Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

'Stolčić je bolji za višerotke, a porod u vodi nije baš higijenski'

'Stolčić je bolji za višerotke, a porod u vodi nije baš higijenski'
1

Svaka se trudnica nada će joj porod proći što brže i bezbolnije. Danas u Hrvatskoj postoje brojne alternativne metoda za ublažavanje bolova od rajskog plina do stolčića, pilates lopte i akupunkture

VIDEO

Najpopularnija metoda analgezije je sad već poznata epiduralna o kojoj se većina trudnica informira pravodobno i uglavnom je traže na porodima. Potvrđuje nam to i dr. sc. Senka Sabolović Rudman, dr. med., specijalistica ginekologije i opstetricije s užom specijalizacijom iz područja fetalne medicine i opstetricije u KBC Sestre Milosrdnice.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:33

No ističe kako postoje i druge metode ublažavanja bolova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Od medikamenata dostupni su analgetici koje rodiljama dajemo venski ili muskularno. To su lijekovi u tipu opioidnih spazmolitika i analgetika, koji ublažavaju spazam i smanjuju bol. Naravno, ne u istoj mjeri kao epiduralna, ali nema igli, ne postavlja se kateter i izbjegava se rizike koje nosi epiduralna. Naime, kod nje u pojedinim slučajevima može pasti tlak pa posljedično padaju i fetalne funkcije. Dodatno, za ovo ne treba laboratorijska pretpriprema i rodilji se oba lijeka može dati odmah, pojasnila je dr. Sabolović Rudman.

Rajski plin, dušični oksidul, također je vrlo jednostavan za primjenu. Anesteziolozi ga koriste za manje operativne zahvate te u stomatologiji.

Mogu li nove virtualne naočale smanjiti bol za vrijeme poroda?
Mogu li nove virtualne naočale smanjiti bol za vrijeme poroda?

- Za primjenu u rodilištu nema kontraindikacija ni prethodnih priprema. Imate spremnik, cijev i maskicu koju žena prinosi licu i udiše plin uz kontrolu i doziranje anesteziologa. Plin smanjuje percepciju boli, relaksira i vodi do promijenjenog raspoloženja. Žene se osjećaju "high", pojasnila je ginekologinja.

U rodilištu u Vinogradskoj trudnicama je na raspolaganju i akupunktura kojom se ondje bavi grupa anesteziologa.

- Ne primjenjuje se u samom porođaju nego u pripremi za porod radi lakšeg otvaranja cerviksa. Trudnica u anesteziološku ambulantu dolazi s uputnicom svog ginekologa, a akupunktura se izvodi kao pretpriprema u 36. tjednu trudnoće, nastavila je Sabolović Rudan.

Kaže kako metoda nije toliko popularna kao medikamentozna terapija, ali pouzdano pomaže mnogim ženama u olakšavanju poroda. Pilates lopte za rađanje danas ima većina rodilišta u Hrvatskoj. Koriste se u prvom porođajnom dobu u fazi otvaranja radi olakšavanja trudova i spuštanja ploda kad trudnica može sjediti ili lagano poskakivati na lopti tražeći najbolji položaj.

pregnant woman giving birth in hospital
Ovi muškarci su osjetili kako bole trudovi: To je najveća bol!
Ovi muškarci su osjetili kako bole  trudovi: To je najveća bol!

- U samom izgonu kad žena rađa lopta nije opcija jer se tada zahtijeva tiskanje koje se ne može izvesti na lopti. Dodatno, lopta nije za trudnice koje rađaju uz epiduralnu. Anestezija oslabljuje osjet u nogama, a za loptu je ipak potrebna ravnoteža, pa kako bismo izbjegli nezgode i padove, u tom slučaju lopta nije opcija, pojasnila je ona. Prije desetak godina stolčić za rađanje se nije mogao pronaći u svakom rodilištu, no većina bolje opremljenih danas ga ima u ponudi. Smatra se izvrsnim pomagalom koje olakšava porod jer poboljšava cirkulaciju krvi u zdjelici, zbog gravitacije beba se brže spušta pa se skraćuje drugo porođajno doba, lakši je izgon i položaj tijela je prirodniji.

- Stolčić nije za svakoga jer je bitno da beba nije prevelika, nije za prvorotkinje jer treba čuvati međicu. Babicama je na stolčiću teži zadatak jer im je međica teže dostupna. Također, ako beba treba oslobađanje ramena, nije im dostupna. Također, ako se jave komplikacije zbog kojih treba izvesti brz i učinkovit zahvat, područje im nije dostupno. Stolčić je izvrstan za višerotke kod kojih je procjena da će porod proći bez komplikacija i ureza međice, upozorila je liječnica.

Porod

Mnoga rodilišta također u ponudi imaju kade za porod u vodi, no ginekologinja iz Vinogradske kaže kako više nije riječ o toliko popularnom principu rađanja.

Ovo su znakovi da je vaš porod počeo: Bol u leđima, trudovi...
Ovo su znakovi da je vaš porod počeo: Bol u leđima, trudovi...

- Porod u vodi je bio prije 10 godina hit i bum, ali sad već godinama za to pada interes. Imamo kadicu i ne znam kad smo je zadnji put koristili. Mislim da će se tako i zadržati. Ideja poroda u vodi je lijepo zamišljena, ali u praksi nije jednostavna. Takav porod nije higijenski, žena sjedi i rađa u vodi u kojoj plivaju sukrvica i plodna voda, ističe dr. Sabolović Rudan.

Strunjača i uže koje visi sa stropa za istezanje trudnice i traženje najudobnije pozicije prilikom trudova u hrvatskim rodilištima nisu na raspolaganju.

- To sam vidjela samo u jednoj privatnoj poliklinici. Može poslužiti ženama koje još nemaju učinkovite porodne trudove otvaranja nego su u predrađaonici gdje može hodati. Ako možete u trudu čučati, klečati pa hodati 20 minuta to je izvrsno u predrađaonici, ali nisu uvjeti za aktivan porod, nastavila je ona pojašnjavajući kako bi u bolničkim uvjetima u svakodnevnom radu bilo teško osigurati takve mogućnosti. Ipak, na tragu ideje o slobodnijem kretanju u njezinoj su ustanovi trudnicama omogućili telemetrijski CTG, uređaj koji mjeri bebine otkucaje srca.

Young mother holding her little newborn baby girl, smiling with

- Kad imate običan ctg prisiljeni ste ležati u istoj poziciji jer vas u kretnji smetaju kablovi i žice. Telemetrijski aparat to nema pa ste slobodniji u kretanju i možete lakše podnijeti pripremu za porod, istaknula je. Ocjenjuje kako se situacija u rodilištima iz godine u godinu mijenja na bolje, pa su danas tako trudnicama na raspolaganju metode kojih do prije 10 godina nije ni bilo. Vjeruje kako će se stvari pomicati i dalje, jer je cilj humanizirati porod i učiniti ga lijepim iskustvom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise