Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Stručnjak: I jedno energetsko piće može izazvati glavobolju

Stručnjak: I jedno energetsko piće može izazvati glavobolju

Limenka napitka može sadržavati do 150 mg kofeina, ali i ekstrakte raznih bilja te mnogo šećera, koji u kombinaciji mogu izazvati tjeskobu, visok tlak...

VIDEO

Već samo jedan energetski napitak ima izrazito negativan učinak na funkciju krvnih žila, a ako postoje promjene na krvnim žilama, može izazvati infarkt. 

- Mnoga istraživanja upućuju na to da pijenje energetskih napitaka može biti loše za kardiovaskularno, ali i za opće zdravlje - upozorava prof. dr. sc. Nikša Drinković, internist kardiolog. Poseban je problem to što ih često piju mladi kako bi lakše izdržali noćni izlazak ili školske obaveze nakon njega, i to često u kombinaciji s alkoholom. 

- Naime, 86,4 posto mladih u istraživanju o dostupnosti energetskih pića među 16-godišnjacima, koje je 2015. proveo European School Survey Project on Alcohol and other Drugs, a koje obuhvaća i Hrvatsku, izjavilo je da su pili energetsko piće. U posljednjih 12 mjeseci pilo ih je 67,7 posto učenika, a u posljednjih 30 dana njih 43,6 posto. Prema istom istraživanju, alkohol i energetska pića pilo je 47,5 posto učenika, i to u posljednjih 12 mjeseci njih 37,3 posto, a u posljednjih 30 dana 23,7 posto učenika - ističe dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, voditeljica Službe za školsku medicinu, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. 

Ranije ove godine objavljena je kanadska studija, provedena na 2055 mladih u dobi između 12 i 24 godine, koja je pokazala da je 55,4 posto ispitanika koji su pili energetska pića imalo zdravstvene probleme: oko 18 posto imalo je glavobolju, 5 posto povraćanje i proljev, 3,6 posto bol u prsima i 0,2 posto epileptične napadaje. 

- Tome je tako zato što limenka takvog pića, ovisno o veličini, sadrži između 80 i 150 mg kofeina, uz taurin, gaziranu vodu, B vitamine, i biljke kao što su guarana, akai, ginseng i ginko biloba, te obilje šećera i boja. Kad se prekorači dnevni unos kofeina od 3 mg po kilogramu težine, javljaju se tjeskoba, ubrzani rad srca, drhtavica, mučnina, povraćanje, vrtoglavica  i porast krvnog tlaka. No tegobe se javljaju i kod manjih količina takvih pića, ako se uz njih pije kola (ima oko 46 mg kofeina u limenci), ili kava (40 mg kofeina u espressu), odnosno alkohol. Pritom kod kardiovaskularnih bolesnika porast tlaka i pulsa uz suženje arterija može biti okidač za moždani i srčani udar - upozorava prof. dr. Drinković.  

'Maloljetnicima se ne bi smjela prodavati energetska pića...'
'Maloljetnicima se ne bi smjela prodavati energetska pića...'

 

Zanimljivosti:

>>> Jedna limenka energetskog pića, ovisno o veličini, sadrži od 80 do 150 miligrama kofeina, ali i razne biljke, šećere i bojila

>>> Energetska pića i alkohol u zadnjih 12 mjeseci pilo je 37,3, a u zadnjih 30 dana 23,7 posto učenika s navršenih 16 godina 

 

Pića bi trebala imati upozorenja: ‘Ne preporučuje se djeci i dojiljama’

Količina kofeina i način navođenja strogo su propisani, te bi energetski napici trebali imati istaknute navode o količini i sljedeća upozorenja: ‘Visoki sadržaj kofeina. Ne preporučuje se djeci, trudnicama ili dojiljama’, i to u istom vidnom polju kao što je naziv pića, nakon čega se, u skladu s člankom 13. stavkom 1. Uredbe o informiranju potrošača o hrani br.1169/2011, u zagradi navodi sadržaj kofeina izražen u mg na 100 ml, kaže dr. Ivana Pavić Šimetin.

Zanimljivosti:

>>> 350 miligrama kofeina je najveća dopuštena dnevna doza, koja se pijenjem energetskih pića vrlo lako prekorači

>>> 90 minuta nakon pijenja 600 grama ovih pića došlo je do akutnog smanjenja promjera arterije

>>> Limenka može imati više od 10 kockica šećera, što povećava rizik od pretilosti 

 

Prof. Sakoman: Pati cijelo tijelo, a osobito mozak

Neuropsihijatar prof. dr. Slavko Sakoman kaže da se djeca mogu lako navući na energetska pića.  

- Kasni noćni izlasci uz pijenje alkohola (koji uspavljuje) i kofeinskih napitaka i kofeina u kavi (da bi održali budnost) stvaraju veliko opterećenje i štetu za cijelo tijelo, osobito mozak. Slično je postupanju ovisnika o heroinu, koji, da bi ostali budni, znaju uzimati psihostimulanse (kokain, amfetamin…). Ne samo na mlade, kojima se neuronske mreže tek razvijaju, nego i na odrasle, takav stil života ostavlja posljedice kojih nisu svjesni - kaže Sakoman. 

Zubari nikad ne bi jeli ovih 13 namirnica, a ne bi ni vi trebali
Zubari nikad ne bi jeli ovih 13 namirnica, a ne bi ni vi trebali

Kardiolozi se zalažu za zabranu mlađima od 16

Shodno inicijativama u drugim zemljama, Ministarstvo zdravstva bi trebalo pokrenuti postupak zabrane prodaje ovih napitaka mlađima od 16 godina, koji su, nažalost, najčešći konzumenti ovih za zdravlje štetnih proizvoda, smatra prof. dr. Drinković. 

Visoke razine šećera razaraju i zubnu caklinu

male dentist with woman patient at clinic

Energetska pića, ovisno o veličini, sadrže izuzetno visok udio šećera (oko 10 kockica po limenci), te ujedno oštećuju zubnu caklinu, a njihovi negativni učinci traju i do 12 sati nakon konzumiranja, upozorava dr. Drinković. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith