Obavijesti

Lifestyle

Komentari 66

Sva lica palačinki: Od slasnog deserta do finog glavnog jela

Sva lica palačinki: Od slasnog deserta do finog glavnog jela
1

Uz malo mašte palačinke se mogu pretvoriti u kompletan obrok, a višak narezan na trakice stavlja se u juhu umjesto rezanaca. Tu su i trikovi kako zgusnuti smjesu...

VIDEO

Uz smjesu za palačinke lako je uštedjeti na sastojcima za biskvit, tortille ili kanelone - talijansku šupljikavu tjesteninu. Brzo se pripremaju i dražesni paketići koji se pune slatkim i slanim nadjevima. Pripremite tijesto za palačinke od jaja, brašna, mlijeka, mineralne vode i malo soli. Podijelite smjesu u dvije posude, u jednu dodajte žličicu soka od cikle, a u drugu pasirani špinat. 

Ispecite malo deblje palačinke, nadjenite ih usitnjenim tvrdo kuhanim jajima, paštetom od tunjevine, senfom, maslinovim uljem i malo limunova soka. Podignite rubove i paketiće učvrstite trakama vlasca ili zelenim dijelom mladog luka. Zavežljaje možete napuniti i gljivama, pirjanim porilukom s piletinom ili pikantnom šalšom, a dio smjese obojiti i pasiranom rajčicom, pireom od mrkve ili graška te crnilom sipe. 

Višak palačinki nemojte baciti - narežite ih na trake i ubacite u juhe i variva. Takvi rezanci su odlični i popečeni na krušnim mrvicama, a kako bi bili aromatičniji, u smjesu se dodaje sitno sjeckani kopar, muškatni oraščić ili sir. I tijesto za lazanje zamijenite palačinkama. Premazujte ih bolognese umakom i bešamelom, a umjesto u pecivo, hrenovke za hot-dog zamotajte u deblje pečene palačinke. I ako ponestane jaja također možete ispeći palačinke. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Stockfood

Izmiksajte bananu, dodajte, mlijeko, brašno, šećer i sol. Sve dobro izmiješajte, a za bolju aromu ubacite i prstohvat cimeta. Umjesto kravljeg mlijeka iskoriste domaće od badema. Šalicu badema namočite i neka odstoji preko noći. Stavite u blender pa dodajte litru vode i malo soli. Miksajte dok ne postane vodenasto. Procijedite kroz gazu dva ili tri puta. 

Odlično je i kokosovo mlijeko koje pripremite tako da šalicu kokosova brašna izblendate s dvije šalice vode. Dodajte mahunu vanilije i procijedite kroz gazu. Višak smjese iskoristite za malezijske “čipkaste” palačinke. Ulijte smjesu u praznu i očišćenu bočicu od kečapa i izlijte je u zagrijanu tavu oblikujući mrežu. Napunite je kuhanim povrćem ili mesom, a takve palačinke mogu zamijeniti i kruh za sendviče. 

Proteinske palačinke

Doda li se proteinski prah u smjesu, palačinke su odlična hrana za sportaše, kaže Ivan Milković, vlasnik zagrebačke palačinkarnice Milky Whey. Proteinske palačinke se pripremaju od integralnog brašna, proteinskog praha i malomasnog mlijeka, a pune se čime god poželite. Palačinke možete dovršiti i u tosteru.Ispecite palačinke, ali tek toliko da se ne raspadaju. Savinite ih, napunite sastojcima za nadjev (sir stavite samo na sredinu da ne iscuri) i stavite palačinku u nauljeni toster. Pecite oko dvije minute. 

Za prozračne palačinke koje teksturom podsjećaju na souffle, kod pripreme smjese za tijesto, odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke miješajte s ostalim sastojcima, a bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, koji umiješajte u smjesu neposredno prije pečenja.  Francuzi obožavaju slatke i slane torte od palačinki. Nazivaju ih “mille crepe”. “Mille” znači “tisuću”, a to označava puno slojeva palačinki u ovom super jednostavnom jelu. 

Za prozračne palačinke koje teksturom podsjećaju na souffle, kod pripreme smjese za tijesto, odvojite žumanjke od bjelanjaka.

Redajte palačinke i premazujte ih omiljenom kremom, a za kraj ih možete preliti čokoladom. Smjesa se priprema i od mesa - poput jetrica. Za maštoviti slatki kolač premazujte ih čokoladom ili marmeladom pa zatim složite u četvrtasti kalup, prelijte pudingom od čokolade, zatim složite novi red palačinki pa preko njih puding od vanilije. Hladan kolač ravnomjerno premažite tučenim slatkim vrhnjem i izrežite na kocke. 

Rolane i nadjevene palačinke narežite i na tanje ploške pa ih složite jednu do druge na dno kalupa za pite. Omiljeni kolač  također može poslužiti kao ideja za nadijevanje - bilo da je riječ o kremi za cheesecake, kremšnite, tiramisu ili baklavu. Pomiješajte orahe, krušne mrvice i šećer te ostavite sa strane. Rastopite maslac ili margarin te pomiješajte s uljem i medom. Palačinke slažite jednu na drugu premazujući ih nadjevima pa zapecite.

Terrina s gljivama  

Obložite palačinkama kalup tako da padaju preko ruba. Nadjenite pirjanim gljivama, povrćem i usitnjenim mesom, prelijte temeljcem te preklopite krajeve. Dobro ohlađenu terrinu izvadite iz kalupa i režite na ploške. 

Stockfood

Lazanje od palačinki s mozzarellom

Sastojci: 400 g blitve, luk, češanj češnjaka, 100 g ricotte, maslinovo ulje, sol, papar, 80 g mozzarelle; palačinke; 300 g brašna, 2 dl mlijeka, 3 jaja, dl mineralne vode, žlica ulja, sol

Priprema: Pripremite smjesu za palačinke i ispecite ih. Kuhajte blitvu u zavreloj vodi na laganoj vatri 10 minuta. Ocijedite je, nasjeckajte te popržite s lukom i češnjakom. Maknite s vatre, posolite, popaprite i  umiješajte ricottu. Premazujte palačinke nadjevom od blitve i sira, slažite jednu na druge, a zadnju pospite ribanom mozzarellom. Zapecite u zagrijanoj pećnici na 200°C, dok se sir ne rastopi i zarumeni.

Stockfood

Rolice s dimljenom šunkom i sirom 

Sastojci: 4 jaja, 350 g brašna, 100 g špinata, češanj češnjaka, muškatni oraščić, sol, 3 dl mlijeka, 2 dl mineralne vode, 10 ploški sira, 10 ploški dimljene šunke, umak od rajčice

Priprema: Pripremite smjesu za palačinke od brašna, jaja, soli, mlijeka i mineralne vode. Ako je smjesa prerijetka dodajte još brašna, a pregustu razrijedite s još mlijeka. Ispecite palačinke. Popržite špinat i usitnjeni češnjak. Pirjajte dok tekućina ne ispari, začinite i na svaku palačinku posložite po cijeloj dužini plošku sira, šunke i špinat. Zamotajte, prerežite na pola i poslužite u umaku od rajčice.

123RF

Svežnjići s mandarinama 

Sastojci: smjesa: 150 g brašna, 2 žlice kakaa, žličica praška za pecivo, 2 žlice šećera, jaje, 2 i 1/2  dl mlijeka, sol; nadjev: 300 g mandarina,  1/2 žlice vanilin šećera, žlica gustina, žličica likera od naranče, 300 g čokolade za kuhanje, 5 dl mlijeka

Priprema: Umutite smjesu i ispecite palačinke. Od korice mandarina izrežite nekoliko trakica. Zakuhajte naribanu čokoladu i polovicu mlijeka. U preostalom mlijeku rastopite gustin te ga sa šećerom umiješajte u čokoladu s mlijekom. Dodajte liker i miješajte dok se umak ne zgusne. Maknite s vatre i miksajte dok smjesa ne postane glatka. Svaku palačinku premažite s čokoladnim nadjevom i posložite mandarine. Zamotajte i učvrstite koricom. 

Thinkstock/Guliver

Debeljuškaste crne palačinke 

Sastojci za smjesu: 200 g glatkog brašna, 200 g oštrog brašna, 300 ml mineralne, 300 ml mlijeka, malo soli, 2 jaja, 30 g kakaa, 3 žlice meda, sjeckani orašasti plodovi 

Priprema:  Pomiješajte obje vrste brašna te izmiješajte pjenjačom s ostalim sastojcima za smjesu. Ostavite je u hladnjaku desetak minuta pa izvadite i ostavite na sobnoj temperaturi još toliko. Ispecite male i deblje palačinke te prelijte medom i posipajte orašastim plodovima. Umjesto meda poslužit će i preljev od višnje ili karamele. 

Dreamstime

Rolice s mascarponeom 

Sastojci: 50 g brašna, 30 g kakaa, 3 žličice praška za pecivo, 100 g šećera, 2 jaja, 3 dl mlijeka, 2 dl sirutke, 60 g maslaca; krema: 250 g mascarponea, 50 g bijele čokolade, 2 jaja, 3 dl vrhnja, 5 žlica šećera u prahu

Priprema: Izmiješajte brašno, prašak za pecivo, prstohvat soli, šećer i kakao. Izmiješajte jaja, mlijeko, sirutku i otopljeni maslac te dodajte brašno s kakaom. Pomiješajte mascarpone i žumanjke. Zagrijte na pari i dodajte ribanu čokoladu. U ohlađenu smjesu umiješajte tučeno vrhnje i snijeg od bjelanjaka i šećera. Napunite palačinke. 

Neodoljivi nadjevi:

  • Izmiksajte kremasti sir i kuhanu kavu pa umiješajte vrhnje tučeno sa šećerom. 
  • U karamelizirani šećer dodajte maslac te sok i koricu naranče pa zagrijte.
  • Palačinkama obložite kalupe za muffine, nadjenite ih voćem pa zapecite.
  • Rastopite čokoladu s vrhnjem za šlag i dodajte ploške banana ili suho voće.

 

 
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje