Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Stručnjak upozorava: Nemojte posuđivati punjače za mobitele

Hakeri su osmislili način kako da u kablove za punjenje implementiraju zlonamjerni softver koji može oteti podatke iz bilo kojeg mobilnog uređaja ili računala

Svima nam se dogodilo barem jednom da nam se iznenada na mobitelu ili tabletu ispraznila baterija, a kabel za punjenje nam je ostao kod kuće. U takvim situacijama svi posežemo za posudbom tuđeg punjača kako bi barem nakratko održali bateriju mobitela na životu. Vjerojatno mislite da time svojem uređaju ne radite nikakvu štetu, ali ako posudite punjač, recimo od drugog putnika s aerodroma ili od službenika recepcije vašeg hotela to može biti jako opasno, kažu stručnjaci za kibernetičku sigurnost..

USB.org | Autor: USB.org Foto: USB.org

- Postoje određene stvari koje se jednostavno ne posuđuju - tvrdi Charles Henderson, šef u osiguranju IBM-a. 

GRAD PO MOJOJ MJERI Julie je digitalni nomad: Osijek je super grad i ima dobar WIFI

- Da ste na nekom izletu i shvatite da ste zaboravili spakirati rublje, sigurno ne biste pitali ostale putnike da vam posude rublje. već biste išli u trgovinu i kupili novo - objasnio je.

Henderson vodi i tim hakera koje klijenti unajmljuju kako bi provalili u njihove računalne sustave da bi došli do svojih ranjivih podataka. Budući da su hakeri osmislili kako u kablove za punjenje implementirati zlonamjerni softver koji može na daljinu oteti podatke iz uređaja i računala, njegov tim ponekad uči klijente trikovima kako da izbjegnu opasno 'digitalno ponašanje'.

Na godišnjoj konferenciji za hakiranje DEF CON u Las Vegasu ili takozvanom 'hakerskom ljetnom kampu' jedan je haker demonstrirao iPhoneov gromobranski kabel koji je bio izmijenjen. Nakon korištenja kabela za spajanje iPoda sa Mac računalom, daljinski je pristupio IP adresi kabela i preuzeo kontrolu nad Macom. Poduzetni haker imao je zalihe takozvanih O.MG kablova koje je prodavao za 200 dolara po komadu.

SPAS NA 4 KOTAČA Čuvari Ipsilona: Vozimo slalom između auta i spašavamo ljude

- Zlonamjerni kablovi za punjenje trenutno nisu rasprostranjena prijetnja, uglavnom zato što se ovakav oblik napada ne može lako isplanirati - tvrdi Henderson.

- To što još nismo vidjeli širi napad ne znači da ga nećemo uskoro vidjeti - kaže Henderson.

Tehnologija je stvarno mala i jeftina. Ona može biti toliko mala da izgleda poput običnog kabela, ali ima sposobnost i inteligenciju za postavljanje zlonamjernog softvera. Ovakva će se tehnologija proizvoditi samo još jeftinije i to nije nešto što će prosječni potrošač pratiti da bi mogao znati kada će to postati uistinu opasno. 

Foto: Dreamstime

Za sada, kaže Henderson, veća prijetnja od zlonamjernih kablova za punjenje su USB stanice za punjenje koje stoje na javnim mjestima poput zračnih luka.

- Svjedočili smo nekoliko slučajeva gdje su ljudi modificirali stanice za punjenje. Ne govorimo o električnoj utičnici, već o USB priključcima za punjenje dostupnim na javnim mjestima - objasnio je i dodao da treba obratiti pažnju na ono što uključujete u svoje uređaje jer je to dobra, ali i važna tehnička higijena. piše Forbes.

Dijeljenje kablova je poput dijeljenja zaporke. Mnogi putnici znaju da će često na recepciji hotela biti ladica s kablovima za punjenje koje su gosti zaboravili uzeti za sobom. Ipak, nemojte posustati i radije kupite novi punjač, nego da dovodite u opasnost svoje podatke. 

PRIPAZITE KAD TRAŽITE PARTNERA: Svatko ima samo dva savršena para u horoskopu

Komentari (14)
  • Hakeri, to su oni sa strane, koji ulijeću, nešto pukupe i odmah prodaju. Oni su manji, čak mali problem. Glavni problem su kompanije, kao MS, G i još malo koja, koje stalno, trajno i sve više skupljaju sve moguće posredne i neposredne podatke o pojedincima, pa ne samo preko svojih popularnih, a pitpuno intruzivnih aplikacija, nego i senzorično, preko kamera, mikrofona, javnih i ugrađenih, tipkovnica, miševa i svega. Rezultat je profiliranje, kako tome kažu. To je u biti vaša sjena, model. Kažu da je tobzbig reklama, a u biti je zbog vlasti. Kada znaju šta radite i što želite, danas vam to mogu omogućiti, dok ih slušate in njima služite, odnosno onemogućiti vam sve, isključiti vas u suprotnom. Potpunob vladanje svakim pojedincem je cilj, smjer je NWO (Novo Svjetsko Uređenje).

    21. 8. 2019,   09:32
  • Koja glupost ovo je Promo za kupnju punjaca

    21. 8. 2019,   08:50
  • U kabel? Nema sanse nit teoretske, o cemu ovaj prica?? Ali, u uticnicu ili punjac, e to je vec potpuno druga prica...Ali za to trebas majstora vrhunske kategorije , koji zasigurno nece gubit vrijeme na sitne poslove tipa identity theft...

    21. 8. 2019,   09:06