Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Superhrana na testu: Kvinoja šteti probavi, a kelj štitnjači?

None Foto: Borna Filić/PIXSELL

Namirnice bogate antioksidansima poput kvinoje, goji bobica, kelja i chia nazive se i superhranom zbog antikancerogenih svojstava, no niti one nisu dobre za svakoga...

Naziva ih se čuvarima zdravlja, no tzv. superhrana nekim ljudima može stvoriti više problema nego koristi. Tako namirnice poput goji bobica, kvinoje i kelja mogu uzrokovati probleme kod ljudi sklonih autoimunim poremećajima, poput artritisa ili bolesti štitnjače, tvrdi nutricionistica Petronella Ravenshear.

Objašnjava kako sirovi kelj, koji je čest sastojak zelenih smoothieja može poremetiti funkciju žlijezde štitnjače, a jedenje previše kvinoje, popularne bezglutenske žitarice može iritirati sluznicu crijeva, piše Daily Mail.

U skupinu supernamirnica koje izazivaju probavne probleme su i goji bobice te chia sjemenke, koje kod nekih mogu izazvati dugotrajan proljev, objašnjava Ravenshear.

Deklariranje namirnice kao superhrane marketinški je vrlo uspješno, a studije pokazuju da je čak 61 posto ljudi kupilo takav proizvod zbog navodno odličnog efekta koji ima na zdravlje. No britansko Udruženje nutricionista upozorava kako mnogi proizvodi stvaraju lažna očekivanja o prednostima za zdravlje, a koje nisu u potpunosti dokazane.

Primjerice, treba pojesti čak 13 porcija goji bobica da bi dobili jednaku količinu antioksidansa koje posjeduje samo jedna jabuka, a osim toga goji bobice mogu izazvati napadaj artritisa, upozoravaju stručnjaci. 

- Lako je razumjeti potrebu za supernamirnicama: Svi mi tražimo magično rješenje za mršavljenje, pomlađivanje ili izlječenje teških bolesti, brinemo se koliko je nutritivna današnja hrana i zato želimo vjerovati da supernamirnice mogu u tome pomoći - kaže Ravenshear.

Osobito su popularne egzotične namirnice, no i dalje stoji stara znanstvena tvrdnja da bi ljudi prehranu trebali temeljiti ponajviše na hrani iz podneblja u kojem su odrasli, kao najzdravijoj alternativi.

Komentari (20)
  • je, je...ako nešto šteti na povrću, onda to nije sama biljka od sebe, već otrovna sredstva kojim se špricaju sva voća i povrća.

    8. 4. 2014,   15:39
  • Jedi malo,jedi dobro nije isprazna rečenica.svatko tko je uzgojio ijednu rajčicu zna koji je okus te i one kupljene u supermarketima,tako i sa keljom i ostalim.Svaka hrana je super samo da je uzgojena bez ikakvih pesticida.Kad vidim špricanje trsja ili voćki pod "punom ratnom spremom zapitam se što ti ljudi misle? Uzgajaš groždje za vino a prije tog si ga par puta zaspricao kojekakvim otrovom...a voće ćes staviti djeci na stol..zdravo i domaće..cc

    8. 4. 2014,   18:15
  • Ne treba u ničemu pretjerivati, naravno da se ne može živjeti samo na kelju i kvinoji. Ali da su to veoma korisne namirnice kad su kvalitetne, nešpricane, i konzumirane kako bi trebale biti - jesu. Kada bi jeli hranu iz vlastitog podneblja, jeli bi kako treba. Žitarice, grahorice, orahe i lješnjake, voće i povrće, ribu, koke koje slobodno šeću po dvorištu... Naravno da bismo bili zdraviji.

    8. 4. 2014,   17:34