Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Sve promjene u trudnoći: Na prvi pregled do desetog tjedna

Sve promjene u trudnoći: Na prvi pregled do desetog tjedna

Tijekom prvog tromjesečja najvažnije je uzimati folnu kiselinu, a kasnije jesti uravnoteženo. Dobitak kilograma tijekom cijele trudnoće trebao bi biti između 10 i 15 kilograma

VIDEO

Razdoblje trudnoće ispunjeno je velikim tjelesnim i emocionalnim promjenama žene.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:06

Ginekolozi računaju trudnoću od prvog dana zadnje menstruacije, pa je 1. tjedan trudnoće zapravo prvi tjedan menstrualnog ciklusa u kojem će nastati trudnoća. Uobičajena podjela trajanja trudnoće je na tri tromjesečja, a svako sa sobom nosi niz različitih promjena kako za majku tako i za bebu. Prvi pregled u trudnoći najbolje je učiniti između šestog i desetog tjedna od posljednje menstruacije kad se utvrđuju trudnoća i njezino trajanje.

Kod prvog pregleda, osim ginekološkog i UZV nalaza, liječnik će napraviti i PAPA test. Kod svakog idućeg pregleda trudnica se važe, mjeri joj se krvni tlak i provjeravaju proteini u urinu. 

- Prva tri mjeseca trudnoće su najrizičnija jer je to period organogeneze. Razvijaju se organi što traje do 20. tjedna. Žene često u tom periodu nisu svjesne trudnoće, a najrizičnije je koristiti lijekove ili alkohol - pojasnila je specijalistica ginekologije i porodništva, dr. Tihana Mazalin iz Poliklinike Mazalin.

Što se tiče suplemenata u prehrani, tijekom prvog tromjesečja dovoljno je uzimati samo folnu kiselinu, a kasnije se preporučuju i vitaminsko-mineralni pripravci i dodaci prehrani koja mora biti uravnotežena.

Dreamstime

Ukupni poželjan porast težine trudnice je između 10 i 15 kg (beba teži oko 3,5 kg, plodna voda i maternica po 1 kg, placenta 500 grama, grudi također toliko, masno tkivo 1,7 kg, dodatna količina krvi kilogram i pol, dok zadržana tekućina u tijelu iznosi oko 2 kg). Kako trudnoća napreduje razina endorfina se povećava kako bi pri porođaju bila analgetik.  

Prvo tromjesečje - 1.- 3. mjesec

Dvostruko veća - U četvrtom tjednu embrij je veličine zrna maka. U sedmom tjednu tijelo trudnice počinje se mijenjati, maternica se udvostručila. Grudi se povećavaju, a koža poprima ‘sjaj’.

Kuca srce - Bebino srce počinje kucati oko 6. tjedna. Beba je još u fazi embrija no velika je oko pola centimetra. Pojavljuju se prsti i ušne školjke, gornja usna, vršak nosa i kapci. 

Spolni organi - Prsti se izdužuju i formiraju se otisci prstiju, a beba se lagano počinje micati. u 11. tjednu beba je narasla do četiri centimetra i teži oko 5 grama. Počinje razvoj spolnih organa. 

Majka ostala šokirana kad je skinula djevojčicu nakon jaslica
Majka ostala šokirana kad je skinula djevojčicu nakon jaslica

Drugo tromjesečje - 3. - 6. mjesec

Bebini pokreti - Počinje se nazirati trudnički trbuh, a većina osjeti prve pokrete bebe. Pojavljuje se pojačana pigmentacija kože, a na trbuhu se može pojaviti tamna linija. 

Masne naslage - Na početku drugog tromjesečja beba teži oko 20 grama. U trbuhu može osjetiti vibracije zvukova. U 16. tjednu beba dosiže 100 grama i dugačka je oko 12 centimetara. Počinje stvaranje masnih naslaga. 

Razvoj osjetila - Prema 20. tjednu beba postaje sve aktivnija, teška je otprilike 300 grama i vježba probavu gutanjem amnionske tekućine. Organi i sustavi postaju sve složeniji i razvijaju se sva bebina osjetila. 

U trbuhu uzimao više krvi od brata blizanca i jedva preživio
U trbuhu uzimao više krvi od brata blizanca i jedva preživio

Treće tromjesečje -  6. - 9. mjesec

Proizvodnja mlijeka - Mogući su bolovi u leđima i grčevi u nogama. Grudi su otečene, a hormoni potiču proizvodnju mlijeka. Učestao je nagon na mokrenje jer beba pritišće mjehur. 

Razvoj pluća - Do kraja sedmog mjeseca beba raste do 40 cm, a teži između 1400 i 1600 grama. U 28. tjednu pluća su prilično razvijena i šanse za preživljavanje su oko 90 posto. Udarci su sve jači.

Konačni položaj - S tijela opadaju lanugo dlačice, a verniks ostaje na površini kože. Dijete se  namješta u konačni položaj za porođaj. U 37. tjednu spremno je za život van maternice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'