Obavijesti

Lifestyle

Komentari 24

Stručnjaci u strahu: U moru će biti više plastike nego riba...

Stručnjaci u strahu: U moru će biti više plastike nego riba...
1

Međunarodnog je Dan bez plastičnih vrećica - pa razmislite kako bi vi mogli doprinijeti ogromnom ekološkom problemu. Predlažemo da koristite platnene torbe kad idete u kupovinu

VIDEO

U Hrvatskoj se u godini dana u prosjeku proizvede 23.947 tona plastičnih vrećica, prema podacima Državnog zavoda za statistiku RH od 2012. do 2016. godine. Sad pokušajte zamisliti koliko ih još nastane u cijelom svijetu, gdje sve one završe, koliko je to plastičnog otada?

U Njemačkoj su besplatne plastične vrećice otišle u povijest. Ova odluka je smanjila upotrebu takvih vrećica za milijardu i 300 milijuna, i to samo lanjske godine (u usporedni s 2016.).

- Plastične vrećice za jednokratnu upotrebu su se pokazale nepotrebnima - kazala je Svenja Schulze, njemačka ministrica okoliša, a prenosi energetico.eu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Mnogi tamošnji trgovački lanci nisu samo ispoštovali zakonsku zabranu i ukinuli besplatne plastične vrećice, već su ih posve ukinuli. Kupci su se naviknuli pa dolaze u kupovinu sa platnenim vrećicama.

Plan Europske unije je da do 2025. godine svaki građanin ne potroši više od 40 plastičnih vrećica na godinu. To je zapravo odličan potez koji bi trebali svi slijediti žele li sačuvati život na Zemlji. 

Irska je prva u Europi već 2002. godine uvela poseban porez na plastične vrećice zahvaljujući kojemu se njihova potrošnja smanjila za čak oko 90 posto.

Prema studiji Ujedinjenih naroda, u svijetu se na godinu potroši oko pet bilijuna plastičnih vrećica, a velika većina toga završi u moru. Stručnjaci strahuju da će do 2050. godine u moru biti više plastike nego riba.

 

A post shared by PlasticWhale (@plasticwhale) on

Kad malo razmislite - što nedostajte platnenim vrećicama? Osim što štedite novac jer ih ne kupujete svaki put kada idete u trgovinu, dajete i svoj mali doprinos očuvanju prirode.

Postoji organizacija koja se bavi problematikom plastičnog otpada #breakfreefromplasticTo je zapravo globalni pokret koji promovira budućnost čovječanstva bez onečišćenja plastikom. Započeo je 2016. godine, a pridružilo mu se je više od 1060 organizacija iz cijelog svijeta. Zahtijevaju drastično smanjivanje upotrebe plastičnih vrećica i ostale plastike, ukazuju na posljedice, nude rješenja...

Neke činjenice o plastičnim vrećicama:

  • Prosječan čovjek potroši oko 1000 plastičnih vrećica na godinu.
  • Vrećica se prosječno koristi 12 minuta, a da se razgradi potrebno joj je do 1000 godina jer je izrađena od naftnog derivata polietilena.
  • Više od milijun ptica i oko 100.000 morskih sisavaca ugine svake godine zbog plastičnih vrećica koje pojedu ili se zapetljaju u njih.
  • Kada završe u moru, vrećice znaju blokirati dišni sustav i probavu životinja u čijim ustima završe - poput kornjača, dupina... Životinje ih znaju zamijeniti za hranu. 
  • Prema nekim prognozama, 85 posto svih morskih kornjača biti će ozlijeđeno ili ubijeno zbog plastike.
  • Indija je krivac za 60 posto plastike koja završi u morima i oceanima svake godine.
 

A post shared by PlasticWhale (@plasticwhale) on

  • Usred Atlantskog oceana, između Virginije i Kube nalazi se područje koje zovu - Great Atlantic Garbage Patch. To područje je prekriveno plastikom, otprilike oko 26 milijuna komada plastike po četvornom kilometru.
  • Neke trgovačke kompanije troše više od 4 milijuna dolara (oko 25,4 milijuna kuna) na plastične vrećice godišnje. Taj novac bi se mogao pametnije potrošiti.
  • U svijetu se reciklira svega oko 1 posto plastičnih vrećica, pa se sad zapitajte - gdje završi sve ostalo? Odgovor znate, u prirodi.
  • Pri spaljivanju četiri vrećice potroši se kisika koliko je potrebno jednom čovjeku za cijeli dan
  •  
  • VIDI OVO: 9 najgorih Kardashian skandala.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom