Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sve za umjetnost: Trči gol s divljim konjima - pa uzima kist

'Čovjek ima puno primitivnih, životinjskih instinkata. Ja sam se od malena uvijek osjećao ugodno u prirodi i okružen životinjama. Radije sam bio sa životinjama nego s društvom iz škole.'

Nick Turner fotoaparatom radi autoportrete sebe dok se pokušava stopiti s okolišem Islanda i biti što je moguće prirodniji. Nakon što se napuni pozitivnom energijom i preplavi ga val inspiracije, uzima kist u ruke i ide slikati. 

Najomiljeniji motivi su mu konji pa je jednom prilikom, kako bi se što bolje povezao s njima i shvatio kakav je to osjećaj slobodno trčati poljima, sa njima trčao posve gol.

 

#filmstill #iceland #horse and #man #nickturner

A post shared by Nick Turner (@nickturnerstudio) on

- Čovjek ima puno primitivnih, životinjskih instinkata. Ja sam se od malena uvijek osjećao ugodno u prirodi i okružen životinjama. Radije sam bio sa životinjama nego s društvom iz škole. Većina mojih autoportreta uslikana je u prirodi ili s konjima - kaže ovaj umjetnik.

Nick radi s više medija kao što su slikanje i fotografija, a svoju umjetnost svrstava u figurativni ekspresionizam. Slika uljem ili akrilom, a često i drvenim ugljenom i olovkom.

- Više me zanima energija subjekta, konja ili prirode, nego savršeni prikaz toga - objašnjava.

Kada se bavi fotografijom, tada ne gubi previše vremena na kompoziciju i rasvjetu, važnije mu je naći pravu lokaciju i uhvatiti savršen trenutak.

Kao dijete je puno putovao Europom, a srednju školu je završio u Francuskoj. Kaže kako je bio pod utjecajem klasične europske umjetnosti i kulture, no on svoje autoportrete vidi kao moderne izvedbe velikih grčkih skulptura.

 

#studio #portrait #archives #circa 2011 #texas #artist #nickturner

A post shared by Nick Turner (@nickturnerstudio) on

Na Island je počeo putovati prije šest godina i od tada ga neprestano nešto vuče tamo. Kaže da je za njega to magično i prelijepo mjesto, otkriva portal creators.vice.com.

 

#studio #portrait #contemporaryart #equine #paintings #artist #nickturner #artstudio

A post shared by Nick Turner (@nickturnerstudio) on

Ovaj umjetnik se želi i dalje razvijati te učiti o svijetu oko sebe.

- Biti u strahu od nečega što je veće od nas je važan dio ljudskog rasta, to vas ponižava i drži stvari u perspektivi. Pokušavam sve više i više ne uzimati umjetnost previše ozbiljno. Život je kratak, i lijepo je odvojiti malo vremena za uživanje u životu - kaže.

Pogledajte ga i u videu:

Komentari (76)
  • Ako golo muško tjelo promatramo isključivo kroz umjetnost kao ništa manje lijepo nego žensko vidjeli bi da kroz povijest mnogi poznati kipari, slikari bili su pod impresijom ljudskog muškog tijela. Na žalost danas se ono promatra samo kroz prizmu seksualnosti mada niti u doba stvaranja umjetničkih dijela ona sigurno nije izuzeta. To naravno ne umanjuje kako doživljaj nagog muškog tijela tako niti umjetničke dosege samog umjetnika. U tome smislu nekako razumijem i ovog umjetnika gdje je figura konja također kroz povijest umjetnosti bila inspirativan motiv.

    2. 9. 2017,   14:33
  • Auuuuu slike su prehe.ene...

    2. 9. 2017,   17:40
  • Ova sinergija muškarca i konja, nenadj**iva je umjetnost u oku promatrača koji vidi više od ponuđenog. Spoj to dvoje savršeno građenih tijela u skladnom odnosu s majkom prirodom jednostavno oduzima dah....aaaah! Tol'ko od mene za danas...adios!

    2. 9. 2017,   16:59