Prvoga dana programa rade se vježbe za trbuh i leđa. Važno je napraviti tri obvezne serije - u svakoj bi trebalo biti od 10 do 15 ponavljanja
Sutra vježbam i jedem: 1. dan programa mršavljenja
Prvoga dana programa rade se vježbe za trbuh i leđa. Važno je napraviti tri obvezne serije - u svakoj bi trebalo biti od 10 do 15 ponavljanja. Pauza, odmor između serija neka bude 30-60 sekundi. Ako vam nije prenaporno, bilo bi dobro da napravite još dvije dodatne serije svake vježbe.
Prvih nekoliko dana bitno je pripaziti da vježbu izvodite tako da se sekundu-dvije zadržite u aktivnome položaju, odnosno kontrakciji mišića (slike 2, 4, 6 i 8). To će vam omogućiti da se bolje koncentrirate na izvođenje vježbe te osjetite koji mišići “rade” tijekom izvedbe. Ujedno ćete smanjiti rizik od mogućih trzajnih ozljeda.
1. Legnite na pod, ruke položite iza glave i savijete koljena, a stopala su na podu. Duboko udahnite
2. S izdahom dižite trup od poda, sve dok lopatice ne budu u zraku. Glava je lagano oslonjena na ruke
3. Teža varijanta trbušnjaka, noge su u zraku. Trbuh je uvučen, tj. donji dio leđa pritišćete u podlogu
4. S izdahom podižete lopatice od poda. Ne gurajte bradu na prsa. Leđa su cijelom dužinom na podlozi
5. Legnite na trbuh. Brada i ruke su položene na pod, a noge malo raširene. Počnite dubokim udahom
6. Uz izdah od poda umjereno (polako, i bez trzaja) dižete suprotnu ruku i nogu. Brada ostaje na podu
7. Noge su skupljene i malo odignute od poda, dlanovi položeni na pod uz glavu. Duboko udahnite
8. Izdahom lagano podižite trup od poda. Glava je u produžetku kralježnice, noge i dalje u zraku
JELOVNIK, 1. dan
Meni je sastavila dijetetičarka Klima Anita. Svaki recept je za 1 osobu.
DORUČAK: 5 dag crnoga kruha, 2 dl mlijeka s 1,5% masti, 2 dag sirnoga namaza, 10 dag rotkvice
UŽINA - PRIJE PODNE: 10 dag jabuke, 1 kriška kruha, čaša vode
RUČAK: 5 dag celera, 10 dag krumpira, crni luk, sol, papar, crvena paprika, peršin, mješavina začina za gril pile prema želji, 10 dag purećih prsa i 30 dag korabice
Krumpir i celer narezane na kockice staviti u hladnu posudu. Po želi začiniti te zaliti sa 3 dl vode. Pureća prsa istući i utrljati mješavinom začina za gril pile, a korabice narezati na prutiće debljine prsta. U posudu s cjedilom staviti meso i povrće te postaviti na posudu za juhu. Kad zakuha smanjiti vatru i kuhati 15 min.
UŽINA-POSLIJE PODNE: 2 dag mliječne čokolade s marcipanom
VEČERA: 5 dag crnoga kruha, 5 dag polutrajne nemasne salame, 10 dag zelene paprike
Ukupno kalorija: 1144 kcal
Bjelančevine: 54,4 g
Ugljikohidrati: 130 g
Masti: 33,3 g