Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Stražnjica je čišća ako koristite bide, WC papir samo razmazuje

Toaletni papir svugdje se koristi kao sredstvo za čišćenje stražnjice nakon velike nužde, ali to možda ipak nije najzdraviji način. Neki znanstvenici tvrde da je bide puno bolje opcija

Prema liječniku Evanu Goldsteinu, rektalnom kirurgu iz New Yorka, korištenje bidea idealan je način za njegu stražnjice nakon korištenja zahoda.

- Razne tvrtke koje proizvode toaletne papire učinile su sjajan posao tjerajući nas da mislimo da je njihov proizvod zaista higijenski, ali nije - tvrdi Goldstein.

Korištenjem toaletnog papira zapravo se razmazuju fekalne materije, te da pritom zapravo ne očistite dovoljno to područje. Goldstein kaže da je to kao da pseći izmet na cipeli samo obrišete s papirom, umjesto da ga isperete.

Foto: Dreamstime

Brisanje toaletnim papirom može uzrokovati ranice na anusu.

- Ne samo da brisanje toaletnim papirom nije idealno, već ono zapravo može dovesti do ozljeda - objašnjava.

Suhi toaletni papir može biti abrazivan, tako da ako se netko obriše previše puta ili prejako, tanka i osjetljiva koža na analnom otvoru može puknuti, što uzrokuje krvarenje ili bol. Rješenje za to je, prema Goldsteinu, korištenje bidea.

DEVET TRIKOVA Tajne zdravlja: Noću na toalet idite s jednim okom zatvorenim

Kao i kod drugih dijelova tijela, sapun i topla voda najbolji su za čišćenje stražnjice. Ali važno je birati sapun nježan za kožu, na ambalaži takvih sapuna naglašeno je da su pogodni za osjetljivu kožu.

Također, važno je paziti da se sapunom ne trlja stražnjica pa drugi dijelovi tijela, posebno ne lice. Nakon pranja, stražnjicu nježno obrišite mekanim ručnikom.

Foto: flickr

Od toaletnog papira puno bolji izbor su i vlažne maramice. Toga su svjesne i neke poznate svjetske face poput glumaca Will Smitha i Terrencea Howarda koji priznaju da godinama stražnjicu brišu vlažnim baby maramicama (nemojte ih bacati u zahod jer se ne raspadaju u vodi kao WC papir pa ćete začepiti odvod).

AKO VAM FALI MOTIVACIJE... Oni ruše sve predrasude: Imaju 100 godina i trče bez problema

- Ako ne želite upotrebljavati bide ili ga nemate kod kuće, kod brisanja nemojte koristiti preveliku silu kako biste spriječili previše trenja i uzrokovali ranice - zaključio je Goldstein.

ŠOKANTAN RAZLOG: Evo zašto Meghan Markle uvijek ima istu pozu u javnosti

Komentari (45)
  • Stvarno nas ove novine prosvjetljuju i obrazuju. Naučili su nas kako se jede toblerone, Jaffa keksi, mijenja posteljina, sad i kako je WC papir štetan i da budemo nježni kad ga koristimo. Kako smo do sad živjeli bez tolikog znanja i informacija?

    25. 8. 2019,   12:23
  • Perite guzu s miniwashem ;)

    25. 8. 2019,   11:58
  • Znao sam ja da toaletni papir ne valja zato koristim šmirgl papir, guza čista ko avionska pista....

    25. 8. 2019,   12:20