Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Stop lošim navikama: Grizenje noktiju zamijeni suhim voćem

None Foto: Dreamstime

Blaga riječ, a ne kazna: Kaznite li dijete zato što grize nokte, samo ćete pojačati stres - radije mu ponudite zdravu zamjenu kao što su bundevine sjemenke

Pucketanje zglobovima, sisanje palca, grickanje noktiju ili motanje vlasi oko prstiju nesvjesni su načini na koje se dijete oslobađa napetosti. Te loše navike pomažu mu i da ublaži osjećaj tjeskobe, pretjerana uzbuđenja ili dosade. No kako biste pomogli djetetu da ih se riješi što bezbolnije, važno je da je vaš pristup vrlo blag i nježan.

- Ako ga kaznite ili posramite, zapravo ćete samo pojačati stres, koji je i uzrok tih navika - kaže dr. Jack Maypole. Radije razgovarajte o prednostima oslobađanja od tih obrazaca ponašanja. Primjerice, ako dijete siše palac, recite mu: “Sad si veliki, a oni to više ne rade”. Obvezno ga pohvalite ako se dulje suzdrži od bilo koje loše navike.

- Najvažnije je da budete strpljivi pa makar i dijete više puta posustalo tijekom ‘odvikavanja’ - kaže dr. Dawn Huebner. Uvijek mu pomozite da pronađe nadomjestak za nepoželjnu naviku. Ako pucketa prstima, ponudite mu da pritišće vrećicu s mjehurićima. A mota li vlasi oko prstiju, dajte mu da se igra ogrlicom s kuglicama.

Bundevine sjemenke ili suho voće za one koji grizu nokte 

Problem: Grickanje noktiju često je prouzročeno nervozom, a ta navika može biti i nasljedna.

Rješenje: Kad je dijete najsklonije gristi nokte, ponudite mu da radije gricka bundevine sjemenke ili suho voće. Nokte im možete obojiti gorkim lakom iz ljekarne ili im obećati manikuru ako u određenom roku uspiju suzbiti tu ružnu naviku.

Žvakanje otvorenih usta mora se odmah iskorijeniti

Problem: Žvače li dijete žvaku ili hranu otvorenih usta i pritom glasno mljacka, vjerojatno time želi privući pozornost na sebe.

Rješenje: Objasnite mu kako se drugi osjećaju nelagodno u njegovu društvu. Recite mu da mu svi mogu vidjeti u unutrašnjost usta te će izgubiti tek. Možete ga pritom snimiti te mu poslije pokazati snimku i objasniti koliko je neprimjereno takvo ponašanje.

Stiskanje gumene loptice sjajna je zamjena za djecu koja sišu palac 

Problem: Sisanje palca na početku je instinktivno, a poslije se time dijete smiruje i tješi. Većina ih prestane do treće ili četvrte godine, no može prouzročiti isturenje zubi, loš zagriz ili negativno utjecati na razvoj čeljusti.

Rješenje: Djetetu dajte mekanu gumenu lopticu koja se lako stiska, i to svaki put kad mislite da bi moglo sisati palac. No ako je starije, otvoreno porazgovarajte o problemu. Recite mu kako neće imati tako lijep osmijeh ako nastavi, a i ruke mu nisu uvijek čiste. Pripazite da o tome opušteno razgovarate samo kada dijete miruje i ne siše palac.

Komentari (5)
  • Toliko ružna navika, ali nažalost, i sama to ponekad radim!!!

    27. 1. 2013,   12:08
  • Ja sam grizla nokte od kad sam, valjda dobila prve zube.... Mama i tata su svašta pokušavali, ali nisam se mogla odučiti od toga. Ništa nije pomagalo, dok prije 2 godine jednostavno nisam rekla "neću više". A do tada sam skupila dobrih 20-ak godina iskustva u griženju noktiju.... Sada kada pogledam svoje lijepe, zdrave, oblikovane nokte nema šanse da ih opet počnem gristi...

    27. 1. 2013,   17:00
  • Svako jutro gurni nokte u g*vno pa da te vidim...

    28. 1. 2013,   14:46