Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Savjeti stomatologa: Oprezno s preparatima koji izbjeljuju zube

None Foto: Dreamstime

Hollywoodski osmijeh uz sodu bikarbonu, sol i limun, ali i čarobne 'whitening' paste naizgled će podariti bjelji osmijeh, no ubrzo svi shvate kako postoje i posljedice, upozoravaju stomatolozi

Paste za izbjeljivanje, ali i mješavine limuna i sode bikarbone ili soli te trakice i gelovi najčešće su preparati za instant izbjeljivanje zubiju. No zbog abrazivnog djelovanja, dugotrajna upotreba ovakvih pasti a posebno kućnih pripravaka stvara oštećenja i stanjuje zubnu caklinu, oštećuje zubno meso te može izazvati i bolnu preosjetljivost zubiju, upozoravaju iskusni stomatolozi.

Preparati koji će uništiti caklinu, ali i zubno meso 

- Postoji niz preparata koje pacijenti koriste u kućnoj radinosti za izbjeljivanje zubi. Dovoljno je otići na Instagram i nemoguće je ne naletjeti na neki od preparata kojim se garantira uspješno izbjeljivanje zubi, upozorava naš stručnjak Željko Rotim, dr.med.dent.

- I recepti kao što su miješanje limunovog soka i soli, ili često pitanje upotrebe sode bikarbone najčešće rezultiraju oštećenjima cakline zuba i zubnog mesa, a tijekom dugotrajnog korištenja i preosjetljivošću zubi te općenito nezadovoljavajućim rezultatima, navodi dr. Rotim koji napominje kako i paste za bijeljenje neće promijeniti prirodnu boju zuba, a prečestim, odnosno pretjeranim korištenjem takvih proizvoda zapravo si možemo nanijeti više štete nego koristi jer oštećujemo caklinu zuba.
Foto: Privatni album/Pixsell/Tomislav Miletić Željko Rotim, stomatolog

- Posebna skupina proizvoda koje susrećemo na tržištu su tzv. “whitening products” – razne paste za izbjeljivanje zubi. One u svom sastavu imaju jače abrazivne sastojke od normalnih pasti čime skidaju površinske pigmente sa zuba, ali neće promijeniti prirodnu boju zuba.

Nakon profesionalnog izbjeljivanja dva tjedna nema cigareta i kave

- I rezultati profesionalnog izbjeljivanja zubi ovise o metodi izbjeljivanja koju koristimo, početnoj boji zuba te o propusnosti zuba. Zubi koji su po nijansi žući općenito su povoljniji za izbjeljivanje od onih sivih nijansi, odnosno dobiveni rezultati su bolji i pacijenti su zadovoljniji. Rezultati postignuti izbjeljivanjem vide se tek nakon dva tjedna kada se caklina u potpunosti rehidrira. Koliko će efekti izbjeljivanja trajati ovisi prvenstveno o navikama samog pacijenta. Prva dva tjedna nakon zahvata zabranjeno je pušenje i potrebno je izbjegavati obojene napitke (kava, vino, čaj). Ponovno izbjeljivanje zubi ne preporučuje se raditi unutar godine dana od dana prvog izbjeljivanja. Cijene ovog zahvata variraju od ordinacije do ordinacije. Na tržištu možete naći iznose od 850 kn pa do nekoliko tisuća kuna otkriva dr. Rotim te upozorava kako nisu svi kandidati za izbjeljivanje.

Foto: Dreamstime

- Ljudi koje pate od pretjerane osjetljivosti zubi nisu kandidati za ovakve proizvode, ali niti za profesionalno izbjeljivanje zubi. Izbjeljivanje se također ne radi kod trudnica, ako ste alergični na karbamid peroksid i hipoklorit te kod pacijenata s nesaniranim zubima i bolestima potpornog aparata zuba (gingivitis, parodontitis).

Efekt pranja zubiju najobičnijim sredstvom za pranje posuđa 

Stomatologinja Vesna Barac Furtinger dodaje i kako paste za zube iz domaće radinosti zapravo treba nazivati pripravcima za pranje zuba jer ne sadrže abraziv, mikročestice koje mehanički otklanjaju nečistoću iz usne šupljine. Furtinger pojašnjava kako je izuzetno važno da te čestice budu neopasne za zubnu caklinu, jer inače dolazi do efekta kao da zube peremo najobičnijim sredstvom za čišćenje posuđa. Također, u domaćoj proizvodnji nemoguće je usitniti abraziv na pravi način, upozorava. 

Foto: Igor Kralj/PIXSELL Vesna Barac Furtinger

- Dulja uporaba limuna i sode bikarbone odražava se na zubnu caklinu i ona se s vremenom istanjuje, što može dovesti do pucanja zubi - otkriva stomatologinja Vesna Barac Furtinger.

Od neema zubi za tri mjeseca postaju smeđe-zeleni 

- Jedno vrijeme pacijenti su za pranje zuba koristili prah neema, zimzelenog drveta iz Indije i Burme, koji se može pomiješati s pastom - kaže Barac Furtinger, koja ne savjetuje korištenje neema jer zubi nakon samo tri mjeseca korištenja ovog praha poprimaju smeđe-zelenu boju.
Foto: Dreamstime
Preporučuje kombinaciju sode bikarbone i vode, ali samo kao vodicu za ispiranje usta. U Hrvatskoj je popularna pasta od kokosova ulja, sode bikarbone, ekstrakta stevije i eteričnih ulja, no ni ova kombinacija ne donosi previše koristi zdravlju usne šupljine. 

- Pasta s kokosovim uljem ne može biti štetna, ali ne zaboravimo da je upotrebljavaju narodi koji žive u podeblju u kojem kokos raste, a oni se hrane potpuno drukčije od nas, koji naginjemo rafiniranim šećerima i ljepljivom bijelom brašnu - tvrdi stomatologinja i dodaje da kokosovo ulje oblaže zube i čuva ih od štetnih kiselina.

Komentari (82)
  • E sad, jel' to stvarno štetno ili to kažu samo da više idemo kod njih izbjeljivati zube?

    18. 1. 2018,   07:31
  • jel se smije s tekućinom za pranje šajbe na autu?

    18. 1. 2018,   07:23
  • Eh, tako je. Zato kupujte paste za zube od kojih neke sadrže i kancerogene tvari, plus idimo češće zubarima koji nam najviše unište zube.

    18. 1. 2018,   08:29