Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Superbaka Darinka (89): 'Ja sam mljekarica već 80 godina'

Superbaka Darinka (89): 'Ja sam mljekarica već 80 godina'
3

Ova baka jedna je od preostale tri živuće ‘mlikarice’ iz Primorsko-goranske županije. Mljekarstvom se počela baviti još kao desetogodišnja djevojčica, pomažući svojoj pokojnoj majci Josipi

VIDEO

Kada danas pomislim na te dane, razmišljam kako smo sve to mogle izdržati - raditi u polju, sabirati sijeno, musti, kilometrima nositi mlijeko kupcima... Katkad me snađe suza kako smo teško živjeli, no tada mi je to sve bilo tako prirodno i normalno i sve sam radila sa željom, prisjeća se Kastavka Darinka Brnja (89) dana kada je bila mljekarica.

Pokretanje videa...

01:04

Ova baka jedna je od preostale tri živuće ‘mlikarice’ iz Primorsko-goranske županije. Mljekarstvom se počela baviti još kao desetogodišnja djevojčica, pomažući svojoj pokojnoj majci Josipi, u čije vrijeme 40-tih godina tom se kraju mljekarstvom bavilo preko 100 mljekarica.

- Tada su još postojale granice kojih danas nema i da bi se prešle morao se imati pasoš, a kako sam ja bila mala i nisam ga imala, skrivala bih se medu ženama da me straža ne spazi i tako pomagala u nošenju ‘mlika’ u okolna sela od Marčelja i Klane do Škalnice - prisjeća se majka dvoje djece i baka četvero unuka i devet praunuka, koja će u listopadu proslaviti 90. rođendan.

Svoju prvu kozu, priča, dobila je na poklon od roditelja kada se 1951. godine sa suprugom iz Kastva preselila u Podhum ponad Rijeke.

- Ta koza, jedan stol, šparhet i krevet je bilo sve što smo tad imali, a sve što imamo danas stvorili smo sami. U našoj kući nikad nije bilo zidara, sve smo gradili svojim rukama, miješali i nosili beton. Muž mi je bio jako vrijedan - sa sjetom u očima prisjeća se energična bakica, koja je od mljekarstva odustala 2000. godine kako bi se brinula o pokojnom suprugu koji je tada obolio na srce.

Po dolasku u Podhum s vrijednim je suprugom ubrzo nabavila i tele, koje su jednako brzo zamijenili za kravu. Kada se ona otelila posao je krenuo “cvasti”, prisjeća se Darinka.

- Nikad nisam imala budilicu, već me budila susjeda svako jutro u 4 i 30. Pomuzla bih koze i krave, okupila se s ostalim mljekaricama, stavila nekad i do 24 litara mlijeka na leđa te krenula pješice, ‘put pod noge’, kroz polja i preko jezera. Hodala bih po sat i pol do Rijeke gdje sam godinama opskrbljivala stanovnike cijele jedne zgrade. Oni bi pred vratima ostavili svoje posude, ja bih ih napunila mlijekom, a platili bi mi krajem svakog mjeseca - priča Darinka. Kroz smijeh se prisjeća da su ona i ostale mljekarice bile presretne kad do Rijeke počeli voziti kamioni jer su tada mogle stopirati umjesto da pješače sat i pol.

- Kasnije sam opskrbljivala i lokalne mljekarne u Dražicama. Sjećam se da sam tad zarađivala više od supruga koji je radio kao kondukter i kojemu je plaća bila tri, a meni čak pet tisuća dinara - smije se Darinka, koja i danas svježim mlijekom opskrbljuje nekoliko majki s malom djecom iz sela. Iako ima 89 godina, ova marljiva žena i dalje sama obavlja sve kućanske poslove, sadi svoj vrt, priprema domaće sokove, pekmeze, sir i vino, brine o 80 kokoši, 30 pilića te Rogači, Beloj i Krpici, kako od milja zove svoje tri koze. Štoviše, kada joj zatrebaju namirnice sjedne na svoj bicikl i odveze se do obližnjih Dražica gdje kupi što joj treba i laganom vožnjom vrati se kući.

- Ne znam u čemu je tajna moje mladolikosti. Jedem kad mi se jede, spavam kad mi se spava, ali znam da ne mogu dugo ležati i da je u radu spas. Uvijek ima nešto za raditi, a da ne opterećujem druge, uradim to sama, iako mi kćer Sonja (64) puno pomogne. Jedno je sigurno, u glavi sam još uvijek bistra i ‘ne bi me vrag prevario’ - šali se simpatična i vitalna Darinka dok nas nudi svojim domaćim kozjim sirom i vinom, koje, iako pije neke lijekove, kaže, ponekad kapne u čaj.

VIDI OVO: 20 najfascinantnijih svjetskih prirodnih ljepota.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'