Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Stop PMS-u: Žudnju za slatkim i nervozu ublažit će vježbanje

Stop PMS-u: Žudnju za slatkim i nervozu ublažit će vježbanje

Na prvi pregled ide se prije spolnog odnosa, a Papa test i HPV bris su dva izuzetno važna pregleda jer mogu utvrditi zloćudnu bolest u početku, napominje specijalist ginekologije

VIDEO

Kada žene imaju bolove, neuredna krvarenja ili pojačani iscjedak iz vagine, kao i svrbež ili crvenilo trebale bi otići na pregled kod ginekologa, savjetuje dr. sc. Dubravko Lepušić, specijalist ginekologije.

Kada ne postoje nikakvi simptomi, žene bi trebale ići na redovan pregled kod ginekologa barem jednom godišnje. To je dio opće zdravstvene kulture i brige za vlastito zdravlje, čime se na vrijeme može spriječiti pojava bolesti.

Rotavirus: Izlazi kroz stolicu djeteta - obavezno prati ruke!
Rotavirus: Izlazi kroz stolicu djeteta - obavezno prati ruke!

- S obzirom na to da su se uvjeti života u nekoliko zadnjih desetljeća poboljšali i pomaknuli fertilnu dob žena prema četrdesetim godinama, žene zrelije dobi trebale bi redovito odlaziti na preglede jednako kao i 'mlađe žene'. Za javljanje na prvi pregled nema pravila, ali preporučuje se odlazak ginekologu nakon prvog spolnog odnosa i ulaska u spolnu aktivnost. U Republici Hrvatskoj prosjek stupanja u prvi spolni odnos je 16-17 godina - ističe dr. Lepušić i dodaje:

Isto tako se preporučuje i da se žena  javi ginekologu prije stupanja u spolne odnose radi konzultiranja o menstrualnom ciklusu te dobivanju svih informacija o kontracepciji i spolno odgovornom ponašanju. 
Ginekološki pregled je bezbolan i upotrebljavaju se instrumentni koji su adekvatni građi žene. Obično se rutinski radi ginekološki palpatorni pregled, uzimanje Papa brisa i UZV pregled.

Hrvatska stomatologinja: Kola je uništila više zubi od kolača!
Hrvatska stomatologinja: Kola je uništila više zubi od kolača!

- Papa test se radi jednom godišnje ili najmanje jednom u dvije godine. Po potrebi se radi češće ako dođe do upalnih stanja ili drugih promjena u nalazu. Danas se često umjesto Papa brisa radi hpv bris. 

Ta dva testa su izuzetno važna jer se na njima mogu vidjeti početne faze premalignih promjena na ženskim genitalijama čime se može spriječiti pojava maligniteta (zloćudne bolesti) u ranoj fazi, objašnjava dr. Lepušić.

Zaštita od tumora: Recite 'ne' brzoj hrani i 'light' proizvodima
Zaštita od tumora: Recite 'ne' brzoj hrani i 'light' proizvodima

Ginekologu se trebaju obratiti i žene koje imaju problema s mjesečnicom poput primjerice ne redovitih krvarenja. Menstruacija traje u prosjeku 5 do 6 dana, ciklus oko 28 dana, a ovulacija se pojavljuje sredinom tog ciklusa. Većina žena prije mjesečnice ima simptome PMS-a poput pojačane želje za slatkišima ili naglih promjena raspoloženja.

- Simptomi PMS-a mogu se smanjiti fizičkom aktivnošću, mentalnom aktivnošću i radom te smanjivanjem tjelesne težine ako je ona prekomjerna. Slično treba postupiti i kako bi se smanjili simptomi menopauze koji su najčešće “napadaji vrućine” (valunzi), nesanica i nervoza. S druge strane bolove i grčeve u trbuhu izazvane mjesečnicom najbolje je smanjiti mirovanjem i uzimanjem sredstva protiv bolova, savjetuje dr. Lepušić.

Fotolia

Za zdravlje ginekoloških područja žene iznimno je važna higijena, odnosno redovito pranje ženskih spolnih organa.

- Kao dokaz koliko je higijena važna za zdravlje žena može posvjedočiti primjer iz povijesti. Tri religiozne skupine: muslimanke, Židovke i grupa Parsa iz Indije imaju najmanju učestalost raka ušća maternice u svijetu (koji je inače povezan s promiskuitetom i spolnom higijenom). Razlog tome je što se te žene po  naputku iz Kurana, odnosno Talmuda, ritualno peru prije i poslije spolnog odnosa i time sprečavaju infekciju i bolest - kaže dr. Lepušić.

SAVJETI DR. LEPUŠIĆA:

1. Od bolesti se možete čuvati jedino redovitim odlascima na preglede. Poanta medicine je prvo spriječiti bolest, a pod broj dva liječiti.

2. Perite se redovito, prije i nakon spolnog odnosa kako biste spriječili pojavu infekcija i bolesti.

3. Prije stupanja u spolni odnos posavjetujte se s ginekologom o spolno odgovornom ponašanju i kontracepciji.

4. Na redovite preglede trebaju ići žene svih dobi.

5. Simptome PMS-a i menopauze može smanjiti održavanje zdrave tjelesne težine, vježbanje...

OVIM LJUDIMA NE TREBA VJEROVATI: Vodenjacima je laganje u krvi, a Vage lažu iz posesivnosti i ljubomore

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'