Obavijesti

Lifestyle

Komentari 24

Suspendirali srednjoškolku jer je sve upozorila na silovatelja

Suspendirali srednjoškolku jer je sve upozorila na silovatelja
1

Američki srednjoškolci u državi Maine porukama u kupaonici škole Cape Elizabeth upozorili su na seksualne napade oko kojih uprava ništa ne poduzima. Sad odlučuju o suspenziji

VIDEO

Aela Mansmann (15) sredinom rujna odlučila kako joj je dosta, navodi insider.com. Ona i nekoliko prijatelja bili su uzrujani zbog sve češćih prijava njezinih kolegica o seksualnim napadima na njih, no uprava škole uopće nije reagirala.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:36

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Mansmann je stoga svoju zabrinutost podijelila na sastanku školskog odbora, no ništa se nije promijenilo. U nadi da će je ipak čuti, pripremila je papir i zalijepila svoju poruku na ogledalu toaleta te se fotografirala. Na poruci je pisalo: U našoj je školi silovatelj i vi znate tko je to. Uprava škole nije blagonaklono gledala na njezinu akciju. Upravo suprotno - nju i dvoje kolega su suspendirali pod optužbom da su zlostavljačice.

Kasnije se pokazalo da su to učinili temeljem prijave učenika. U intervjuu za Insider Aela je kazala kako je bila u potpunom šoku kad je čula za suspenziju.

- Tko je god pokrenuo tu optužbu za zlostavljanje na nekoj se razini morao identificirati s mojom porukom i zbog toga se ja osjećam zlostavljanom. Zaista sam se iznenadila kad je škola pokrenula istragu protiv mene, a ne protiv nekoga tko se sam identificirao kao počinitelj - istaknula je. Ona i njezina obitelj odmah su se žalili na suspenziju. Srednjoškolka će u sljedećim tjednima pokušati pohađati nastavu unatoč činjenici da joj prijeti suspenzija.

'Vršnjačko nasilje u porastu je, a nitko ne rješava taj problem'
'Vršnjačko nasilje u porastu je, a nitko ne rješava taj problem'

Poruke o kojima je prvi pisao The Portland Press Herald nisu specificirale ime učenika kojeg nazivaju silovateljem, no lokalni mediji prenose kako se učenik kojem su bile namijenjene prepoznao u njima. Osjetio se ugroženim pa osam dana nije dolazio na nastavu.

Kad su Aelu upitali zna li tko je njezin vršnjak koji je podnio prijavu za zlostavljanje, kazala je da misli kako zna, ali ne može biti posve sigurna tko je to. Dodala je i kako je poruka trebala poslužiti kao temelj za buduće razgovore sa školom, a ne kao podloga za nacionalnu debatu. Uprava škole odlučna je u nakani da provedu suspenziju bez obzira na prigovore. Prošlog tjedna uz brojne svakodnevne komentare i kritike koje pristižu u školu, ravnatelj se obratio zajednici braneći odluku o suspenziji. Kazao je da su tri djevojke napravile pogrešan izbor.

Bullying: Vršnjačko nasilje doživjelo je tri četvrtine djece
Bullying: Vršnjačko nasilje doživjelo je tri četvrtine djece

Potvrdio je da on i njegovi kolege dobivaju pozive i mailove pune nasilja i mržnje u kojima ih pozivaju na ostavke, a cijeli postupak nazivaju pristranim. Neke su poruke bile toliko prijeteće da su ih prijavili policiji. Gotovo mjesec dana nakon poruka u toaletu situacija se ponovo zahuktala jer je American Civil Liberty Union, udruga koja se bavi pravima i slobodom, odbila zahtjev za suspenzijom učenica obrazlažući odluku činjenicom da djevojke nisu navele ime počinitelja niti su bilo koga posebno izdvojile. Dodatno, utvrdili su da je škola narušila Aelino pravo i pravo njezinih kolegica na slobodu govora.

- Škola kažnjava Aelu zato što je progovorila o stvarnom problemu s kojim se suočavaju ona i njezine kolegice. Umjesto da ih ušutkamo, naša je dužnost kao odraslih ljudi dati im mogućnost da ih se čuje, ustvrdila je Alison Beyea iz ACLU-a. Dodala je kako je škola možda narušila i Aelina prava u drugoj situaciji kad su je pozvali na razgovor pokušavajući je natjerati da oda imena učenika koji su sudjelovali u postavljanju poruka. 

Vršnjačko nasilje: Empatija se uči, čak i kućanskim poslovima
Vršnjačko nasilje: Empatija se uči, čak i kućanskim poslovima

- Definitivno sam osjećala pritisak kako im moram reći tu informaciju, nastavila je Mansmannova. Iz Cape Elizabetha nisu u medijima komentirali situaciju. Konačnu odluku o suspenziji donose 21. listopada. Bez obzira kakva ona bila, Aela kaže kako se nada da će njezina situacija malar malo rasvijetliti način na koji škole diljem SAD-a rješavaju problem prijava o seksualnom nasilju.

- To nije samo problem Cape Elizabeth, no to ne znači da ću školi dopustiti da me ušutka, odlučna je ona.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

09:31
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru