Obavijesti

Lifestyle

Komentari 85

Supertrikovi uz koje ćete biti u kuhinji manje, a kuhati odlično

Supertrikovi uz koje ćete biti u kuhinji manje, a kuhati odlično
1

Prema broju sati koje žene provedu u kuhinji, može se reći da im je to drugo radno mjesto. Donosimo vam male trikove koji vam mogu značajno uštedjeti vrijeme za štednjakom

VIDEO

Kako biste uštedjeli dragocjeno vrijeme, napravite dobar plan koji će vam omogućiti da sve poslove u kuhinji odradite kvalitetno, ali i brzo.

Dobrom organizacijom redovite kuhinjske poslove obavit ćete u znatno kraćem roku, što će vaše “radno vrijeme” u kuhinji skratiti za nekoliko sati na dan. Kao nagradu dobit ćete više trenutaka koje možete provesti s obitelji, djecom i prijateljima ili se jednostavno opustiti i uživati u zasluženom odmoru. 

1. Sastavite 2 popisa

Popis namirnica na frižideru sačuvat će vam gomilu živaca. Neka jedan popis budu za namirnice koje trebate kupiti, a drugi za tjedni jelovnik.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Čim primijetite da vam nešto nedostaje ili da se zalihe pojedinih namirnica bliže kraju, odmah to pribilježite na prvi popis, a članovima obitelji recite da učine to isto. Ta evidencija poštedjet će vas nervoze kad usred kuhanja shvatite da nemate dovoljno brašna ili passate.

Plan jelovnika za tjedan ili idućih par dana će vam znatno olakšati kupovinu i pripremu obroka. Ako vidite da će vam ono što ste danas skuhali ostati i za sutra, jednostavno pomjerite obrok drugog dana za dan iza. Iskoristite sve što vam ostane od ručka, ili za večeru ili kao temelj za sutrašnje jelo (npr. umak).

2. Organizacija hladnjaka, zamrzivača i špajza

Ono što će vam doista uštedjeti vrijeme su uvijek spremni sastojci. Za to je bitno da dobro organizirate 3 stvari: hladnjak, zamrzivač i smočnicu. 

Hladnjak

Pobrinite se da namirnica, koje često koristite, kao na primjer jaja ili mliječne proizvode, uvijek imate malo više. Nemojte zajedno držati meso i voće ili povrće, a u vratima hladnjaka držite mlijeko, sokove, umake i začine. 

net.hr

Dobra ideja je ostaviti jednu policu u hladnjaku (polu)praznu kako biste mogli spremiti ostatke od obroka koje ćete još moći jesti ili iskoristiti u drugim jelima.

Zamrzivač

Ako imate veći zamrzivač, idealno je iskoristiti akcije na meso, gotovu smrznutu hranu ili povrće. Nakon kupnje podijelite namirnice na količinu potrebnu za jedan obrok i zapakirajte u vrećice. 

Smočnica

Pobrinite se da vam je smočnica uvijek puna namirnica koje su vam potrebne kod pripreme većine obroka, a koje mogu stajati. Tu se ubrajaju:

  • Sol, šećer, začini
  • Luk, krumpiri
  • Brašno, prašak za peciva, želatina, suhi kvasac i sl.
  • Tjestenina, riža, bulgur, kus-kus, žganci, mlinci
  • Pelat, gotovi umaci, kocke za juhu
  • Konzervirano voće i povrće
  • Orašasti plodovi
  • Ujle, ocat, gotovi sokovi, pića, kava, čajevi

3. Skratite vrijeme kuhanja i čišćenja

Sve žene mogu obavljati više zadataka istovremno, a to treba iskoristiti i u kuhinji. Prije početka kuhanja pripremite sve sastojke i složite ih u redoslijed kojim ćete ih koristiti. Nakon svakog iskorištenog sastojka, odmah operite tanjur, dasku ili posudu. Isto napravite sa svim pomagalima u kuhinji.

Fotolia

Dok, na primjer, dinstate meso, pripremite sve začine za salatu, operite je i stavite u posudu. Čim završite jelo, ako ga ne poslužujete iz posude u kojoj ste ga kuhali, odmah lonac napunite vodom kako se ostaci ne bi previše stvrdnuli.

4. Imajte par jela "na brzaka" spremna

Ako vam ostane malo distanog mesa, pilećih prsa, govedine iz juhe ili sama juha, nemojte ih bacati. Spremite u posudu i u hladnjak. Dobro će poslužiti za obrok "na brzaka". S mesom uvijek možete napraviti hladnu salatu (npr. salata od pilećih prsa, riže i kiselog vrhnja ili salata od govedine s lukom i bučinim uljem). Ovakve salate mogu poslužiti kao jedan obrok, a mogu i stajati u hladnjaku i biti međuobrok.

Na drugu stranu, ako unaprijed znate da sutra i prekosutra nećete imati vremena za kuhanje ručka, večer prije pripremite dva jela za iduća dva dana. Odaberite ona jela koja se mogu podgrijavati poput variva ili gulaša i spremite ih u hladnjak.

5. Gotovi prirodni sokovi ili hladni čaj

Odjednom napravite veće količine omiljenih osvježavajućih napitaka za vaše ukućane. Limunadu ili ledeni čaj ulijte u velike boce ili vrčeve i stavite ih na stol kako bi se žedni ukućani mogli napiti da ih ne morate stalno mućkati.

6. Gastro kutak

Sve knjige i bilježnice s receptima koje često koristite neka vam uvijek budu pri ruci. Ne spremajte ih na udaljene police. Kako ne biste gubili vrijeme na traženje,  organizirajte mini gastro-kutak i tu čuvajte svoje omiljene kuharice.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 85
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara