Obavijesti

Lifestyle

Komentari 43

Sve tajne dobre peke: Najbolji recepti hrvatskih majstora

Sve tajne dobre peke: Najbolji recepti hrvatskih majstora
1

Sok od pečenja koji pruža slast krumpirima i povrću ispod peke ne smije se izliti, nego kuhati dovoljno dugo kako bi se reducirao. Obično se kupuju peka i tepsija u kompletu...

VIDEO

Štošta se može ispeći pod pekom - teletina, janjetina, kozletina, pijevci... Pod pepelom nastaje i tradicionalni kruh Dalmatinske zagore, kao i morske delicije, poput hobotnice, grdobine, kokota i raže. 

Jela ispod peke su se od davnina spremale na kominima u zadimljenim konobama dalmatinskog zaleđa, a i danas se za vikende oko seoskih peka okupljaju obitelji i prijatelji kako bi uživali u specijalitetima sa starih ognjišta uz koju bukaru domaćeg vina.

- Kod nas se za pečenje mesa koristi samo iskovana željezna peka. Obično se kupuju peka i tepsija u kompletu, a možete izabrati one promjera od 40 cm pa sve do metra i pol, pod kojom se može pripraviti jelo i za 20 ljudi. Spremanje hrane pod pekom bio je jedan od glavnih načina naših predaka, kruh se tako redovito pekao, a i sve ostalo do pojave štednjaka. Dakle, nekad je to bilo uobičajena seoska hrana, a danas je to traženi specijalitet u restoranima - ispričao je triljski majstor za peku Damir Gilić, zaljubljenik u povijesnu baštinu triljskog kraja. 

Triljani komine lože tankom grabovinom, tzv. praškom, a paze da se pod (šamot) počne zagrijavati vatrom i sat i pol prije nego što se na njega stavi peka i zaspe žarom. Dok se čeka hrana, mještani krate vrijeme igrajući trešetu i briškulu. 

 - Osim teleće peke od mulama (flama), kod nas se tradicionalno sprema i od pulestra (mladog pijevca) s krumpirima. Treba to biti mladi pivac težak oko dva kilograma, jer stariji i veći nisu dobri za peku, znaju biti žilavi. Za peku nije dovoljno samo sat i 15 minuta, jer se prolijeva sok od pečenja mesa - ono što pekama daje poseban okus. Taj se sok ne smije izlijevati, nego reducirati duljim pečenjem, pa zato peku treba držati pod žarom od dva do dva i pol sata - objasnio je poznavatelj Gilić.

Po triljskom domaćem kruhu naširoko je poznat Mate Ljubičić koji ga pravi pod glinenim pekama sa svojim suborcima i prijateljima pod okriljem Braniteljske zadruge Završće. Rade ga po staroj obiteljskoj recepturi koju je Matu naučila majka Slave. Žitarice koje koriste su iz njihova kraja, a kruh je bez aditiva te je i tri dana nakon pečenja isti kao i kad ga izvade ispod peke. 

- Koristimo pšenično brašno iz Cetinskog kraja koje dobijamo iz ovdašnjih Grabskih mlinica starih stotinama godinama. Same peke nabavljamo u Potravlju između Vrlike i Sinja, a koristimo glinene jer one, za razliku od metalnih, otpuštaju paru (vlagu) vani, što je vrlo važno da se dobije vrhunski okus. Ovakav kruh jedino se u svijetu radi u Dalmaciji, a mi to radimo isto kao i naši stari prije 300 godina. To je dio naše tradicije koji zaslužuje da ga svijet upozna - poručio je Mate.

Poznati dalmatinski chef Hrvoje Zirojević ima veliko iskustvo s pripremom jela pod pekom, a kao neuobičajene izdvaja one od glava ribe pagar ili teleta.

Tino Jurić

- Kad bi nam stigli primjerci pagra od 30-40 kilograma, bili bi nam prejaki za juhu, pa bismo ih stavili pod peku. Odrezali bismo glavu te ribe na komade, dodali krumpira, ružmarina, maslina i maslinova ulja, peršina, bijelog vina, pa dodali i paprike, rajčice i patlidžane. Glava pagra pušta posebnu aromu, a riblje peke spremaju se i relativno kratko – oko 45 minuta, pa je i to značilo uštedu vremena u kuhinji – istaknuo je Hrvoje Zirojević, koji će u lipnju sa chefom Rudolfom Štefanom biti ambasador dalmatinske kuhinje među 30 odabranih svjetskih kuhara na mediteranskoj gala večeri u Rockefeller centru u New Yorku.

Od starih i pomalo zaboravljenih peka Hrvoje Zirojević ističe onu od teleće glave.

- Naručio bih je od mesara, očistio pa narezao i dodao krumpir, bijelo vino, kožicu pancete, svinjsku mast, ružmarin te dimljenu ili mljevenu papriku. Tako se dobije izvrsno pripremljen mozak, obrazine, jezik, kao i koža – ispričao je Zirojević.

U srcu otoka Visa, u Pliskom polju, nalazi se konoba i imanje vinogradarske obitelji Roki. U staroj kući, kojoj se i ne zna starost, a nadomak zaraslih avionskih pista iz Drugog svjetskog rata, u sezoni znaju poslužiti oko 2500 mesnih i ribljih peka. Najčešći su im gosti nautičari iz svijeta koji se iz luka Visa i Komiže dovoze kombijima u konobu Roki’s. 

- Teško da itko u svijetu napravi više peka nego mi ovdje. Istina je da se na Visu peke nikad nisu radile nego smo taj način spremanja jela uveli s kopna. Na otoku su se u prošlosti kruh i ostala hrana pekli u krušnim pećima - kaže Oliver Roki, sedma generacija marljive obitelji na Visu.

Svu ribu za peke nabavljaju u otkupnoj stanici u Komiži, a meso stiže s kopna jer premalo je i janjadi na otoku da zadovolje kapacitete njihove konobe. Spremaju jela pod pekom za dvije do osam osoba, a koriste lijevane peke od gize. 

Teletina pod pekom Damira Gilića iz Trilja

Sastojci: 4 kg teletine (najbolje mulam), 10 dag svinjske masti, 2 kg krumpira, jušna žlica soli, 2 luka, 2 crvena luka

Priprema: azgorite suhu bukovinu najmanje sat vremena prije nego što stavite posudu s pekom. Suha lozovina se koristi za žar ispod, na obruču i oko peke. U plitku metalnu posudu stavite svinjsku mast, složite meso i krumpir (najbolje stari) na kriške, kojih uvijek ide dvostruko manje nego mesa, te dva oguljena luka u komadu. Potom se poklopi pekom. Peka se otvara na pola pečenja, a to je za oko sat i 15 minuta, te se tad krumpiri i meso okrenu, a na peku se doda novi žar. 

Aromatična riba 

Sastojci: 2 kg škarpine ili zubaca, 1 kg krumpira, 0,5 kg raZličitog povrća (rajčica, tikvica, mrkve...), 1 dl maslinova ulja, 1 dl bijelog vina, 150 g maslina, 4 režnja češnjaka, sol, papar, ružmarin, bosiljak, timijan, peršin

Priprema: čišćenu ribu posolite i popaprite pa je stavite u sredinu lima za pečenje. Okolo posložite krumpire i povrće, dodajte masline te zalijte maslinovim uljem u koje ste stavili začine. Pecite 40-ak minuta pa podignite peku, zalijte vinom, ponovno pokrijte i pecite još pola sata.

Kruh Braniteljske zadruge Završće 

Sastojci: 2 kg crnog brašna (tip 850), 10 dag kvasca, 5 dag soli,  0,3 dl maslinova ulja, voda

Priprema: zmiješajte brašno s vodom, kvascem i solju dok se ne počne odvajati od stijenki posude. Ostavite tijesto na toplom oko pola sata dok ne naraste dvostruko. Potom ga premijesite i ostavite15-ak minuta. Oblikujte tijesto i stavite ga pod peku. U Završću šamot griju tankom grabovinom, a od istog drva naprave žar kojim zasipaju peku. Kruh će se pod pekom ispeći za sat vremena, a potom ga očistite od luga i pustite da se rashladi barem sat vremena.

Lignje i hobotnica

Sastojci: g lignji, 2,5 kg hobotnice, 1,5 kg krumpira, 3 mrkve, 4-5 češnja češnjaka, maslinovo ulje, luk, papar, ružmarin

Priprema: Narežite hobotnicu na komade i kuhajte 20 minuta. Posudu za pečenje nauljite maslinovim uljem i u nju stavite hobotnicu. Prekrijte je krumpirom, mrkvom te češnjakom i lukom pa dodajte očišćene lignje. Ulijte četiri dl vode u kojoj se kuhala hobotnica i prelijte s malo maslinova ulja. Začinite. Pecite ispod peke i nakon 30 minuta otvorite posudu, promiješajte te pecite još pola sata.

Benkovački prisnac

Sastojci: ladi ovčji ili kravlji sir, skorup ili masnije vrhnje, jaja, sol  

Priprema: Umijesite tijesto kao za savijače od brašna, vode i soli pa ga razvucite na dno okrugle plitke posude tako da višak prelazi preko rubova. Nadjenite koru smjesom od sira, jaja i skorupa.Po potrebi dodajte i krupnoga kukuruznog brašna pa preklopite i premažite jajima izmiješanima sa solju ili šećerom. Pecite oko dvadeset minuta ispod peke.

Triljski pijevac

Sastojci: 2 kg mladog pijevca (pulestra), 2,5 kg krumpira, 10 dag svinjske masti, 2 luka, lovorov list, žlica soli, žličica crvene paprike

Priprema: Svinjsku mast ugrijte da se rastopi. Krumpire i luk posolite u posebnoj posudi, stavite crvene paprike te zalijte rastopljenom mašću. Pulestra razrežite na četvrtine, a tepsiju namažite svinjskom mašću. Na dno stavite mrkvu, papriku, list lovora, a povrh pijevca kojeg također namastite. Nakon 50 minuta pijevca izvucite na krumpire i luk koji sad idu na dno tepsije u sokove od pečenja te stavite novi žar. Za pola sata okrenite pijevca. Recept je pripremio Damir Gilić iz Trilja.

Janjeća peka 

Sastojci: ,5 kg janjetine, 2 dl maslinova ulja, kg krumpira, 2 dl crnog vina, 3 češnja češnjaka, 3 glavice luka, 3 paprike, ružmarin, bosiljak, sol, papar

Priprema: Narežite meso na krupnije komade i, prema potrebi, očistite. Popaprite ga. Krumpire i luk ogulite. Narežite luk na ploške, a krumpir na četvrtine. Očistite papriku i narežite. U nauljenu posudu dodajte meso pa ga prekrijte krumpirom, povrćem i začinima. Poklopite, pecite oko sat i pol na laganoj žeravici te otklopite, zalijte vinom i stavite meso na vrh. Nastavite peći još 30-ak minuta.

Domaća mast najbolji je ‘začin’

Peka slast duguje i svinjskoj masti, no s njom se ne smije pretjerati. Za osam ljudi stavljaju se tek dvije žličice. Izbjegavate li masnije komade mesa, odaberite teleću plećku ili janjetinu, ali ne postoji meso s kojim možete pogriješiti. Odličan je i vrat, kao i rebra te koljenica jer se meso peče u vlastitu soku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'