Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Surfanjem možete saditi stabla širom svijeta i 'spasiti' Zemlju

Pretraživanje interneta ne mora vam donijeti samo traženu informaciju - pretraživanjem na tražilici Ecosia možete na svijet donijeti i novi život jer se svakih 45 pretraživanja posadi drvo

VIDEO

Tražilica Ecosia je 13. veljače 2019. godine objavila da je zasadila 50 milijuna stabala od 2014. godina kada je projekt osnovan. To znači da će 2,5 milijuna tona ugljikovog dioksida biti uklonjeno iz atmosfere kada drveće sazre.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ecosia (@ecosia) on

Christian Kroll je u prosincu 2009. godine osnovao Ecosiju i pretvorio običnu i često mehanički čin pretraživanja interneta u nešto duboko i smisleno.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ecosia (@ecosia) on

Nijemcu je na pamet sinula ideja ubrzo nakon što je diplomirao. Jedna od njegovih stanica je bila Južna Amerika gdje je saznao o razornom krčenju različitih ekosustava. Tada i tamo je odlučio da će drveće biti glavni fokus njegova rada.

S obzirom da je ranije radio na nekim web projektima s svojim cimerima, Christian je već imao neko znanje o radu tražilica. To mu je olakšalo osmišljavanje koncepta Ecosia.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ecosia (@ecosia) on

Ali kako točno pretraživanje weba dovodi do sadnje milijuna stabala? Ecosia prodaje oglasni prostor na svojoj tražilici. Zatim se taj prihod koristi za podršku raznim neprofitnim organizacijama širom svijeta koje su posvećene sadnji drveća. U prosjeku je potrebno oko 45 pretraživanja kako bi se zasadilo jedno stablo.

Otkrijte što intuicija govori o vama - ona vas vodi kroz život
Otkrijte što intuicija govori o vama - ona vas vodi kroz život

Utjecaj njihovog rada daleko nadilazi smanjenje ugljikovog dioksida u atmosferi. Strateškom sadnjom u šumama Amazone, u Brazilu, gdje se različiti dijelovi zemlje 'čiste' za uzgajanje stoke, drveća zapravo stvaraju prirodne prolaze koji omogućuju životinjama da migriraju bez da ugroze svoje života prelazeći područja izvan svojih staništa. Ukratko, stabla osiguravaju biološku raznolikost štiteći mnoge ugrožene životinjske vrste.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ecosia (@ecosia) on

No, nemojte misliti da sadnja drveća koristi samo okolišu i životinjama. Stabla također pružaju hlad koji poboljšava kvalitetu tla - što pomaže povrću da raste. Koliko god se to činilo trivijalnim, ono zapravo omogućuje ljudima koji žive u lokalnim zajednicama da žive ne samo od zemlje, već i da prodaju proizvode i time dobivaju stabilan posao.

Za zemlje u razvoju to znači bolje uvjete života i mogućnost da roditelji pošalju svoju djecu u školu i kupe lijekove koji im trebaju da bi preživjeli, piše Bright Side.

OŽENIO MAMU SVOG PRIJATELJA: 'Rugao mi se pa sam mu vratio'

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Ovog proljeća uredite vrt ili dvorište u kraljevskom stilu
VRIJEME ZA PROMJENU

Ovog proljeća uredite vrt ili dvorište u kraljevskom stilu

Samo zato što ne živite u Versaillesu, ne znači da ne možete imati kraljevski vrt. Uz malo truda i ulaganja čak i najmanje dvorište ili vrt mogu dobiti kraljevsku notu. Sve što je potrebno jesu detalji i pravi odabir cvijeća

Noćna bajka u vašem vrtu? Moguća je uz ove savjete
OAZA ZA OPUŠTANJE

Noćna bajka u vašem vrtu? Moguća je uz ove savjete

Dani su sve duži, a noći sve toplije. Kako biste blagodati lijepog vremena iskoristili do maksimuma donosimo nekoliko trikova pomoću kojih će se vaša dnevna oaza brzo i jednostavno transformirati u večernju
Zapamti, iz nezadovoljstva nikad ništa dobro nije izraslo!
NINA SLIŠKOVIĆ GOLEŠ:

Zapamti, iz nezadovoljstva nikad ništa dobro nije izraslo!

Svakodnevno gledam nezadovoljstvo na sve strane. Ne samo ja, kad promislite uvjerena sam da će se svatko od vas složiti kako ga sa svih strana okružuje nezadovoljstvo.