Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Svaka bolest ima svoj čaj - lijek za prehlade, glavobolje i upale

Svaka bolest ima svoj čaj - lijek za prehlade, glavobolje i upale
1

Oko 20 posto oboljelih od gripe osjetilo je poboljšanje već 24 sata nakon što su počeli piti čaj od bazge, a za tri dana bolesti se riješilo 90 posto, tvrde stručnjaci

VIDEO

Osim što su ukusni, biljni čajevi najbolji su saveznik u borbi protiv zimskih bolesti jer jačaju imunitet i ubrzavaju izlječenje. Ipak, nije dovoljno piti čajeve iz filtar-vrećica jer je njihovo ljekovito djelovanje znatno slabije, a okus siromašniji. Osim toga neke čajeve teško je nabaviti u vrećicama, primjerice onaj od bazge. Baš je bazga izuzetno učinkovita jer potiče cirkulaciju, izaziva znojenje i čisti organizam od štetnih tvari. 

Bazga dokazano djeluje protiv osam sojeva gripe, čime nadmašuje sva antivirusna cjepiva. U istraživanju Sveučilišta Hadassah-Hebrew u Izraelu 20% ispitanika oboljelih od gripe primijetilo je značajna poboljšanja već za 24 sata, a 90% ih je potpuno ozdravilo za tri dana. Za čaj stavite od dva do pet grama suhih cvjetova u šalicu vruće vode. Ostavite pet-deset min. pa procijedite. Pijte tri šalice na dan.

- Sad su česte prehlade, upale grla, bronha i sinusa, a još traju i alergije na ambroziju. Stoga pripremam čaj i biljne kapi od majčine dušice, kadulje i metvice jer te biljke ubijaju bakterije te dezinficiraju dišne putove - kaže dr. med. Ksenija Krajina Pokupec iz Zagreba koja se fitoterapijom bavi 20 godina.

- Kamilica djeluje protuupalno, a bijeli i crni sljez te komorač ili anis olakšavaju iskašljavanje. Kod gripe, koju izaziva virus, a ne bakterije, pije se čaj, kapi za imunitet i uzima imunomed. Najjače imunološke biljke su imela i neven, a od eteričnih ulja čajevac, ravensara, lavanda i majčina dušica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Majčina dušica za dišne puteve i probavu

Majčina dušica jača imunitet i olakašava probavu. U inhalacijama pomaže kod upala sinusa i bronhitisa te olakšava iskašljavanje. Za čaj prelijte žličicu suhe biljke šalicom kipuće vode, procijedite nakon deset minuta i zasladite medom.

Paprena metvica zimi jača organizam

Čajeve od metvice, matičnjaka i majčine dušice dobro je piti i preventivno, prije no što osjetite ikakve simptome. Najukusnija je paprena metvica, koja zimi djeluje kao prirodni tonik za jačanje organizma.

Starinska inhalacija je bolja od inhalatora

Za inhalaciju stavite suhu biljku (npr., majčinu dušicu) u zdjelu vruće vode i nagnite se preko nje s ručnikom prebačenim preko glave. Tako se ljekovita para udiše i ulazi kroz pore na koži, a toplina grije sinuse.

Stručnjak pomaže odabrati pravi čaj

Iako si kod gripe i prehlade možete pomoći čajevima, za liječenje ozbiljnijih bolesti nužno je posavjetovati se s liječnikom i fitoterapeutom koji će preporučiti najbolji čaj te upozoriti na eventualne nuspojave.

Riječ stručnjaka, dr. med. Ksenija Krajina Pokupec:

Fitoterapija je terapija ljekovitim biljem. Pripravci su najčešće čajevi, ali i biljne kapi, tinkture, masti, oblozi, kupke, eterična ulja, pripravci na bazi meda, sirupi itd. Liječenje ljekovitim biljem traje nešto dulje nego liječenje nekim konvencionalnim lijekovima, ali je zato zdravije, sigurnije te bez štetnih nuspojava. Fitoterapijom se ne bi smio baviti svatko nego samo liječnici, farmaceuti i fitoterapeuti. Kao liječnik svakom pacijentu pristupam individualno, pogledam nalaze, uzmem anamnezu (podatke o bolesti i simptomima) te tek tad pripremim terapiju. Nije ista terapija za odrasle, trudnice, djecu ili bebe. Moja je uzrečica - ljekovitim biljem do zdravlja polako ali sigurno.

Gospina trava "tjera" depresiju, ali i stres

Zbog stalnih promjena vremena česte su glavobolje i nesanice, a ubrzani tempo života izaziva stres i nervozu. Srećom, ljekovito bilje prirodno može pomoći i kod takvih tegoba.

- Čaj od matičnjaka, kamilice, lipe i lavande će vas opustiti, ublažiti stres i glavobolju te olakšati spavanje ako ga popijete mlakog navečer. Uz čaj treba uzimati kapi od matičnjaka i odoljena (valerijane). Tako ćete smiriti i lupanje srca te opustiti štitnjaču koja je stalno pod stresom - kaže dr. med. Ksenija Krajina Pokupec.

Hladni, tmurni i sve kraći dani mogu izazvati tmurno raspoloženje i sezonsku potištenost.

- Najbolja antidepresivna biljka je gospina trava. Tijekom zime redovito pijte čaj i tinkturu od gospine trave. No nije sve u ovoj fitoterapiji. Treba jesti lakšu i zdraviju hranu, valja se šetati na svježem zraku i iskoristiti svaki sunčani dan da smanjite depresiju. Družite se s prijateljima i rodbinom, razgovarajte te se bavite hobijem koji vas opušta te čini zadovoljnim i sretnim - dodaje dr. med. Krajina Pokupec.

Lavanda pomaže protiv glavobolje

Kod glavobolje možete u sljepoočnice lagano utrljati eterično ulje lavande ili napunite jastučić lavandom, savjetuje fitoterapeutkinja Ksenija Krajina Pokupec.

Trudnice ne smiju uzimati kadulju

Za trudnice nisu kadulja, borovica, peršin i žutika. Ljudi s glomerulonefritisom ili insuficijencijom bubrega trebaju izbjegavati borovicu, a kod autoimunih bolesti ne preporučuju se imela i neven jer pojačavaju imunitet.

A koje će namirnice ojačati tvoj imunitet, kojim tretmanima možeš poboljšati svoj imunološki sustav i koji su priridni neprijatelji tvog imuniteta pročitaj na zdravakrava.hr

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine

Neke trgovine danas neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati
PRISTOJNO PONAŠANJE

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati

Baš kao kod kuće, i hoteli imaju brojna pravila ponašanja, to je suživot te je bitno pokazati poštovanje prema osoblju, nisu oni ničije sluge. Stručnjak u hotelijerstvu podsjeća na pristojnost
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam