Obavijesti

Lifestyle

Komentari 41

Sve više očeva i u Hrvatskoj pati od postporođajne depresije

Sve više očeva i u Hrvatskoj pati od postporođajne depresije
1

Mladi je tata zatražio pomoć nakon rođenja kćeri. Uz podršku liječnika i obitelji već nakon nekoliko mjeseci osjećao se bolje. Sad je zadovoljan otac djevojčice i dječaka...

VIDEO

Doktore, molim vas, pomozite mi. Prije dva mjeseca postao sam otac prekrasne djevojčice, no umjesto da se veselim svojoj novoj ulozi i budem sretan, ja sam nezadovoljan, tjeskoban, ne mogu spavati, koncentrirati se, bezrazložno se bojim za svoje dijete... Što se sa mnom događa?

Ovim se riječima 31-godišnjak, ušavši u ordinaciju, obratio za pomoć doc. dr. sc. prim. Trpimiru Glavini, predstojniku Klinike za psihijatriju KBC-a Split. Glavina je, poučen dugogodišnjim iskustvom, odmah znao o čemu se radi. Mladi je otac upao u postporođajnu depresiju, psihičko stanje u kojem dolazi do mnogih zbunjujućih emocija.

- Iako se ovaj oblik depresije, uglavnom zbog hormonalnih promjena u organizmu, javlja u majki, postporođajne depresije nisu pošteđeni ni očevi, posebice oni mlađe dobi koji prvi put postaju očevi – pojašnjava primarijus Glavina dodajući da je otac po stručnu pomoć došao sam nakon što su mu to savjetovali supruga i roditelji.


- Riječ je o zaposlenom čovjeku, srednjoškolskog obrazovanja koji živi u prigradskoj sredini i čiji su obiteljski i socijalni odnosi u potpunosti sređeni. On je od veselja zbog iščekivanja vijesti o rođenju zdravog djeteta, od punine osjećaja da je postao otac, od planova kako će o kćeri, zajedno sa suprugom, skrbiti, hraniti je, previjati, smijati se..., došao do osjećaja potpunog nezadovoljstva, gubitka energije, osjećaja umora, psihičke i fizičke iscrpljenosti, osjećaja krivnje jer ne može više pomoći, tjeskobe i bezrazložnog straha za dijete s posljedičnom nesanicom i oslabljenom koncentracijom, zbunjenošću... Nije prepoznavao samoga sebe, a iako je svega bio u potpunosti svjestan, svoje emocionalne smetnje nije mogao kontrolirati – govori primarijus dodajući da su postporođajne depresivne smetnje u očeva vrlo rijetke.

Kod ovog mladog oca sve se počelo razvijati nekoliko dana nakon dolaska djeteta kući iz bolnice i postupno se pogoršavalo. Srećom, imao je podršku obitelji i prijatelja koji su vidjeli “da se muči i da to nije on”.

Man walking on a boardwalk in the fog


- Podrška okoline je iznimno važna, rekao bih i najvažnija lječidbena komponenta uz onu stručnu. Bitno je čovjeku koji se nađe u problemu ne govoriti da se trgne i da mu nije ništa nego ga treba razumjeti i shvatiti da on svoje stanje ne može samostalno kontrolirati – govori primarijus Glavina te dodaje kako terapija depresivnih stanja, pa tako i postporođajne depresije u očeva, traje više mjeseci, odnosno i nakon ulaska u stabilno stanje koje može nastupiti i nakon nekoliko tjedana terapije.

Obitelj i najbliži su uvijek, ako je to moguće, uz bolesnika i sudjeluju u terapiji. Otac (31) na vrijeme je spoznao svoj problem i odlučio potražiti stručnu pomoć. Nakon djevojčice postao je i otac dječaka.

- Uskoro ću dobiti sina i jako me strah da i nakon njegova rođenja ne upadnem u depresiju - povjerio se otac (31) liječnicima neposredno prije rođenja svog drugog djeteta.

No to se, srećom, nije dogodilo. Danas se osjeća dobro.

- Očevi sa smetnjama iz kruga postporođajne depresije rijetko traže pomoć. Na jugu Europe liječniku ih zbog toga odlazi tek 7 posto, u SAD-u 14, a u skandinavskim zemljama 28 posto. Postporođajna depresija nije moderno psihičko stanje. I prije je bilo ovakvih slučajeva s očevima, ali da, nisu tražili pomoć jer je bila ili nedostupna ili je stigmatski moment bio naglašen – kaže Glavina.

Dodaje kako se iz stručne literature može iščitati da se u spomenutoj emocionalnoj stisci može naći do 10 posto očeva, posebice nakon rođenja prvog djeteta, no osobno smatra da je ipak riječ o manjem broju. Zašto dolazi do takvog stanja, teško je reći, smatra struka, no da bi nešto definirali kao postporođajnu depresiju u očeva, ono u ishodištu mora imati rođenje djeteta.

Znakovi koji upućuju da se mama ne osjeća dobro i da joj treba pomoć

Iako je uobičajeno da se nekoliko tjedana nakon porođaja raspoloženje majke mijenja, ako se takvo stanje nastavi i tri mjeseca nakon porođaja, to je ozbiljan znak za traženje pomoći. Glavni simptomi poslijeporođajne depresije su depresivno raspoloženje, utučenost i gubitak interesa, posebno interesa za dijete.

480611520

Egzistencijalni problemi jedan su od okidača

Vrlo mladi roditelji, kao i oni koji se nalaze u teškim egzistencijalnim i socijalnim problemima, mogu imati izvjesnu predispoziciju za razvoj postporođajne depresije, no u konačnici nema indikatora koji bi mogli sa sigurnošću upućivati na visok rizik za obolijevanje, tvrdi struka.

Znanstvenici: Ne sramite se tražiti pomoć

Iako su prijašnja istraživanja utvrdila da se od 4 do 10 posto muškaraca bori s postporođajnom depresijom, taj broj u posljednjih desetak godina sve više raste, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Lund. Naime, u njihovu istraživanju, čiji su podaci objavljeni početkom studenog 2017., sudjelovalo je 447 mladih očeva.

Utvrđeno je kako je 28 posto imalo simptome koji upućuju na blagi nivo depresije, od kojih čak 83 posto nije potražilo nikakvu pomoć, pa nije ni razgovaralo s bližnjima, kaže voditeljica studije, prof. psihologije Elia Psouni.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme
Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje