Obavijesti

Lifestyle

Komentari 53

Supruga Aja danima čisti naš stan iz snova od 164 kvadrata

Supruga Aja danima čisti naš stan iz snova od 164 kvadrata

Dom u centru Zagreba krase starine i antikni komadi, a u podrumu je slavni trener uredio ‘muzej’ svoje karijere koji je otvorio na nagovor supruge, sinova i snahe

VIDEO

Visoki stropovi, antikni namještaj, kristalni lusteri, a na zidovima slike naših najpoznatijih slikara krase jedan od najpoznatijih zagrebačkih stanova, danas u vlasništvu slavnog košarkaškog trenera Mirka Novosela (81).  

Kad nam je otvorio vrata doma od 164 kvadrata u srcu Zagreba, smještenog u zelenoj, Lenuzzijevoj potkovi, na samom Strossmayerovu trgu, tik do hotela Palace, kao da smo utonuli u neki drugi svijet. A najtrofejniji košarkaški trener nam je otkrio i cijelu njegovu povijest.

- Kuću je sagradio Milan Lenuzzi, zagrebački urbanist, prije 128 godina. U stanu je živio do smrti 1924. Godinu kasnije tu su se uselili moji djed i baka, od kojih sam ga naslijedio - priča Mirko, koji se doselio 1943. s roditeljima kad je imao pet godina.

Mi smo živjeli u prizemlju, ali se u kuću, u vrijeme Drugog svjetskog rata, na prvi kat uselio ustaški pukovnik Eugen ‘Dido’ Kvaternik, a na drugi Džafer Kulenović, doglavnik Nezavisne Države Hrvatske. 

Nakon rata su nestali, a sudski vještak za procjenu nekretnina podijelio je stanove, no moja je obitelj ostala u kući. I to tako što sam ponovno otkupio stan, priča nam trener. 

Njegovi sinovi su se već davno odselili pa Mirko danas u ugodnom ambijentu uživa sa suprugom Ajom, a petkom im na ručak obavezno dođe i unuka. 

Iz starinskog dnevnog boravka izlazi se na terasu, a tijekom proljeća i ljeta tamo provodi popodneva. Vrt je posebno uređen - ima i fontanu te klupicu odmah do nje. 

- Milan Bandić mi je rekao: ‘Pa nitko nema ovakav vrt u centru’. Maknuli smo vrata s dnevnog boravka pa na drugoj strani vidimo i zelenilo na Strossmayerovu trgu - govori Mirko te hvali suprugu koja svaki dan vrt uređuje i zalijeva ga, a posebno se ponosi hortenzijama, koje slove za najljepše u Zagrebu. 

- Prvi dio stana nismo dirali, ostao je u starinskom štihu. Neke komode i vitrine stare su i po 200 godina, ni sam ne znam točno, a neke smo komade kupovali od antikvara prije 40 godina - kaže Mirko, kojemu nije toliko do namještaja, koji je i danas u savršenom stanju, koliko obožava slike Medovića, Crnčića, Becića, Babića i Jordana. 

- Kristalni luster je stariji i od struje. Nekad su u njemu gorjele svijeće, a tek su naknadno provedene žice - smije se Mirko. Predivni bidermajer tabernakuli također su antikni komadi namještaja koje je, prisjeća se slavni košarkaški trener, davno htio kupiti i talijanski konzul, no njegov otac ih nije htio prodati. 

- Nikad nije dolazilo u obzir da prodam stan, jako ga cijenim. Sedamdeset godina živim u njemu. Supruzi treba dosta da stan očisti, po nekoliko dana - kaže Mirko. Iako imaju velik stan, Mirko kaže kako nema svatko “svoj” dio stana. 

- Predugo smo zajedno, pa i kad se posvađamo ne bježimo jedna od drugoga - zaključuje. 

Muzej s trofejima i medaljama otvorio je na nagovor žene, sinova i snahe

Prije točno deset godina Mirko je otkupio posljednje dvije drvarnice u podrumu svoje zgrade, pa na nagovor žene te dvojice sinova, izradio svoj “trofejni muzej”.

Odmah na ulazu, sa stropa visi dres koji je Mirko dobio na ulasku u košarkaški Hall of Fame (2007.). Jedna je prostorija posvećena uspjehu sa Cibonom, jedna njegovim slavnim igračima...

300-godišnja vaza se savršeno uklopila

Spavaća soba je također starinski uređena, a zidove krase slike poznatih slikara.

Stan je pun detalja, poput kristalnih vaza i srebrnih servisa za čaj, a bijela kaljeva peć u dnevnom boravku ista je kakva postoji i u Banskim dvorima.

Mirko Novosel je posebno ponosan na vazu dinastije Ming staru više od 300 godina koju je donio iz Kine. 

NAJDRAŽE IM JE ONO ŠTO NE SMIJU: Ova dva horoskopska znaka će se najčešće upustiti u zabranjene veze

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi
Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...
ŠTO DONOSI VIKEND

Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 20. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje