Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Stop želučanoj virozi: Olakšaj grčeve i probleme s probavom

Stop želučanoj virozi: Olakšaj grčeve i probleme s probavom
1

Da biste spriječili dehidraciju tijela, uzimajte otopinu za rehidraciju te se puno odmarajte. Kod liječenja djeteta umjesto soka dajte probiotike, a vodu postupno

VIDEO

Želučana viroza ili virusni gastroenteritis zimi se podjednako često pojavljuje kao gripa ili prehlada, a najčešće se prenosi prljavim rukama. Uglavnom je uzrokuju rotavirus ili norovirus, a bolest se može manifestirati vrućicom, mučninom, povraćanjem, glavoboljom, grčevima te vodenastim proljevom. Prvi dan viroze simptomi su najjači, a drugi i treći dan oni će polako prestajati, osim kod težih slučajeva. Virusi se prenose kapljičnim putem, zaraženom hranom i pićem te nečistim rukama, a s obzirom na to da nema lijekova koji ih suzbijaju, najvažnija je prevencija. 

Liječnici preporučuju da ruke perete vodom i običnim sapunom najmanje 30 sekundi te napominju da temperatura vode treba biti viša od tjelesne. Uz to, što manje dirajte lice i oči. Budući da je dehidracija najopasnija posljedica viroze, spriječite je pravodobnim uzimanjem otopine s elektrolitima za nadoknadu gubitka tekućine (u našim ljekarnama postoji tzv. rehidromix prašak) te tako da što češće sišete kockice leda ili uzimate male gutljaje vode, najbolje svakih pet minuta. 

Ako i nju povratite, pričekajte 30-60 minuta pa ponovno pokušajte. No tijekom zaraze vrlo je važno što više se odmarati. Izbjegavajte bilo kakve fizičke aktivnosti i spavajte koliko god možete. 

Oprez i dva tjedna nakon viroze

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Njegujete li bolesnika, preporučljivo je nositi zaštitnu masku te služiti se rukavicama za jednokratnu upotrebu. No i nakon što prođu simptomi viroze, bolesnik može biti zarazan još sljedeća dva tjedna. 

Klonite se sirove ribe i mesa

Temeljito perite voće i povrće jer se u njima mogu skrivati norovirusi, a meso i ribu obvezno dobro ispecite ili skuhajte. Također, kad prebolite virozu, bolje je da nekoliko tjedana vi ne pripremate hranu. 

Lagana hrana smirit će želudac

Prvi dan nakon zaraze najbolje je ništa ne jesti, a kad simptomi popuste, jedite dijetnu hranu poput dvopeka, riže, nemasnih juha i banana. Ta će hrana pomoći regulaciji želučanih kiselina. 

Kamilica ili đumbir za grčeve

Čajevi od kamilice, metvice i rooibosa umiruju probavni trakt pa su odlični protiv grčeva. Đumbir također ima antiupalna svojstva te smiruje mučninu. Možete ga piti u čaju ili grickati njegov korijen. 

Smanjite kontakt s bolesnikom 

Pazite da ne dijelite posuđe, pribor, a osobito ne ručnike s bolesnikom. Pokušajte i smanjiti kontakt s njim koliko je god to moguće. Čim bolest popusti, promijenite posteljinu i prozračite prostoriju u kojoj je boravio.

Voda se djeci daje postupno

Simptomi želučane viroze u djece mogu biti bol u želucu, lagana mučnina, smanjeni apetit, povraćanje, proljev, a bolest je ozbiljnija što se pojavi više njih odjedanput.  

Iako se u većini slučajeva simptomi povuku nakon dva-tri dana, bolest može biti vrlo opasna ako dijete dehidrira. Stoga mu je najbolje davati običnu vodu, prirodni voćni sok bez šećera, isto tako nezašećereni čaj, juhu ili napitke bogate elektrolitima. No većina roditelja griješi što djetetu prenaglo daje tekućinu - ključ je u manjim količinama, ali češće. Preporučljvo je da pije 0,2 dl tekućine svakih 30 minuta ako je mlađe od dvije godine te istu količinu tekućine ako je starije, ali svakih 15 minuta. Nakon smirivanja najgorih simptoma, i namirnice treba davati postupno te pratiti kako će organizam reagirati. 

Ako dijete hranu odmah povrati, prerano je za krutu hranu, pa se vratite juhama i tekućinama te pokušajte ponovno za osam sati. Liječnika morate odmah posjetiti ako povraća čak i male količine vode, ako ima proljev više od jedanput u sat vremena ili primijetite tragove krvi u stolici ili ispovraćanom sadržaju te ako je dehidriralo. Znakovi dehidracije su taman urin, bljedilo lica, suha usta i plač bez suza. 

Ne morate odmah snižavati temperaturu ako je lagano povišena

Pogrešno 

Čim djetetu lagano poraste temperatura, roditelji je raznim metodama pokušavaju sniziti.

Ispravno 

Povišena temperatura znak je da se djetetov imunološki sustav bori protiv infekcije pa nije nužno odmah davati lijekove. No ako je temperatura viša od 38,5°C, dajte mu lijekove s acetaminophenom, a ne ibuprofen koji iritira želudac. Ako dijete uz to i povraća, za početak mu dajte samo polovicu preporučene doze, a drugu polovicu tek za pola sata. 

Umjesto voćnih sokova ili mlijeka bolji izbor su probiotici i jogurti

Pogrešno 

Dijete povraća, a roditelji mu daju gusti sok ili mlijeko kako ne bi dehidriralo.

Ispravno 

Izbjegavajte voćne sokove bogate šećerom jer oni mogu pogoršati želučane simptome. Viroza može uzrokovati i privremenu intoleranciju na laktozu, odnosno nadutost i grčeve, pa je stoga bolje kloniti se i mlijeka. Umjesto mlijeka djetetu možete dati probiotike i jogurte koji sadrže bakterije važne za obnovu crijevne flore. No pritom vodite računa da ih vrlo polagano piju i u manjim količinama. 

Nikad mu nemojte davati lijekove a da se ne savjetujete s liječnikom

Pogrešno 

Dijete dulje razdobolje ima proljev pa mu roditelji na svoju ruku daju lijekove koji se mogu dobiti bez recepta.

Ispravno 

Djetetu nikad nemojte davati lijekove za želudac ili crijeva a da se prethodno ne posavjetujete s liječnikom. Pojedini lijekovi protiv proljeva za odrasle čak mogu pogoršati simptome u djece te produljiti razdoblje kontaminacije virusom. Radije se pobrinite da dijete ne dehidrira te da se odmara. 

I dalje vodite računa o higijeni

Pogrešno 

Nakon što se dijete oporavi, roditelji često postaju opušteniji kad je riječ o higijeni i djetetovu pranju ruku.  

Ispravno 

Virus može ostati u djetetovu probavnom sustavu i tjednima nakon oporavka. Stoga se pobrinite da i dalje temeljito pere ruke. Također, nemojte s njim dijeliti ručnike ili isto posuđe. Ako mu mijenjate pelene, nakon toga svaki put žustro operite ruke. Pozornost obratite na čišćenje igračaka, ali i kvaka na kojima virusi mogu vrlo dugo živjeti. 

Koliko god bilo žedno, nemojte djetetu nakon povraćanja dati mnogo vode

Pogrešno 

Odmah nakon što dijete povrati, jako je žedno pa mu roditelji odmah daju čašu vode. 

Ispravno 

Budući da je djetetu želudac lagano upaljen odmah nakon povraćanja, pričekajte 15-30 minuta pa mu tek tad dajte vode. Inače bi moglo uskoro povratiti, kaže dr. Vipul Singla. Radije dajte djetetu žlicu vode svakih 15 minuta pa ako ne povrati, povećavajte učestalost. Simptomi bolesti bi se trebali povući nakon dan ili dva, sve dulje od toga zahtijeva liječnički pregled. 

Dovoljan je samo jedan dan dijete

Pogrešno 

Nakon što djetetu prestanu simptomi viroze, roditelji mu i dalje daju dijetalnu hranu koja se sastoji od, primjerice, riže, dvopeka, banana i jabučnog soka. 

Ispravno

Djeca bi trebala normalno jesti čim se počnu bolje osjećati. Iako gore navedene namirnice pomažu uspostavi normalne probave, nedostaju im proteini i ostali hranjivi sastojci koji obnavaljaju crijeva. Pobrinite se da dijete jede raznoliku hranu te i dalje pije mnogo tekućine dok se sasvim ne oporavi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara