Obavijesti

Lifestyle

Komentari 22

Strategija protiv prhuti: Kosa se pere češće, a češlja manje

Strategija protiv prhuti: Kosa se pere češće, a češlja manje
1

Za upornu se prhut savjetuje koristiti medicinske šampone, kosu češće prati da bi se uklonile ljuskice, a pomoći mogu i prirodni lijekovi poput čajevca i timijana

VIDEO

U hladnim mjesecima stvaranje prhuti obično se pogoršava, a neugodne ljuskice kože češće se stvaraju kod muškaraca nego žena. Kod uporne prhuti koja godinama ne prolazi potrebno je potražiti savjet dermatologa, jer mogući uzročnik mogu biti gljivice ili neko od kožnih oboljenja. Ako se prhut javlja povremeno, pomoći si možete sami sljedeći savjete stručnjaka, piše Web MD.

Koliko je problem prhuti čest svjedoči i podatak da je Head and Shoulders, drogerijska marka šampona namijenjena uklanjanju prhuti, najprodavaniji šampon na svijetu.

Češće pranje kose

Prhut mogu dobiti oni s masnom, kao i oni sa suhom kožom. Dermatolozi savjetuju češće pranje kose čak i onima s masnom kožom, jer se šamponiranjem uklanjaju i neugodne ljuskice s vlasišta te olakšava svrbež. Ako je prhut uporna te zbog svrbeža dolazi do stvaranja krasta, najbolje je kupiti medicinski šampon s barem jednim od ovih pet sastojaka - cink pirition, salicilna kiselina, sumpor, selen sulfid te ketokonazol.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pravilno šamponiranje

Ako koristite neki drugi šampon radi ugodnijeg mirisa, većeg sjaja ili za održavanje boje na kosi, obavezno ga stavite nakon šampona za uklanjanje prhuti. Šampon za prhut treba od pet do deset minuta stajati na vlasištu kako bi djelovao.

Biljni lijekovi

Prhut se može liječiti i biljnim lijekovima, poput šampona i maski s dodatkom prirodnog antiseptika - čajevca. Savjetuje se kosu isprati i čajem od timijana ili ružmarina. Crveni luk će također pomoći u uklanjanju prhuti zbog sumpora u svom sastavu, a koristite ga svježeg tako da prepolovljenim lukom istrljate tjeme.

Važnost prehrane

B vitamin važan je saveznik u borbi protiv prhuti, a pronaći ćete ga u mesu peradi, ribe te zelenom lisnatom povrću. Detoksikacija organizma uz pomoć čaja od paprene metvice također će umanjiti ljuskanje kože.

Što manje češljanja

Kod češljanja dugim potezima provlačite četku od korijena prema vrhovima, kako bi se sebum s vlasišta pravilno rasporedio. Oštri češljevi i plastične četke s puno čekinja dodatno će oštetiti vlasište i pogoršati problem, pa je bolje koristiti četke s prirodnim materijalima poput drva i prirodnom dlakom. Kosu češljajte jednom na dan, savjetuju stručnjaci.

Veliki neprijatelji kose: Grubost pri češljanju, vrućina i kemija

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara