Obavijesti

Lifestyle

Komentari 28

Stop neugodnom mirisu: Ocat ispire tragove znoja s odjeće

Stop neugodnom mirisu: Ocat ispire tragove znoja s odjeće
1

Nemojte sportsku odjeću vlažnu ubaciti u košaru za rublje i ostaviti nekoliko dana jer će to omogućiti bakterijama da rastu i razviju ‘mirise’ kojih ćete se teško riješiti

VIDEO

Sportska odjeća izrađena je od umjetnih materijala koji upijaju znoj i pomažu održavanju udobne tjelesne temperature te zaustavljaju trenje i iritaciju kože, no ostatak nekih proizvoda za pranje, posebno omekšivača, može poremetiti njihovu učinkovitost, upozoravaju stručnjaci. 

Sportska tkanina vrlo je propusna, a to osigurava da vlaga može proći kroz materijal, odnosno da znoj brzo i lako isparava, kaže Karolina Jones, stručnjakinja za tekstil i tehnička direktorica u tvrtki koja proizvodi sportsku odjeću Grager’s International. 
No omekšivači i krpice s mirisima koji se stavljaju u sušilicu ostaju na vlaknima odjeće i mogu poremetiti taj proces. Zato je prvo pravilo za kvalitetno pranje sportske odjeće: obavezno preskočiti omekšivač i druge mirise. 

- Želite li da vam sportska odjeća dulje traje, nemojte je vlažnu ubaciti u torbu ili košaru za rublje i ostaviti nekoliko dana jer će to omogućiti bakterijama da rastu i razviju ‘mirise’ kojih ćete se teško riješiti - dodaje Sally Dixon, osnivačica sportske marke Every seond counts (u prijevodu: svaka sekunda je važna).

Već i nekoliko sati, dodaje, može dovesti do toga da se u vlakna tkanine useli smrad kojeg ćete se teško riješiti. Jedan od razloga za to je upravo vrsta tkanine koja najbolje upija znoj i omogućuje njegovo provjetravanje, a to je poliester, vrlo pogodan za rast bakterije micrococcus, koja stvara neugodan miris tijela i odjeće. Umjesto da se sportska majica i tajice “kisele” u torbi, ostavite ih da se suše na zraku. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Želite li biti sigurni da će se odjeća dobro oprati, deterdžentu dodajte veliku žlicu sode bikarbone, koja se i inače koristi upravo za suzbijanje bakterija i neugodnih mirisa u kućanstvu. Miris znoja možete “izvući” i ako prije pranja odjeću namočite u hladnoj vodi kojoj ste dodali čašu bijelog octa. Druga je mogućnost da čašu octa ulijete u posudu za pretpranje u perilici rublja. 

Potom je operite na 40 stupnjeva i osušite na zraku. Također, sportsku odjeću nemojte prati na temperaturama višim od 40 stupnjeva kako biste spriječili oštećenja i skupljanje. Ako to ne suzbije mirise, ne stavljajte je u sušilicu, da se ne “kuha” u neugodnome mirisu. Rat protiv bakterija nastavite sušenjem na suncu, jer UV zrake i kisik uništavaju bakterije.

  • Ne miješajte Kako biste spriječili širenje bakterija i moguće infekcije, odjeću za vježbanje nemojte ubacivati u koš s ostalim rubljem - dobro je prosušite na suncu i ubacite u perilicu rublja.
  • Prava doza Ne koristite više deterdženta od preporučene doze i ne pretrpavajte perilicu rublja jer i jedno i drugo utječe na to hoće li se odjeća dobro isprati. 
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise
'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'
IMA ISKUSTVA

'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'

Britanka Almara Abgarian naišla je na popis koji je neko vrijeme radila. Otkriva listu muškaraca s kojima je spavala te se sjeća raznih iskustava i prilika na raznim putovanjima