Obavijesti

Lifestyle

Komentari 88

Svečani jelovnik: Drugo lice tradicionalne i ukusne purice

Svečani jelovnik: Drugo lice tradicionalne i ukusne purice
3

Zdrava, dostupna i lako probavljiva, puretina osvojila je moderne jelovnike i caruje njima. Tradicionalno se sprema za blagdane, a donosimo neke drugačije recepte..

VIDEO

Uz piletinu, puretina je vjerojatno najspominjanije meso u svakom razgovoru o zdravom načinu prehrane. Razlog za to je taj što dijelovi bijelog mesa sadrže vrlo malo masti, a zadovoljavaju potrebe za proteinima. Iako će mnogi baš za te dijelove piletine i puretine reći da su najmanje ukusni pa stoga i nezanimljivi, treba samo osloboditi maštu jer se gotovo svako omiljeno mesno jelo može pripremiti s puretinom, koja se zbog svojeg blagog okusa može kombinirati s nebrojeno namirnica. 

Sarma, kosani odresci, bolonjez, pa i mnogima omiljeni ćevapčići ili pljeskavice, bit će laganiji, a ništa manje ukusni, ako ih pripremite s mljevenom puretinom. Postupak je jednak kao i kad pripremate ta omiljena jela s crvenim mesom, s tim da je puretina čak i brže kuhana. I nije to izmišljotina novog doba, kad svi nešto zbrajaju kalorije i traže nemasne zamjene za masnije zalogaje, nego puretinu na sto načina pripremaju širom svijeta. Talijani je, pirjaju na luku, češnjaku i uz dodatak gljiva te rajčice, pa je koriste kao nadjev za omiljene lazanje. 

Slažu mesni umak između redova tjestenine i patlidžana te zapeku s mozzarellom i parmezanom. Naravno da isti umak s puretinom možete koristiti i samostalno, tako da ga prelijete preko omiljene tjestenine. Na Havajima se pečena puretina uroni u umak od gustina i ananasa, a i  američki chilli con carne ne izgubi ništa od svojeg ukusa i privlačnosti ako ga pripremite s puretinom. Mađari pripremaju tokany, pureće meso u vrhnju, a u Sloveniji posebno vole pureće batke na različite načine. No ni ljubitelji pečenja ne moraju ostati zakinuti: izvadite kosti i cijelu puricu nadjenite nadjevom od šumskih gljiva i mirisnih začina te zarolajte, obložite ploškama pancete i ispecite u pećnici za vrhunsko i zasitno svečano jelo. 

Svečano pečenje

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sastojci: 2 šalice jabukovače, 4 grančice mladog timijana, 3 grančice ružmarina, 1 pureća prsa, 1 manja glavica luka, maslinovo ulje, sol, papar, 1 jabuka, 1 žlica meda, žlica umaka Worcestershire 

Priprema: 

Izmiješajte jabukovaču, sol, listiće timijana i iglice ružmarina i potopite u to pureća prsa. Ako nisu posve prekrivena, dodajte vode koliko treba da budu posve potopljena. 

Pokrijte i pustite neka odstoje dva sata u hladnjaku. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. U manjoj posudi na malo maslinova ulja pirjajte nasjeckani luk dok omekša. Dodajte jabuke, med, umak Worcestershire i pustite neka provri. Neka vrije na laganoj vatri dok se umak zgusne, oko 12 minuta. 

Meso izvadite iz marinade, osušite te ga i natrljajte solju i paprom. Stavite u posudu za pečenje i pecite 15 minuta. Potom obilno premažite umakom s jabukama i medom, smanjite temperaturu na 180 stupnjeva i pecite još oko 40-tak minuta. Pečeno meso mora odstajati desetak minuta prije rezanja i iznošenja na stol. 

Stockfood/Guliver

Puretina na grčki

Sastojci: 1 pureća prsa, 1 šalica povrtnog temeljca, 1/3 šalice maslina, 3 rajčice, 1/2 šalice namrvljene fete, šalica maslinova ulja,  sok pola limuna, sol, papar, vezica peršina, žlica svježeg bosiljka  

Priprema: 

Pureća prsa očistite od žilica i narežite na tanke odreske. Posolite ih i popaprite i kratko popržite s obje strane na roštilj tavi koju ste premazali s malo maslinova ulja.  Odložite ih na toplo. Rajčice operite i narežite na ploške, masline na komadiće, a peršin i bosiljak sitno nasjeckajte. Lim za pečenje obložite masnim papirom za pečenje. 

U lim posložite pečene odreske. Preko njih položite ploške rajčice i posipajte drobljenim feta sirom, nasjeckanim maslinama i dvjema trećinama peršina i bosiljka.     

Podlijte temeljcem, nakapajte maslinovim uljem  i stavite peći u pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva na tridesetak minuta. Pazite da vam sastojci ne zagore, trebaju se samo lijepo spojiti okusi. Po gotovom mesu posipajte ostatak peršina i bosiljka i poslužite uz sezonsku salatu. 

Stockfood/Guliver

Puretina s gljivama

Sastojci: 4 fileta purećih prsa, 2 žlice maslaca, 1 glavica luka, 2 dl vina, vezica peršina, 250 g gljiva, 250 ml vrhnja za kuhanje, maslinovo ulje, 2 listića kadulje, 1 žličica dižonskog senfa, 2 dl temeljca 

Priprema: 

Gljive, najbolje odabrati mješavinu šumskih gljiva, očistite vlažnom krpicom i narežite ih na krupnije listiće. Luk nasjeckajte. U tavi rastopite maslac i kad se rastopi na njemu popržite kocke puretine. Posolite, popaprite i popržite je sa svih strana. 

Nakon nekoliko minuta, kad meso poprimi zlatno-smeđu boju, dodajte sitno nasjeckani luk, a nakon dvije do tri minute kadulju i gljive te pirjajte dalje. Nakon nekoliko minuta ulijte bijelo vino i temeljac. Promiješamo sastojke i kuhamo dok se tekućina ispari. 

Potom ulijte vrhnje za kuhanje, protresite tavu i polako promiješajte te kuhajte još dvije do tri  minute, dok se umak zgusne. Jelo rasporedite na tanjure, posipajte svježe nasjeckanim peršinom  i poslužite. 

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake subote ekskluzivno uz 24sata!  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 88
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje