Obavijesti

Lifestyle

Komentari 25

Supervoćka šipak - dragulj koji si svi trebaju ponekad priuštiti

Supervoćka šipak - dragulj koji si svi trebaju ponekad priuštiti
4

Nar, šipak, mogranj, granat... samo su neki nazivi za voće koje sve češće proglašavaju najzdravijim, a i vaša će svakodnevna jela obojiti posebnošću

VIDEO

Malo je biljaka toliko cijenjeno od pamtivijeka da to odgovara i njezinoj ljekovitosti. Takve su maslina, smokva, grožđe i nar ili šipak, prve uopće kultivirane biljke, koje su opjevane u mitovima, a dobile su svoje mjesto i u Bibliji. U divnim su cvjetovima nara tako, kaže Biblija, uživali Adam i Eva u raju zemaljskom , a opjevali su ga i Homer i Shakespeare. 

Ta je “jabuka puna koštica”, kako glasi prijevod njezina imena s latinskog, do nas došla iz Perzije i danas raste udomaćena u cijeloj Europi, naročito na Sredozemlju i u Aziji gdje vlada umjerena klima. Šipkov sok možete koristiti u pripremi sorbeta, hladnih umaka te ukusnog i lijepog ružičastog želea, a suvremeni ga kulinari sve češće dodaju i slanim jelima. 

Osim što hrani i krijepi, vrijedan je izvor C-vitamina koji pomaže u borbi s upalama, olakšava i tjera kašalj i bronhitis, jača kapilare, tjera aterosklerozu i astmu, a mnogi kažu da liječi i leukemiju te karcinom. Zbog svega je toga prozvan super voćem. Pri kupnji birajte plod sjajne kore, a izbjegavajte one čija je kora tvrda i suha. Mogu se čuvati u hladnjaku i do dva mjeseca, a očišćene sjemenke tjedan dana. Šipak je pun kremasto-bijelih do jarko crvenih sjemenki punih soka. 

Na Bliskom se istoku tradicionalno tim crvenim sokom marinira fazan, a u jelima turske kuhinje sjemenke nara su sastavni dio jela ili sirup u preljevu. Sok od šipka naveliko se koristio u iranskim kuhinjama, posebno pri pripremi tradicionalnih jela  kao što su fesenjan - gust umak od soka nara i mljevenih oraha kojim se najčešće prelijeva patka ili neka druga perad te riža, kao i u pepeo-e anaru - juhi od nara. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U Grčkoj se koristi u mnogim jelima poput kollivozoumija - kremaste juhe od kuhane pšenice, potom u salati s pšenicom i narom, a tu su i tradicionalni ražnjići od janjetine s glazurom od šipka. U Azerbajdžanu se umak s crvenim bobama narsharab obično poslužuje uz ribu ili tika kabab. Ukusan mali obrok možete si pripremiti tako da jogurtu primiješate sjemenke nara. Okusom i bojom odlično se slaže uz različite vrste carpaccija, te uz različite plodove mora. Dodajte ih šaku omiljenoj salati od mesa ili povrća, primiješajte voćnoj salati ili njime posipajte omiljen desert te pustite neka sva osjetila uživaju. 

Salata s kus-kusom i šipkom

Sastojci: 1 Šalica kus-kusa, sol, papar, 400 g mladih zelenih mahuna, svježi listovi bosiljka, 2 češnja češnjaka, 2 sitno nasjeckana mlada luka, 2 žlice maslinova ulja, limun, šalica šipka 

Priprema: 

1. Kipućim pilećim ili povrtnim temeljcem prelijte kus-kus i pustite da odstoji desetak minuta, dok ne postane rastresit. Mahune skuhajte, narežite na komadiće i popirjate ih zajedno s opranim špinatom  na maslinovu ulju na kojem ste kratko popržili češnjak. Mladi luk operite i nasjeckajte.

 2. Ohlađeni kus-kus pomiješajte sa špinatom i mahunama te nasjeckanim mladim lukom. Dodajte soli i papra prema želji, te naribanu koricu limuna. Ocijedite limun i dodajte sok salati. Dobro promiješajte. Na kraju dodajte očišćeni šipak i natrgane listove svježeg bosiljka.   

3. Salatu dobro promiješajte i stavite u hladnjak na nekoliko sati jer je ukusnija kada odstoji i svi se sastojci dobro prožmu.  

Tortice sa šipkom 

Sastojci: 80 g maslaca, 150 g šećera, 2 jaja, 2 dl kiselog vrhnja, 250 g oštrog brašna, 1 prašak za pecivo, 2 žlice kakaa, 120 g grubo rezane čokolade, 350 g mascarponea, 5 žlica šećera u prahu, 200 ml slatkog vrhnja, 2 žlice kiselog vrhnja,zdjelica sjemenki nara

Priprema: 

1. Omekšali maslac izmiješajte sa šećerom i jajima. Kad dobijete glatku smjesu, dodajte kiselo vrhnje, a potom suhe sastojke koje ste promiješali međusobno u posebnoj posudi. Sjedinite suhe i vlažne sastojke i na kraju im dodajte grubo nasjeckanu čokoladu. Kalupe za muffine obložite papirnatim košaricama i punite ih smjesom. 

 2. Muffine pecite 20 minuta  u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 180 Celzijevih stupnjeva. Kad se muffini ispeku, izvadite ih na rešetku i pustite da se ohlade.  

3.  Za kremu izmiješate mikserom mascarpone i vrhnje u glatku smjesu. Čvršće izmiksajte slatko vrhnje sa šećerom u prahu i primiješajte ga kremi od sira. Kremu stavite u slastičarsku vrećicu i ravnomjerno nanesite na ohlađene muffine. Svaki kolač posipajte izdašno sjemenkama šipka.

Čokoladna bomba sa šipkom

Sastojci: 65 g kakaa, 190 g brašna, 1/2 žličice  soli, prašak za pecivo, 120 ml kave, 120 ml mlijeka, 115 g maslaca, 250 g šećera,2 jaja,  280 g čokolade, 120 ml vrhnja za kuhanje, 170 g putra, 2 šalice šipka

Priprema: 

1. Prosijte zajedno brašno, kakao, prašak za pecivo i sol. U zdjelici pomiješajte kavu i mlijeko. U zdjelu za miješanje stavite omekšali maslac i šećer. Miješajte mikserom, dok smjesa ne postane glatka. Dodajte jedno po jedno jaje, ali tako da prethodno bude dobro sjedinjeno sa smjesom.

2.  Dok miješate najslabijom jačinom miksera, dodajte pola suhih sastojaka. Ulijte kavu i mlijeko, a na kraju, ostatak suhih sastojaka. Smjesu podijelite u dva kalupa i pecite 25-30 minuta, na 175 stupnjeva. 

3.  Čokoladu i vrhnje miješajte na pari dok se čokolada rastopi. Dodajte maslac i dobro izmiješajte. Kremom slijepite tortu i premažite je izvana, a na vrh stavite šipak. 

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi
Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...
ŠTO DONOSI VIKEND

Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 20. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje