Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Super zdrava i kvalitetna hrana jede se u Hrvatskoj

Super zdrava i kvalitetna hrana jede se u Hrvatskoj
1

Lubenice su najbolji prirodni antioksidans ako ih jedete zajedno sa sjemenkama. Ne možete li ih prožvakati, jednostavno ih sameljite u mikseru.

VIDEO

Mediteranska prehrana i regionalne razlike u Hrvatskoj pružaju velik izbor zdrave hrane.
- Divlje šparoge iz Istre ubrane u sezoni čiste jetra od toksina i pročišćavaju organizam. Suhe smokve i džemovi od smokava imaju mnogo voća, a vrlo malo šećera te pomažu protiv probavnih smetnji - objasnila je nutricionistica Lejla Kažinić Kreho. No kao niskokalorične i superzdrave preporučuje domaće lubenice.
- Osim vitamina A, C i E, lubenice su najbolji antioksidans u prirodi, ali samo ako s crvenim mesnatim dijelom pojedete i sjemenke. Prožvačite ih ili sve zajedno sameljite u mikseru. Ako ih progutate cijele, neće biti velike koristi od njih - tvrdi Lejla Kažinić Kreho. I razni agrumi iz doline Neretve visokokvalitetne su namirnice pune vitamina C. Autohtono voće nar možete jesti kao suhe sjemenke ili ga piti u sokovima koji su odličan antioksidans.

>>Za zdravo srce i vitkost dobro je jesti zob i pšenicu Bogatstvo Hrvatske je i u zdravim žitaricama. Zob ima nizak glikemički indeks, sprečava srčane tegobe i dijabetes tipa 2 te pretilost. Hrana s niskim glikemičkim indeksom daje više energije i produljuje osjećaj sitosti. Pšenične mekinje bogate su biljnim vlaknima i vitaminima skupine B. Stimuliraju pravilan rad crijeva, apsorbiraju toksine i reguliraju probavu.

>>Kinezi rade pjevajući, a jutro počinju vježbajući U regiji Bama na jugu Kine radnici, pjevajući na poslu, produljuju životni vijek. Također imaju skladane korporativne himne i svako jutro zajednički izvode tjelovježbu. Pjevanje uz najomiljenije pjesme smanjuje stres na poslu, pokazale su američke studije.

>>Tajna vitkosti stanovnika istočne Azije u tome je što imaju sedam obroka na dan, i to manje porcije raznolike hrane, od povrća, voća i ribe.

>>Na Tajvanu samo jedan od petsto brakova na godinu završi rastavom. Stručnjaci tvrde da se čvrstoća brakova odražava na to što samo dva posto populacije pati od depresije.

>>U Indiji su kumin, korijandar i curry tajna su malog rizika od raka i astme. Egzotični začini dobrodošao su dodatak svakoj hrani, ali i borbi protiv senilnosti te Alzheimerove bolesti, koje u Indiji gotovo nema.

>>Nigerijci manje pozornosti posvećuju materijalnom, pa su među sretnijim narodima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith