Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

'Strašne žene': Kartaška igra ruši predrasude prema ženama

'Strašne žene': Kartaška igra ruši predrasude prema ženama

Društvena igra sastoji se od 56 karata sa slavnim ženama te 8 dodatnih karata, a igrati mogu baš sve generacije. Igru može zaigrati od dvoje do petero igrača

VIDEO

Na portalu VoxFeminae.net već deset godina imamo rubriku ‘Strašne žene’, gdje na njihove rođendane objavljujemo tekstove o njima i njihovim postignućima. To je ujedno najpopularnija rubrika, a u listopadu 2016. godine izabrali smo 60-ak žena iz te rubrike te krenuli u izradu ilustracija i pravila društvene igre s kartama koja promiče i slavi doprinos žena društvu te potiče na rušenje predrasuda o postignućima žena, uz dobru zabavu, kaže Gabrijela Ivanov, izvršna direktorica udruge Prostor rodne i medijske kulture K-zona, koja stoji iza projekta.

Ona je i autorica ideje o poticajnim kartama i poučnoj društvenoj igri koja se rodila tijekom jedne edukacije o poduzetništvu, i danas koordinira cijeli projekt pripreme za izlazak na tržište: od izrade karata do prikupljanja sredstava za njihovu proizvodnju putem crowfounding kampanje, koja je upravo u tijeku na platformi Indiegogo. 

- Cilj je prikupiti 25.000 dolara, kako bismo pokrenuli društveno poduzeće ‘Strašne žene’, a ove igra je samo prvi proizvod. Sa zacrtanih 25.000 dolara izradit ćemo 1000 paketa karata i razaslati ih diljem svijeta ljudima koji su podržali kampanju - pojašnjava. Kampanja je počela povodom 8. ožujka, a do 15. ožujka prikupljeno je malo manje od 18.000 dolara. Oni koji žele podržati priču još mogu uložiti u kampanju od 5 dolara naviše. Ulog od 28 dolara ulagaču osigurava paket karata s pravilima za igranje društvene igre Strašne žene te digitalne slike za desktop za svakodnevnu inspiraciju. 


- Igra se sastoji od 56 karata, na kojima su ilustracije portreta i kratke biografije ‘Strašnih žena’ koje su dale izniman doprinos razvoju društva u područjima znanosti, kulture, politike, umjetnosti, feminizma i ljudskih prava, među kojima su i hrvatske Nada Dimić i Marija Jurić Zagorka. Igru može zaigrati od dvoje do petero igrača. Pravila su jednostavna, pa igru mogu igrati i najmlađi, od 5 godina nadalje. - pojašnjava sugovornica. 


- Utrošili smo nekih 40.000 kuna na izradu prototipa i isplate autorskih honorara ilustratoricama, nešto od vlastitih sredstava, a nešto iz projekta Vox Feminae platforme koji je financirala zaklada Kultura nova - kaže Gabrijela Ivanov i dodaje da je pravila igre osmislio programer i spisatelj Želimir Periš. 

- S nama radi i osam iznimno talentiranih umjetnica koje su napravile ilustracije - dodaje. 

Slavne ličnosti na kartama

Svaka karta je jedinstveno umjetničko djelo hrvatskih ilustratora, a u igri "Strašne žene" su iz Hrvatske zasad uvrštene Marija J. Zagorka i Nada Dimić.

Gabrijela Ivanov, autorica projekta

Gabrijela stoji iza ideje ‘Strašne žene’, ali je i izvršna direktorica udruge Prostor rodne i medijske kulture K-zona. 

Želimir Periš, osmislio pravila

Spisatelj i programer autor je pravila ove kartaške igre, a inače je i on veliki zaljubljenik u društvene igre.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith