Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Šunka u komadu i jaja u ljusci u hladnjaku traju cijeli tjedan

Šunka u komadu i jaja u ljusci u hladnjaku traju cijeli tjedan

Složenci pripremljeni od ostataka hrane se trebaju odmah pojesti. Narezanu šunku i očišćena jaja čuvajte u hladnjaku do pet dana. Najbolje mjerilo svježine hrane je miris

VIDEO

Sve ostatke s blagdanskog stola možete ponovno iskoristiti, pretvoriti primjerice u složenac netom nakon blagdana, no takvo jelo treba odmah pojesti i ne smije se ponovno vraćati u hladnjak niti podgrijavati, upozorava Vlatka Babenko, mag. ing. upravljanja sigurnošću hranom.

Od uskrsnih ostataka, tvrdo kuhana jaja u hladnjaku možete čuvati do tjedan dana ako imaju ljusku, a ona očišćena najviše pet dana, smjernice su stručne literature.

- Na sobnoj temperaturi možete ih držati samo dok su svježe kuhana, svega nekoliko sati. Tvrdo kuhana jaja najmanje su opasna i mogu najviše potrajati – to su ona koja su kuhana barem deset minuta - kaže mag. ing. Babenko. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kuhana šunka u hladnjaku može potrajati i do tjedan dana ako je u komadu, a narezane kriške do pet dana. 

Nakon mladog luka će ostati neugodan zadah, evo rješenja
Nakon mladog luka će ostati neugodan zadah, evo rješenja

- Kad je šunka u komadu, ona je ‘kompaktna’ i bakterije ili plijesni se stvaraju površinski, a spore plijesni teže prodiru u samu namirnicu. Kad je šunka narezana, puno je veća površina pogodna za razvoj nepoželjnih mikroorganizama - upozorava Babenko. Dimljena šunka i ostali naresci mogu se čuvati u hladnjaku do pet dana. 

Pečeno meso (piletina, svinjetina, janjetina...) može stajati u hladnjaku do četiri dana. 

Fotolia

- Meso je svakako poželjno ponovno termički obraditi, odnosno dobro podgrijati prije uporabe kako bi se uništile potencijalne bakterije jer visoka temepratura ubija patogene mikroorganizme - kaže Babenko. Objašnjava da ne postoji točno vrijeme čuvanja namirnica, postoje samo preporuke i smjernice. Sve navedeno nije isključivo. Naime, vrijeme čuvanja pojedinih namirnica ovisi o puno uvjeta.

Općenito, lako kvarljive namirnice su one koje u sastavu imaju više vode pa su podložniji medij za razvoj bakterija i plijesni. Uz to, u različitim dijelovima hladnjaka može biti različita temperatura i neće se moći jednako dugo čuvati ista vrsta namirnica. Na trajanje utječe i pH, kao i kozistencija namirnice - nije isto je li nešto tekuće ili kompaktno.  

Hrana koju ne smijete stavljati u duboko zamrzavanje i zašto
Hrana koju ne smijete stavljati u duboko zamrzavanje i zašto

- Namirnicu treba prije upotrebe pomirisati i popipati prstima. Ako se osjeti sluzavost, promijenjen je miris ili boja, došlo je do kvarenja i takva se ne proručuje jesti - upozorava mag. ing. Babenko. Dodaje da je obavezno odvajati sirovu od termički obrađene hrane, kao i pribor za njihovu pripremu (noževe, daske).

Povrće je dobro čuvati na papirnatom ubrusu

Mladi luk, rotkvice i ostatke ostalog povrća treba dobro očistiti od dijelova koji su počeli trunuti. Za produljenje svježine čuvajte ga u hladnjaku. Povrće je prije toga važno dobro osušiti.

U hladnjak ga stavite na čisti i suhi papirnati ubrus da upije višak vlage, savjetuje mag. ing. Vlatka Babenko. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom
ZA VALENTINOVO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom

Na drvcima koja se kite za Valentinovo očekivano prevladavaju crvena i roza boja, a od ukrasa se koristi sve: od vate, božićnih kuglica, preko srca i ruža do šarenih ukrasa od slatkiša

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC
SUPER!

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC

Jastučnica će očistiti stropni ventilator, a uz nju prašina neće padati po cijeloj sobi, a kožni namještaj ne morate baciti već ga revitalizirajte pastom za cipele...
Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući
VJEČNI PROBLEM

Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući

Napravite ploču pa na nju vješajte čarape kojima se zagubio par. S vremenom će se na ploči naći oba para ili ćete negdje u kući naći jedan dok će vas drugi par čekati na zidu