Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Stres kao uzrok neplodnosti smanjuje kvalitetu spermija

None Foto: Fotolia 4

Neplodnost jednako pogađa i muškarce i žene, no kod jačeg spola stresan život može direktno utjecati na kvalitetu spermija pa i smanjiti njihov broj

Muškarci koji su pod velikim razinama strese teže postaju očevi, a mogu imati i medicinskih problema s neplodnošću, pokazala je studija američke Škole javnog zdravlja Mailman. Prema njoj, stres je uzročnik niže koncentracije spermija u ejakulatu, ali i deformiranosti te smanjenoj pokretljivosti, piše Daily Mail.

Neplodnost u jednakoj mjeri pogađa i muškarce i žene, a kod pripadnika jačeg spola upravo je kvaliteta sperme ključan pokazatelj plodnosti, objašnjavaju znanstvenici koji su proučavali spermiograme muškaraca u dobi od 38. do 49. godina te istraživali povezanost rezultata sa subjektivnim i objektivnim razinama stresa kojima su izloženi.

Oni koji su za sebe rekli da su pod velikim stresom, u pravilu su imali gore nalaze pokretljivosti i broja spermija. Iako stres povezan s radnim mjestom nije imao prevelik utjecaj na nalaze, znanstvenici su otkrili da nezaposleni muškarci imaju najmanje šanse za plodnost zbog smanjene razine muškog spolnog hormona, testosterona.

- Iako nam nije potpuno jasan mehanizam uslijed kojeg stres utječe na kvalitetu sperme, za njega se oduvijek zna da ima velik utjecaj na zdravlje, a očito i na plodnost - zaključila je voditeljica studije, dr. Pam Factor-Litvak. 

Komentari (30)
  • Znači, ako ne želiš trudnoću samo ga treba dobro ''stresnuti'' i problema nema, spermići su nepokretni.....ajmeee ....

    2. 6. 2014,   15:17
  • lako za spermu, problem je što zbog stresa strada i sve ostalo

    2. 6. 2014,   15:07
  • Sve raditi pa i ljubav voditi, bez stresa. Tiho i u miru, sve treba svoje vrijeme:))

    2. 6. 2014,   19:32