Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Super ideja za uređenje: Balkon osvježite vertikalnim vrtom...

Vertikalni vrtovi su odlična ideja za sve ljude koji žive u gradu, a žele imati sveže povrće, začine te uživati u plodovima svojeg rada. Idealno je kombinirati cherry rajčicu, začine i papričice

Teglice na prozorima polako odlaze u prošlost, a sve brže ih zamjenjuju vertikalni vrtovi. Osim što su estetski vrlo privlačni, idealni su za sve koji muku muče s malo balkonskog prostora, jer u samo nekoliko kvadrata daju mnogo plodova.  

Francuski botaničar Patrick Blanc (64) začetnik je ideje o vertikalnim vrtovima. Tijekom osamdesetih godina prošlog stoljeća primijetio je bujnu vegetaciju na tajlandskim stijenama i padinama. Svoja zapažanja s vremenom je razvio u cijeli sustav vertikalnih vrtova za koje čak nije bitna ni zemlja, nego čvrsta podloga za njihov rast, stalan izvor svjetlosti i vlage. 

I prozori su dobar izbor

I tako je nastala super ideja s još boljim temeljima. Danas vertikalne vrtove viđamo svugdje - od restorana pa do balkona od svega nekoliko kvadrata. U tome se zapravo i skriva njihova čar.

Za stvaranje vlastitog vertikalnog vrta, s obzirom na manjak prostora, nisu potrebna velika ulaganja. Iskoristite zidove terase ili potkrovlja na koje smjestite i fiksirajte cvjetne teglice ili posude s cvijećem. 

To može biti mreža, drvene letvice ograde, police u razinama ili teglice obješene na kukice. Izbor posuda za cvijeće je dovoljno širok, od tradicionalnih visećih košarica pa sve do plastičnih cvjetnjaka. Krovni prozori će osigurati dovoljnu količinu sunčeve svjetlosti koja tijekom dana osvjetljava zid u potkrovlju na kojem ste formirali vertikalni vrt, a na terasi ili balkonu ima dovoljno svjetla potrebnog biljkama za njihov rast i razvoj.

Dobro je informirati se prije sadnje o tome koje sve vrste cvijeća, začina i povrća možete posaditi u vertikalne vrtove s obzirom na izloženost balkona suncu, odnosno hladovini.

Od nekih ćete vrsta možda morati i odustati ili jednostavno nećete moći puno očekivati. No priroda je čudesna i voli iznenaditi, tako da je sve moguće. Također, vodite računa o drenaži i od kakvih materijala bi bilo najbolje odabrati teglice.

Vertikalni vrtovi su uz to pravi dašak prirode za vaš dom – kako je u ljetnim mjesecima balkon produženi dnevni boravak, imat ćete osjećaj da je vaš stan negdje drugdje, a ne na gradskom asfaltu. 

Od peršina do rajčice

Svježina i mirisi bilja stvorit će posebnu atmosferu, a balkon će izgledati znatno ljepše. Na balkonu možete zasaditi gotovo bilo koju vrstu povrća, no uz određene uvjete, od kojih na neke možete, a na neke ne možete utjecati. Prvo što se morate zapitati je koja je orijentacija balkona. Na balkonima koji gledaju na jug i jugozapad može se saditi mnogo namirnica.

Foto: Pixabay/Merseyside Police

Riječ je o balkonima koji uživaju u suncu veći dio dana pa je na njima pogodno saditi kulture koje traže više sunca. U prvom redu, to su začini poput ružmarina, peršina, bosiljka i majčine dušice. Kad govorimo o povrću, to su rajčice, paprike, mahune, mrkva i rotkvice.

Zahvalan trojac za zajednički uzgoj: cherry rajčice, papričice i začini 

Cherry rajčice su zahvalne za uzgoj na balkonu, a odlično uspijevaju i u teglama. Kad porastu, trebaju letvicu kako bi lakše mogle rasti uspravno. Isto vrijedi za paprike i mahune.

Ako ste ograničeni prostorom, ljute papričice su idealan izbor. Imate li najmanje šest sati sunca, možete posaditi bosiljak, ružmarin, peršin, kopar i majčinu dušicu. Ako vam je balkon u hladu, pokušajte s  vlascem i mentom. Nekoliko začina posadite u istu teglu, samo pazite da svaki ima dovoljno mjesta.

Komentari (5)
  • Ideja nije loša uopće, zasad sam probao sa cherry tomatoes, i mini feferonima koji su u svojih centimetar "veličine" čak i "smrtonosniji" od velikih :)

    11. 6. 2018,   06:01
  • strašno. koliko svijetla. jadne biljke. znate da su i one živa bića? čemu svaka tegla mora biti omotana svijetlom? čemu?? hebala vas više estetika i ne razmišljanje dalje od svog nosa. ljudi nisu ni svjesni koliko je to svijetlo loše. za sve, od vlastitog zdravlja do uništavanja okoline. umjesto da smanjujemo svijetlo, mi sad i svaku teglu na balkonu omotavamo u lampice.

    9. 6. 2018,   11:00
  • Tek planiram nešto tako napraviti . :-))))

    9. 6. 2018,   09:13