Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pravo na smrt? Sud dopustio 24-godišnjakinji eutanaziju...

Mlada Belgijanka Laura pati od teške depresije od ranog djetinjstva i smatra kako "život - to nije za mene". Smrt za nju nije izbor, već okončanje teških patnji...

Belgijski su liječnici u konzultaciji sa sudom odlučili odobriti eutanaziju 24-godišnje djevojke koju u javnosti nazivaju samo "Laura". Ta kontroverzna odluka u većem dijelu svijeta nikako ne bi "prošla", no liberalna Belgija ima vrlo moderan zakon o eutanaziji, odnosno pomaganju pacijenta da medicinski okonča svoj život u slučajevima u kojima on predstavlja neizdrživu patnju, piše The Independent. 

Laura, koja se prijavila u ustanovu za liječenje psihičkih poremećaja u dobi od 21. godine, a izjavila je "život, to nije za mene".

Od teške depresije koja se liječila psihoterapijom i lijekovima boluje od ranog djetinjstva.

Smrt mi se ne čini kao izbor. Da imam izbor, odabrala bih podnošljiviji život, no napravila sam sve što sam mogla i bilo je neuspješno - kaže Laura.

Trenutno planira svoj pogreb te posljednje riječi svojoj majci i baki, smatra kako su je roditelji dobili premladi te iako joj je odrastanje s djedom i bakom pružilo mir i sigurnost, to naprosto nije bilo dovoljno.

Laura je već sa šest godina pokazivala neobične sklonosti, a sjeća se kako je u jednom incidentu podigla napunjenu pušku i usmjerila ju prema svojoj glavi s namjerom da si skonča život. 

"Da sam znala kako će mi biti kasnije, sigurno bih povukla okidač" - kaže Laura.

Datum njezine smrti potpomognute lijekovima još nije konačno utvrđen. Belgija je legalizirala eutanaziju 2002., a svake godine je oko 1400 slučajeva. U 2014. sud je proširio mogućnost zahtijevanja eutanazije i na smrtno bolesnu djecu. 

Komentari (156)
  • najgore što će je osuđivati najviše oni koji blagog pojma nemaju što je to depresija ili bilo kakvo slično stanje. Možda da samo duboko udahne i odmah će postati sretna, vesela i zaigrana do kraja života. Jedino se mora sjetiti i izdahnuti.

    3. 7. 2015,   10:08
  • Sta se tu ima raspravljat, to je njezin zivot i njezina odluka. Zasto bi netko drugi odlucivao u vase ime o vasem zivotu? Vama je to neshvatljivo da netko ne zeli zivjeti, eto netko ne zeli, i teba to prihvatiti, a ne covjeka " muciti" samo zato sto vi smatate da je to neprihvatljivo iz vasih osobnih, moralnih, vjerskih ili kakvih got razloga. To je vase misljenje i tu treba stati, jer taj zivot nije vas, nego tudji! Tko se odluci na eutanaziju, promisljao je sigurno dugo o tome i poduzeo se sve prije toga da si pomogne, ali eto na zalost nije pomoglo i odluka je donesena.

    3. 7. 2015,   11:16
  • podpisujem...ako je zivot muka i bolest pakao i lijeka nema i svi se aduti istresli iz rukava ja sam za eutanaziju bolje da ode i tako nego dase baci pod vlak auto itd i odnese sasobom jos neduznih zivota...a ako je ona dosla do ovog rijesenja bilo eutanazije ili ne ona ce svoj zivot okoncat i tu nena diskusije..

    3. 7. 2015,   11:54