Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Superhrana spašava život i snižava rizik od raka za trećinu

Superhrana spašava život i snižava rizik od raka za trećinu
1

Pravilan izbor hrane snižava udio hormona koji potiče rak dojke za 40 posto, a u prevenciji je odličan zeleni čaj, selen te vitamini C, D i E. Izbjegavajte crveno meso

VIDEO

Neke vrste hrane doista mogu utjecati na nastanak, razvoj i napredovanje, ali i na povlačenje tumora, pokazala su istraživanja. Štoviše, trećina smrti uzrokovana rakom dojke mogla bi biti posljedica neodgovarajuće prehrane, utvrdili su znanstvenici američkog Nacionalnog instituta za istraživanje raka. U superhranu ili hranu koja dokazano djeluje na povlačenje bolesti spadaju ekstra djevičansko maslinovo ulje, kupusnjače i tamnozeleno lisnato povrće.

- Naravno da ne možemo reći ‘jedite tu i tu hranu pa nećete dobiti rak dojke’. No svakako možemo savjetovati kojom ćete hranom povećati, a kojom smanjiti rizik od razvoja ove opake bolesti - ističe dr. Mary Flynn, američka nutricionistica i koautorica knjige “Pink Ribbon Diet” (prehrana ružičaste vrpce). Kao hranu dobru protiv raka, uz kupusnjače i zeleno povrće navodi i voće poput jabuka, grožđa, kivija, marelica te banana, cjelovite žitarice, sir i druge mliječne proizvode.

- Smanjenju rizika od razvoja bolesti pomoći će izbjegavanje crvenog mesa, posebno onog sa žara, i biljnih ulja. Iako ne sva, mnoga istraživanja pokazuju izravnu povezanost između raka dojke i crvenog mesa, pa ga treba izbjegavati - kaže dr. Flynn.

Debljina, kao i učestalo pijenje alkohola, stvara visoki rizik za nastanak karcinoma dojke, kaže nutricionistica Sandra Marić Bulat. To je pokazalo i istraživanje britanske bolnice Wythenshawe. Stotinjak pretilih žena bilo je na dijeti šest mjeseci. Osim što su smršavjele, ženama je za čak 40 posto snižen hormon koji potiče nastanak raka. Uz kontrolu debljine važno je i jačati imunološki sustav.

- Snažan utjecaj na imunološki sustav imaju beta-glukan iz medicinskih gljiva maitake, shitake i drugih, antioksidansi CoQ10, selen, CLA, protein sirutke te vitamini C, D i E - savjetuje nutricionistica S. Marić. U prevenciji tumora bitnu ulogu ima i zeleni čaj. Sadrži antioksidanse koji djeluju antikancerogeno te bi bilo poželjno piti od tri do pet šalica na dan.

- Da bi se uravnotežio omjer omega-6, koje kod upalnih procesa povezanih s karcinomom dojke djeluju vrlo učinkovito, važno je unositi omega-3 masne kiseline. Osim plave ribe odličan izbor su laneno ulje i sjemenke lana - ističe Sandra Marić. 

RIJEČ STRUČNJAKA:

Sandra Marić Bulat, dipl. nutricionist

Najsigurniji način smanjenja rizika nastanka raka je jedenje sezonskih namirnica organskog podrijetla, i to što više u izvornom obliku. Vrlo je važan unos fitoestrogena, koji su najviše zastupljeni u soji, tofuu, lanenim sjemenkama, neljuštenim žitaricama, pšeničnim klicama i raži. Folati također smanjuju rizik nastanka karcinoma. Folatima su bogati limun, grejp, naranče i sokovi od spomenutog voća te zeleno povrće kao što su špinat, grah i grašak. Antikancerogeno djelovanje imaju i monoterpeni iz citrusa i komorača te indoli. Indol-3-karbinol slabi djelovanje hormona estrogena, a nalazi se u prokulicama, brokuli, kupusu i drugom povrću iz porodice kupusnjača. Budući da se prekuhavanjem indoli mogu izlučiti u vodi i smanjiti učinkovitost mnogih vitamina, preporučuje se jesti povrće tek prokuhano.

>> Temeljena na dugogodišnjim istraživanjima, prehrana ružičaste vrpce podjednako učinkovito djeluje kao prevencija rizika od razvoja raka dojke, ali i kao pomoć kod već razvijene ili uznapredovale bolesti.

 >> Preporučuju se kelj, morske alge, brokula, prokulice, cvjetača, kupus, rikola, mrkva, češnjak, orašasti plodovi, začini, pa čak i crveno vino

>> Trebalo bi izbjegavati biljna ulja - sojino, suncokretovo, kukuruzno, ulje šafranike, te proizvode na bazi biljnih masnoća - margarin, majonezu...

>> Povrće je preporučljivo jesti neograničeno, no u barem četiri obroka na dan. Voće bi trebalo uključiti u tri obroka, a mliječne proizvode u dva.

>> I začini djeluju antikancerogeno. Preporučuju se kurkuma, đumbir, čili, češnjak, majčina dušica, mažuran, peršin, origano, bosiljak, kim i korijandar.

>> Prehrana ružičaste vrpce dr. Flynn modificirana je mediteranska prehrana. Nema gladovanja, a povremeno su dopuštene i slastice.

>> Uz prehranu rizik od razvoja raka dojke umanjuje i redovito vježbanje, tvrdi dr. Mary Flynn. Trebalo bi vježbati barem četiri puta na tjedan 45 minuta-sat vremena.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku