Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Sve o psorijazi - citrusi mogu pogoršati simptome bolesti

Sve o psorijazi - citrusi mogu pogoršati simptome bolesti
1

Prehrana bogata šećerima, a oskudna svježim voćem i povrćem šteti koži i pogoršava psorijazu. Unos potrebnih nutrijenata u velikoj mjeri povezan je s izgledom kože

VIDEO

Kakvoća kože ovisi o tome koliko učinkovito jetra eliminira toksine te kako funkcionira probavni sustav. Uz stres i pad imuniteta, nepravilna i loša prehrana može utjecati na manifestaciju kožne bolesti psorijaze, kaže dipl. ing. preh. teh. Sanja Ćosić. 

- Mnoga istraživanja vezana uz pravilnu prehranu i psorijazu pokazuju da se određenim izborom namirnica može utjecati na njezin tijek, ali nažalost ne i izliječiti. Prehrana bogata šećerima, oskudna svježim voćem i povrćem, bogata zasićenim i trans masnim kiselima uvelike šteti koži. Unos potrebnih nutrijenata u velikoj mjeri povezan je s izgledom kože, a brojni znanstveni radovi govore o alergijskim reakcijama na hranu kao jednom od faktora koji pogoršavaju kožne bolesti – objašnjava nutricionistica Ćosić.

Dodaje da se poboljšanje stanja kože može postići ograničenjem kalorija u prehrani te da je opaženo da pretilost negativno utječe na tijek psorijaze. Potrebno je održavati idealnu tjelesnu težinu i svakodnevno vježbati.

- Prehrana bolesnika sa psorijazom trebala bi biti jednostavna i uravnotežena. Svakako se preporučuje smanjiti konzerviranu hranu jer su konzervansi poznati alergeni te opterećuju jetru – kaže nutricionistica Ćosić. Tu spadaju suhomesnati proizvodi, paštete s konzervansima, ali i konzervirani sokovi i gotova hrana. 

Dreamstime

- Određene namirnice životinjskog podrijekla, poput maslaca, crvenog mesa (posebno svinjetine) i jaja, imaju negativan učinak na kožu oboljelih od psorijaze. Visoke doze C vitamina također su opasne, pa izbjegavajte mandarine, naranče, limun i grejp - savjetuje dipl. ing nutricionizma Sandra Marić Bulat. Dodaje da je važno jesti kuhanu, lakoprobavljiivu hranu, koja ima funkciju čišćenja te ne opterećuje bubrege i jetru.

- Jedite što više svježeg voća i povrća radi hranjivih tvari, kao što su vitamini i minerali, potrebnih za podizanje imuniteta. Za kožu je značajan unos esencijalnih masnih kiselina (riba, orašati plodovi, sjemenke – lan, bučine sjemenke, sezam), vitamina B skupine (mahunarke, orašasto voće, cjelovite žitarice, zeleno lisnato povrće) te probiotika – probiotičkih bakterija koje povoljno djeluju na mikrofloru crijeva, poboljšavaju rad probave, smanjuju rast štetnih bakterija i poboljšavaju apsorpciju hranjivih tvari u crijevima. Nije dovoljno jesti jogurte jer nisu dovoljno obogaćeni probiotičkim bakterijama, nego je potrebno uzimati koncentrirane sojeve u obliku kapsula ili u prahu – kaže Ćosić. 

Dodaje da se kod psorijaze preporučuje unošenje lecitina u prehranu koji se nalazi u soji, orasima, sjemenkama suncokreta i bundeve. Ne preporučuju se šećer, masnoće, masni sirevi, krumpir i grah te začini (papar, anis, cimet), paprika, senf, majoneza, kečap i vinski ocat.

  • Ne jedite crveno meso Crveno meso sadrži polinezasićenu masnu kiselinu, poznatu pod nazivom arahidonska kiselina, koja potiče stvaranje upalnih tvari i time pogoršava simptome bolesti.
  • Brza hrana šteti koži Bogata je zasićenim masnoćama, trans masnim kiselinama i šećerima koji mogu izazvati upalni proces.
  • Oprezno s citrusima Citrusno voće (limun, naranča, grejp) mogu negativno utjecati na simptome psorijaze jer djeluju kiselo u organizmu, objašnjava Sanja Ćosić.
  • Cink je odličan protiv suhoće Cink ima učinkovito djelovanje protiv ljuskanja, suhoće i crvenila. Nalazi se u cjelovitim žitaricama, grahu, mahunarkama i orašastim plodovima, kaže Sandra Marić Bulat.
  • Izbacite krumpir, rajčice, paprike Eliminacijom ovih namirnica iz iskustva oboljelih mogu se ublažiti simptomi bolesti, posebice kod psorijatičnog artritisa jer sadrže alkaloid, tvar koja djeluje na živce i mišiće, pa mogu utjecati na ljude osjetljive na alkaloid.
  • Izbjegavajte alkohol Istraživanja su pokazala da su samo dva do tri pića tjedno dovoljna da se pogoršaju simptomi bolesti.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku