Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Suspendirali srednjoškolku jer je sve upozorila na silovatelja

None Foto: Twitter

Američki srednjoškolci u državi Maine porukama u kupaonici škole Cape Elizabeth upozorili su na seksualne napade oko kojih uprava ništa ne poduzima. Sad odlučuju o suspenziji

Aela Mansmann (15) sredinom rujna odlučila kako joj je dosta, navodi insider.com. Ona i nekoliko prijatelja bili su uzrujani zbog sve češćih prijava njezinih kolegica o seksualnim napadima na njih, no uprava škole uopće nije reagirala.

POGLEDAJTE VIDEO:

 

Mansmann je stoga svoju zabrinutost podijelila na sastanku školskog odbora, no ništa se nije promijenilo. U nadi da će je ipak čuti, pripremila je papir i zalijepila svoju poruku na ogledalu toaleta te se fotografirala. Na poruci je pisalo: U našoj je školi silovatelj i vi znate tko je to. Uprava škole nije blagonaklono gledala na njezinu akciju. Upravo suprotno - nju i dvoje kolega su suspendirali pod optužbom da su zlostavljačice.

Kasnije se pokazalo da su to učinili temeljem prijave učenika. U intervjuu za Insider Aela je kazala kako je bila u potpunom šoku kad je čula za suspenziju.

- Tko je god pokrenuo tu optužbu za zlostavljanje na nekoj se razini morao identificirati s mojom porukom i zbog toga se ja osjećam zlostavljanom. Zaista sam se iznenadila kad je škola pokrenula istragu protiv mene, a ne protiv nekoga tko se sam identificirao kao počinitelj - istaknula je. Ona i njezina obitelj odmah su se žalili na suspenziju. Srednjoškolka će u sljedećim tjednima pokušati pohađati nastavu unatoč činjenici da joj prijeti suspenzija.

STOP NASILJU 'Vršnjačko nasilje u porastu je, a nitko ne rješava taj problem'

Poruke o kojima je prvi pisao The Portland Press Herald nisu specificirale ime učenika kojeg nazivaju silovateljem, no lokalni mediji prenose kako se učenik kojem su bile namijenjene prepoznao u njima. Osjetio se ugroženim pa osam dana nije dolazio na nastavu.

Kad su Aelu upitali zna li tko je njezin vršnjak koji je podnio prijavu za zlostavljanje, kazala je da misli kako zna, ali ne može biti posve sigurna tko je to. Dodala je i kako je poruka trebala poslužiti kao temelj za buduće razgovore sa školom, a ne kao podloga za nacionalnu debatu. Uprava škole odlučna je u nakani da provedu suspenziju bez obzira na prigovore. Prošlog tjedna uz brojne svakodnevne komentare i kritike koje pristižu u školu, ravnatelj se obratio zajednici braneći odluku o suspenziji. Kazao je da su tri djevojke napravile pogrešan izbor.

themoviedb.org SVE OPASNOSTI Bullying: Vršnjačko nasilje doživjelo je tri četvrtine djece

Potvrdio je da on i njegovi kolege dobivaju pozive i mailove pune nasilja i mržnje u kojima ih pozivaju na ostavke, a cijeli postupak nazivaju pristranim. Neke su poruke bile toliko prijeteće da su ih prijavili policiji. Gotovo mjesec dana nakon poruka u toaletu situacija se ponovo zahuktala jer je American Civil Liberty Union, udruga koja se bavi pravima i slobodom, odbila zahtjev za suspenzijom učenica obrazlažući odluku činjenicom da djevojke nisu navele ime počinitelja niti su bilo koga posebno izdvojile. Dodatno, utvrdili su da je škola narušila Aelino pravo i pravo njezinih kolegica na slobodu govora.

- Škola kažnjava Aelu zato što je progovorila o stvarnom problemu s kojim se suočavaju ona i njezine kolegice. Umjesto da ih ušutkamo, naša je dužnost kao odraslih ljudi dati im mogućnost da ih se čuje, ustvrdila je Alison Beyea iz ACLU-a. Dodala je kako je škola možda narušila i Aelina prava u drugoj situaciji kad su je pozvali na razgovor pokušavajući je natjerati da oda imena učenika koji su sudjelovali u postavljanju poruka. 

ČETVRTINA DJECE SU ŽRTVE Vršnjačko nasilje: Empatija se uči, čak i kućanskim poslovima

- Definitivno sam osjećala pritisak kako im moram reći tu informaciju, nastavila je Mansmannova. Iz Cape Elizabetha nisu u medijima komentirali situaciju. Konačnu odluku o suspenziji donose 21. listopada. Bez obzira kakva ona bila, Aela kaže kako se nada da će njezina situacija malar malo rasvijetliti način na koji škole diljem SAD-a rješavaju problem prijava o seksualnom nasilju.

- To nije samo problem Cape Elizabeth, no to ne znači da ću školi dopustiti da me ušutka, odlučna je ona.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentari (24)
  • Trebalo bi ZABRANITI ovakve medije koje otvaraju naslove na neke teme a zabranjuju ili ne otvaraju mogućnost / opciju komentiranja ! Što je ovo Sjeverana Koreja !!!????

    18. 10. 2019,   09:27
  • Pa u toj Americi je petogodišnjak zagrlio vršnjakinju pa je to proglašeno sexualnim napastvovanjem, da,daaa, nije izmišljotina, Amerika je to, naš veeeeliki vojni saveznik kojem se Kolinda klanja. Onaj monstrum Epstein-pedofil je "nabavljao" malu djecu kao sexualno roblje vrhuškama politike i ostalim bogatim sociopatskim slojevima društva, blizak kraljevskoj obitelji Velike Britanije godinama kao i mnogi drugi pedofili koje se procesuiralo. Sexualiziranje djece kroz sexualni odgoj, to oni žele a ne učiti ih nečemu ispravnom, pa naše bake i djedovi i njihovi bake i djedovi nisu imali sexualni odgoj ali su imali kućni odgoj i nije im padalo napamet devijatno ponašanje a u svijetu u kojem se čak i crkvena pedofilija prikriva pa i sexuaalno dječje roblje šta možemo očekivat osim osude jedne djevojčice koja upozorava na to?

    18. 10. 2019,   09:32
  • vezano za clanak iznad, gdje je "mama" podvodila kceri za cigarete - znamo da je ona bolesna u glavu ali da se naslo tolko muskaraca? kaj je ovo? kao i ovo najnovije.. gdje se nađe 7 takvih nasilnika i silovatelja? fuj fuj fuj

    18. 10. 2019,   10:38