Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Svestrana cikorija ublažava bol i nervozu, snižava šećer u krvi

Svestrana cikorija ublažava bol i nervozu, snižava šećer u krvi

ODMOR ZA OČI Od svježe iscijeđenog soka cikorije, koji djeluje rashlađujuće, prave se oblozi koji se stavljaju na kapke. Pomažu kod umornih očiju, kao i kod podočnjaka

VIDEO

Ovih dana po poljima, livadama i zapuštenim mjestima u vrtovima viđamo visoke stabljike s nebesko plavim cvjetovima.

Riječ je cikoriji ili vodopiji (Cichorium intybus) koja je stoljećima poznata kao biljka s protuupalnim i antiseptičkim svojstvima pa se upotrebljavala u melemima za smanjivanje naticanja. Odnedavno je poznato da može smiriti upalu izazvanu reumatizmom ili gihtom. U ljekovite svrhe upotrebljavaju se listovi, cvjetovi i korijen cikorije.

POGLEDAJTE VIDEO (kako pepeo pomaže u vrtu):

Pokretanje videa...

01:05

Cijela biljka bogata je inulinom koji potiče razvoj bakterija koje su potrebne da bi crijeva uredno radila. Potiče apetit, izlučivanje želučanih i probavnih žlijezda te pražnjenje crijeva. Poboljšava rad jetara, žučnog mjehura, bubrega i poticajno utječe na metabolizam, što je karakteristično za biljke koje imaju velike količine inulina. Zbog toga cikorija može biti preventiva, ali i lijek za probleme kao što su usporena probava, čirevi probavnog trakta i nadimanje. Također se pokazalo da inulin može snižavati razinu kolesterola u krvi. Budući da snižava i razine šećera u krvi, cikorija je prikladna hrana za dijabetičare.

2 jabuke na dan tjeraju bolesti srca i krvnih žila, štite od raka
2 jabuke na dan tjeraju bolesti srca i krvnih žila, štite od raka

Osim inulina, ima i gorke spojeve koji potiču izlučivanje želučanih sokova te soka koji luči žučni mjehur. Taj učinak omogućuje bolji rad jetara. Cikorija je raširena po svim krajevima naše zemlje. Raste uz putove, pruge i živice te po livadama, poljima i pustim, neobrađenim mjestima. Prve podatke o cikoriji kao korisnoj i ljekovitoj biljci nalazimo u staroegipatskim papirusima. U drevnom Rimu cikorija se rabila kao salata i lijek za želučane bolesti.

Ojačajte si imunitet tijela uz travu ivu i suncokretove latice
Ojačajte si imunitet tijela uz travu ivu i suncokretove latice

Kao povrće upotrebljavaju se mladi, ponešto gorki, prizemni listovi koji su prije izbijanja stabljike slični listovima maslačka, pa ih s njima često zamjenjuju. Skupljaju se u proljeće ili rano ljeto prije cvjetanja, a priređuju na različite načine, najčešće kao salata i špinat. Radi ublažavanja gorkog okusa često se miješaju s drugim biljem. Bogati su vitaminom C i karotenom. Kuhano, jestivo je i mlado korijenje koje se bere u rujnu i listopadu, a obično se poslužuje s umakom. Ako ga ne namjeravate odmah upotrijebiti, treba ga osušiti jer će se brzo upljesniviti. Prije sušenja korijen se reže na komadiće. Pečeni i samljeveni korijen cikorije stoljećima se koristio kao nadomjestak za kavu, a danas se kao glavni sastojak kavina napitka rabi kultivirana vrsta cikorije koja ima veći i sočniji korijen od samonikle cikorije. Držanjem korijena na tamnome mjestu dobivaju se duge bjeličaste glavice koje se mogu jesti sirove u salatama te kuhati ili pirjati na maslacu kao zasebno jelo.

Vlažne maramice za sve: Brišu mrlje s kauča, mast s tavice...
Vlažne maramice za sve: Brišu mrlje s kauča, mast s tavice...

Gastritis

Patite li od gastritisa, pripremite čajnu mješavinu od po 20 g korijena vodopije, trave ive (Teucrium montanum), lista stolisnika (Achillea millefolium), timijana (Thymus serpyllum) i oraha (Juglans regia). Prije spavanja 3 velike žlice mješavine prelijte s 500 ml kipuće vode, ostavite da stoji cijelu noć i procijedite. Čaj popijte nezaslađen, tijekom dana.

Tinktura

Pripremite 200 grama korijena cikorije, 100 grama listova cikorije i litru 50-postotnog alkohola (ili kvalitetne domaće rakije). Korijen očistite i usitnite te prelijte alkoholom i začepljeno držite na toplome mjestu 30 dana, pa procijedite. Uzimajte tri puta na dan po 10-15 kapi s čajem, sokom ili s malo vode, kod bolesti jetre, probavnog sustava, mokraćnih puteva, dijabetesa, gihta i reume.

Sirup

Sirup protiv nervoze, lupanja srca i žgaravice priprema se tako da se šaka svježih cvjetova pomiješa s tri šake smeđeg šećera, stavi u čistu staklenku, zatvori i stavi na sunce na tri tjedna. Potom se procijedi, spremi u tamne staklenke i uzima po potrebi.

Thinkstock

Za salatu

Držanjem korijena na tamnome mjestu dobivaju se duge bjeličaste glavice, koje se mogu jesti sirove u salatama te kuhati ili pirjati na maslacu. Kako biste uzgojili glavice, iskopajte korijenje u jesen, odrežite lišće na 25 mm i podrežite korijen za 25 mm. Dobro ukopajte u pjeskovit kompost i odložite u podrum ili garažu. Glavice se mogu brati za tri-četiri tjedna.

Dijabetes

Dvije jušne žlice mješavine listova koprive, kamilice, borovnice, preslice, mente te korijena vodopije i maslačka dodajte u litru hladne vode. Kad zakuha, ostavite da se lagano kuha još minutu. Pustite čaj da se ohladi oko pet minuta pa zatim procijedite. Čaj ispijajte tijekom cijelog dana.

Jačanje živaca

Pomiješajte 40 g korijena cikorije, 40 g korijena maslačka i 20 g korijena bedrenike. Prelijte dvije žličice mješavine šalicom vruće vode, ostavite da odstoji 10 minuta i procijedite. Pijte do tri puta na dan, pola sata prije jela. Pijte u razdobljima kad ste pod stresom.

Diuretički čaj

Pomiješajte jednake dijelove korijena cikorije i listova peršina. Žličicu mješavine prelijte šalicom vruće vode, ostavite da odstoji deset minuta i procijedite. Ovaj narodni čaj potiče izlučivanje mokraće tako da može pomoći kod reume, gihta, povišenog tlaka i tegoba s mokraćnim putevima.

Fotolia

Jačanje imuniteta

Nadzemni dio cikorije ubran u punom cvatu suši se za ljekoviti čaj koji se kuha na uobičajeni način. On potiče pražnjenje crijeva, čisti jetru i žuč, djeluje na dizanje cjelokupnog imuniteta i lagano opušta. Može se koristiti svakodnevno.

Čaj od cikorije

Pripremite od 13 do 30 g mješavine korijenja, listova i cvjetova cikorije. Stavite u litru vode i kuhajte pet minuta. Pijte po šalicu čaja prije ručka i večere. Ovaj čaj pomaže protiv tegoba s jetrima i bubrezima, naticanja, povraćanja, usporene probave te nadimanja.

Mješavina za živce

Potrebno vam je 20 g korijena odoljena, 20 g listova matičnjaka, 20 g listova metvice, 20 g rutvice i 20 g cikorije. Usitnjeno suho bilje pomiješajte i stavite u staklenku. Pri pripremi čaja žličicu mješavine prelijte hladnom vodom, zakuhajte i lagano kuhajte od 5 do 10 minuta. Ostavite pokriveno pet minuta i procijedite. Pijte toplo, triput na dan.

Čaj za krvotok, jetru i bubrege

Pripremite 20 g korijena cikorije, 20 g preslice, 20 g gospine trave, 20 g matičnjaka i 20 g plodova borovice. Pomiješajte sve sastojke i stavite u staklenku. Pripremite čaj tako da stavite od 1 do 2 žličice u 250 ml vruće vode, ostavite da odstoji deset minuta i procijedite. Pijte od dvije do tri šalice na dan prije jela za regulaciju rada jetara, krvotoka, bubrega i živaca.

Čaj protiv akni

Potrebno vam je 10 g korijena cikorije, 10 g korijena maslačka, 10 g listova koprive, 10 g listova matičnjaka i 10 g cvjetova nevena. Pomiješajte sušeno bilje i stavite ga u staklenku. Čajnu žličicu mješavine prelijte šalicom hladne vode, zakuhajte i lagano kuhajte pet minuta. Ostavite da pokriveno stoji deset minuta i procijedite. Pijte čaj dvaput na dan, ujutro i navečer.

Mirela i njenih 7 nogometaša: 'Za ručak trebamo 3 kile mesa'
Mirela i njenih 7 nogometaša: 'Za ručak trebamo 3 kile mesa'

Vino od cikorije protiv depresije

Potrebno vam je 20 g korijena cikorije, 20 g cvjetova cikorije, 10 g miloduha, 10 g listova matičnjaka, mahuna vanilije, od 3 do 4 žlice smeđeg šećera i 1 l crnog vina. Usitnjeno suho bilje stavite u staklenku široka grla. Dodajte nasjeckanu mahunu vanilije i smeđi šećer te prelijte vinom. Staklenku dobro zatvorite i ostavite da odstoji dva, tri tjedna na toplom, uz svakodnevno protresanje. Tekućinu procijedite, a biljke dobro istisnite. Vino ulijte u staklenu bocu i dobro zatvorite. Pijte od dva do tri puta na dan po likersku čašicu.

Čaj za snižavanje temperature

Pripremite žličicu korijena cikorije i žličicu kore vrbe. Usitnjeno suho bilje prelijte šalicom hladne vode, zakuhajte, maknite s vatre i ostavite da pokriveno odstoji od 10 do 15 minuta. Pijte dvije, tri šalice čaja na dan.

Čaj za bolju probavu

Potrebno vam je 30 g korijena cikorije, 20 g korijena maslačka, 20 g podanaka iđirota, 20 g plodova anisa i 20 g plodova komorača. Pomiješajte sve sastojke i stavite u staklenku. Žlicu čajne mješavine prelijte kipućom vodom, pokriveno ostavite da odstoji sat, dva i procijedite. Pijte nezaslađeno, dvaput na dan - ujutro i navečer prije jela. Ostavimo da se ohladi i skrutne pa lagano rastopimo i ohladimo. Postupak ponovimo još dva puta i ocijedimo.

Zamjena za kavu

Korijen iskopan u jesen opere se, očisti, izreže na komadiće i osuši u pećnici. Čuva se u papirnatoj ambalaži, na toplom i suhome mjestu. Dio koji ćemo koristiti za kavu dodatno prepržimo u pećnici da malo potamni. Ohladimo, meljemo u mlincu za kavu i koristimo umjesto kave.

Glavobolja

Cikorija pomaže kod upornih glavobolja tako što se od svježih listova napravi sok, pomiješa s malo vinskog octa i stavi kao oblog na glavu. Svježi sok pomaže i kod opadanja kose

Bachove kapi

U alternativnoj medicini, esencija cvijeta cikorije preporučuje se onima koji se pretjerano brinu o tuđim problemima. Gradi emotivnu sigurnost kako bismo mogli voljeti bez straha od napuštanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku