ginekologu vrlo je važno da žene redovito same obavljaju pregled dojki kako bi primijetile bilo kakvu promjenu. O tome kako se to radi trebao bi ih informirati njihov liječnik.

Foto: Dreamstime

Osim fizičkog pregleda grudi, žene koje imaju 50 i više godina trebale bi redovito obavljati mamografiju svake dvije godine, osim u slučaju kada obiteljska povijest bolesti, povezana uz karcinom dojke, ne navede liječnika da predloži raniji pregled ili pak češće radiološke preglede.

471346557 TO IH JE ZBLIŽILO 10 žena iste obitelji pobijedilo je rak dojke: Sada smo još jače

Najvažnije pravilo glasi: osjetite li kvržicu, promjenu u veličini ili pak udubljenje u dojci, trebali biste se odmah javiti ginekologu. Pritom ne čekajte do sljedećeg zakazanog redovitog pregleda, poručuju liječnici. (žk)

Komentari (9)
  • Trebam znati da su redovni pregledi sa moje strane,sa strane lijecnika i godisnja mamografija od 40(riziko i prije 40te)zacrtani u kalendaru i to crvenom bojom!!!!

    25. 9. 2019,   18:05
  • Žalosno je što većina žena još uvijek zanemaruje redovite preglede..

    25. 9. 2019,   20:30