Obavijesti

Lifestyle

Komentari 44

Supervoće višnje: Ublažavaju artritis te omogućuju bolji san

 Supervoće višnje: Ublažavaju artritis te omogućuju bolji san
1

Jedna šalica višanja na dan sadrži tek 90 kalorija, a bogata je nutrijentima koji smanjuju rizik od upala, snižavaju razine šećera te osiguravaju bolji i dulji san

VIDEO

Višnje su moćan antioksidans i već jedna šalica višanja na dan "tjera doktora van", tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Michigan. Oni su otkrili i da višnje obiluju melatoninom, hormonom koji regulira unutarnji sat organizma i cikluse spavanja. Za bolji san poslužit će i prirodni sok od višanja, a pije li se svaki dan smanjit će probleme s nesanicom i vrijeme uspavljivanja za oko 20 minuta, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Pennsylvania i Sveučilišta Rochester, piše Medical Daily.

Sok blokira upale i olakšava tegobe artritisa

Antioksidansi u višnjama povezuju se s manjim razinama nitričnog oksida, kemijskim spojem koji uzrokuje osteoartritis i reumatoidni artritis. Studija Sveučilišta u Bostonu je utvrdila da svakodnevno jedenje višanja, pijenje soka ili uzimanje ekstrakta višnje za 35 posto umanjuje rizik od napadaja gihta. Osim toga, višnje blokiraju djelovanje C-reaktivnog proteina, zaduženog za nastanak upala u organizmu.

Snižavaju razine šećera u krvi kod dijabetičara

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Antioksidans antocijanin iz višanja, koji im daje intenzivnu crvenu boju, povećava proizvodnju inzulina i za do 50 posto, pa je prirodan način snižavanja razina šećera u krvi. To je osobito korisno za ljude s dijabetesom, koji bez straha mogu jesti velike količine ovog supervoća, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Michigan.

Višnje štite srca

Višnje mogu djelovati kao farmaceutski lijekovi za snižavanje razine kolesterola, a osobito kod pacijenata s metaboličkim sindromom i povišenim srčanim tlakom. Znanstvenici su otkrili da trešnje povećavaju koncentraciju, ravnotežu i koordinaciju u fizičkim zadacima, a istovremeno djeluju na snižavanje krvnog tlaka.

Smanjuju rizik od raka debelog crijeva

Dijetalna vlakna u trešnjama snižavaju rizik od nastanka raka debelog crijeva, pokazalo je istraživanje američkog Instituta za rak. Ta vlakna olakšavaju probavu te sprečavaju djelovanje slobodnih radikala u crijevima koji pospješuju nastanak i razvoj malignih stanica.

Poboljšavaju pamćenje

Višnje su odličan izvor antocijanina koji pospješuje rad mozga i sposobnosti pamćenja. Vrlo su dobar izbor za međuobrok u popodnevnim satima jer stimuliraju motoričke funkcije, kažu znanstvenici sa Sveučilišta Boston.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara