Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Sve 'sitnice' koje ne govorite liječniku, a svakako bi trebali

Sve 'sitnice' koje ne govorite liječniku, a svakako bi trebali
1

Korištenje gospine trave - prirodnog lijeka protiv depresije, s drugim antidepresivima može dovesti do vrlo ozbiljnih nuspojava poput delirija, konfuzija, pa čak i kome

VIDEO

Uzimanje pripravka od gospine trave (čaj, tinktura ili koncentrat) u interakciji je s lijekovima poput antidepresiva, antibebi pilula, ciklosporina, nekim lijekovima za epilepsiju te onima protiv zgrušavanja krvi, ističe specijalistica obiteljske medicine dr. Tanja Pekez Pavliško.

Štoviše, korištenje gospine trave - prirodnog lijeka protiv depresije, s drugim antidepresivima može dovesti do vrlo ozbiljnih nuspojava poput delirija, konfuzija, pa čak i kome. Čak se i preparati na bazi aloe vere trebaju uzimati s oprezom ako se istodobno piju lijekovi.

- Aloe vera može dovesti do snižavanja šećera u krvi, pa pacijenti oboljeli od šećerne bolesti, koji piju tablete za snižavanje glukoze, moraju pripaziti s uzimanjem aloe vere, pokazala su istraživanja. Dobro je znati i kako aloe vera ponekad izaziva grčeve u trbuhu i proljev, što može voditi smanjenoj apsorpciji lijekova - kaže liječnica.

Iako se možda čine bezazlene, neke je stvari opasno prešutjeti pri redovitom posjetu liječniku. Mnogi biljni ili drugi nadomjesci prehrani lako se mogu kositi s djelovanjem propisanih lijekova smanjujući njihovu djelotvornost ili uzrokujući simptome koji su se prije mogli izbjeći, napominju stručnjaci.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ginko može povećati rizik od krvarenja

Iako se smatra dobrim za cirkulaciju i bolje pamćenje, s ginkom ipak treba pripaziti. Pokazalo se kako može imati nuspojave poput glavobolje, mučnine, vrtoglavice, poremećaja probave ili kožnih alergijskih reakcija.

- Postoji rizik od krvarenja, pokazala su istraživanja, pa s uzimanjem ginka trebaju pripaziti pacijenti koji piju lijekove protiv zgrušavanja krvi. Jedenje sjemenki ginka može dovesti do teških epileptičkih grčeva - kaže dr. T. Pekez Pavliško.

Ehinaceu ne kombinirajte s kavom

Ehinaceu, koja jača imunološki sustav, ne preporučuje se upotrebljavati istodobno s lijekovima koji djeluju na imunitet. Ne bi je se smjelo kombinirati ni s kavom i alkoholnim pićima.

Čaj od crvene bazge potiče mokrenje

Crvena bazga koja nije sazrela može izazvati proljev i povraćanje. Čaj od crvene bazge, koji izaziva povećano mokrenje, nije dobro piti uz lijekove koji djeluju na izlučivanje mokraće.

Prije operacije nije dobro jesti češnjak

Uzima li se u obliku pudera, đumbir - koji se koristi za smanjenje mučnine kod trudnica, može izazvati nadutost ili čak pojačati mučninu. Češnjak može dovesti do poremećaja zgrušavanja krvi te ga se ne preporučuje jesti prije kirurških zahvata. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka
ASTRO SAVJETI

Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka

Pročitajte dnevni horoskop za petak 19. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje