Obavijesti

Lifestyle

Komentari 18

Stravična knjiga za djecu iz 19. stoljeća - nevjerojatno brutalna

Iako bi knjiga danas većinu roditelja uznemirila, ipak roditeljima 1845. godine se sviđala i bila im je smiješna. U knjizi su djeca kažnjena zbog bizarnih pogrešaka i lošeg ponašanja

VIDEO

U 19. stoljeću, njemački psihijatar i pisac napisao je dječju knjigu koja bi, da je objavljena danas, vjerojatno izazvala skandal. Bilo je to 1845. godine kada je Heinrich Hoffmann napisao knjigu 'Der Struwwelpeter' ili 'Shaggy Peter'. To je najneobičnija knjiga koja je ikad objavljena u Njemačkoj, a priče o moralnosti u njoj su trebala upozoriti djecu na loše ponašanje.

Iako bi ova knjiga danas većinu roditelja uznemirila, roditeljima 1845. godine se sviđala i bila im je smiješna. Knjiga se sastoji od deset, kratkih, ali nemilosrdnih priča. Za razliku od ostalih priča za laku noć, u ovoj knjizi djeca su bila kažnjena zbog bizarnih pogrešaka i lošeg ponašanja. 

Genijalne dječje ideje koje će vam izmamiti osmijeh na lice
Genijalne dječje ideje koje će vam izmamiti osmijeh na lice

Primjer jedne takve priče je 'Priča o Augustusu'.  Augustus je bio bucmasti, zdravi i sretni dječak koji je iznenada odlučio da više ne želi jesti juhu. Iako je Augustus jeo sve ostale obroke, ipak se jako razbolio jer nije jeo juhu i nakon pet dana je preminuo.

Drugi primjer je 'Priča o sisanju' gdje majka upozorava svog sina da ne siše palac jer će mu doći krojač i odrezati škarama palac. Međutim, čim mama okrene leđa, sin nastavlja sisati palac, a onda se pojavljuje krojač koji mu za kaznu reže oba palca. 

'Užasno zli dječak' Frederick, antagonist u priči 'Okrutni Frederick', koji ubija bube, muči životinje i ometa ljude, također dobiva veliku kaznu. Pas, kojeg je Frederick mučio, ga je ujeo i ostavio da krvari u krevetu. Dok Frederick trpi bol, pas jede njegov obrok.

Hoffmann je napisao ove priče kao božićni poklon za svog trogodišnjeg sina. Kasnije je priče čitao svojim mlađim pacijentima i prijateljima iz kluba knjiga koji su ga ohrabrili i pomogli mu da objavi priču. 

Emocionalno inteligentni ljudi: Prepoznat ćete ih po pet stvari
Emocionalno inteligentni ljudi: Prepoznat ćete ih po pet stvari

Knjigu je Hoffmann nazvao 'Der Struwwelpeter' po antagonistu u jednoj od priča. Tiskano je najmanje 1.500 primjeraka, a možda čak i 3000, kako se navodi u pismu koje je Hoffmann poslao prijatelju. Knjiga je rasprodana za manje od dvije godine, a drugo izdanje je objavljeno s izmjenama izvornih ilustracija. 

Veliki obožavatelj knjige bio je Mark Twain, koji je 1891. godine prvi preveo knjigu na engleski. 

Knjiga je priznata  kao remek djelo, ne samo zbog priča nego i zbog ilustracija koje se smatraju prethodnicama stripova.

Neke priče su pretvorene u kratke filmove, a neke su prilagođene kazališnim predstavama. Osim toga, i poznate autorice poput Agathe Christie i Astrid Lindgren su govorile o Hoffmannovim pričama i likovima.

GLUMICA OBJAVILA VLASTITE GOLIŠAVE FOTOGRAFIJE: Hakeri joj prijetili pa ih sama stavila na Twitter

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise