Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Svestrani med: 7 fantastičnih, slatkih i slanih medenih delicija

Svestrani med: 7 fantastičnih, slatkih i slanih medenih delicija

Med će pojačati okuse mnogim jelima, a najviše "se voli" sa skutom i orasima. Kao dodatak muškatu ili senfu postaje slasni umak za mesna jela, a desertima pruža gušću teksturu

VIDEO

Restorani središnje Istre u sklopu Dana mednih delicija do kraja veljače nude maštovita jela obogaćena pčelinjim proizvodima. 

Zbog pozitivnog iskustva i dobre posjećenosti prošle godine, i ove godine u manifestaciju se uključilo šest ugostiteljskih objekata koji predstavljaju nova kreativna jela s dodatkom meda.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:40

Ugostitelji nude jela s pčelinjim proizvodima s ciljem jačanja gastronomske ponude središnje Istre te daljnjeg povezivanja OPG-ova, medara i ugostitelja u razdoblju predsezone. Među njima su i konoba 2. peron te agroturizam Stara štala, koji gostima nude delicije sa slatkim medom. 

Konoba 2. peron nalazi se u mjestu Cerovlje, koje svoj razvoj najviše duguje gradnji željezničke pruge. Upravo odatle i naziv 2. peron, riječ je o sigurnoj postaji za nezaboravan gastronomski užitak.

- Naša kuhinja je prilagođena godišnjim dobima. Unutrašnjost Istre prepuna je vrhunskih domaćih namirnica: vrganja, šparoga, tartufa, neizostavnog domaćeg pršuta, sira, skute, maslinova ulja, a tu je i domaći med - kazali su vlasnici tog obiteljskog restorana, Armando i Mariela Lušetić. 

Da se med odlično slaže s mesnim jelima, ali i tjesteninom, potvrđuje i chef kuhinje Josip Janjić. 

- Med i meso se vole, isto kao i med i domaća tjestenina s mladom skutom i orasima. Med se može koristiti u mnogim receptima, slanim i slatkim, jedino se med i riba ne sljubljuju baš najbolje - rekao je chef. Jedan od njegovih savjeta za pripremu delicija s medom uključuje i to da se koristi med blažeg okusa, poput bagremova, ili pak onaj od kadulje ili lipe. 

- Med se uvijek dodaje na kraju pripreme jela jer tad ne gubi ljekovita svojstva, a hrana je tada ukusnija. Također je važno ne stavljati previše meda u slana jela kako ne bi bila preslatka. Žlica-dvije dovoljne su za potpuni užitak za nepce - zaključuje chef Janjić. 

Medne delicije mogu se kušati i u agroturizmu Stara štala, koji se nalazi u oazi mira u srcu Istre, u mjestu Borut kraj Cerovlja. Tamo pripremaju jela koja su nekad spremale naše bake. 

- Sva jela spremamo na tradicionalan način, a u ponudi imamo pregršt domaćih proizvoda koje pripremamo prema obiteljskoj recepturi. Stara štala dobila je taj naziv jer je nekad na tome mjestu doista bila štala, koja je pretvorena u agroturizam. Kod nas je sve domaće. Radimo domaću tjesteninu,imamo svoje životinje, svinje, kokoši, krave, zečeve, magarce... A u ponudi imamo i svoje povrće, koje gosti uvijek rado kušaju - kažu vlasnice, majka i kći, Marinela i Karin Merklin. Marinela kuha delicije na bazi meda, a Karin je uvijek na raspolaganju gostima. 

Maštovita jela iz cijelog svijeta uz koja nećete znati da postite
Maštovita jela iz cijelog svijeta uz koja nećete znati da postite

- Svi vole delicije od meda. Med se, osim u slatkim jelima, odlično slaže s tjesteninom, sirom, orasima i mesom. Odličan je i za razne umake. Važno je da se u slana jela ne stavi previše meda, tek žlicu radi punoće okusa. U ponudi imamo i domaće kobasice s krumpirom te umakom na bazi meda i senfa - kažu majka i kći.

Ovo svi mogu: Napravite sami prefinu čokoladu od 3 sastojka
Ovo svi mogu: Napravite sami prefinu čokoladu od 3 sastojka

Otkrivaju da je kod tog umaka važno napraviti dobar omjer, 3:2 u korist senfa. Pri korištenju meda u slanim jelima važno je da on bude svjetliji jer je blažeg okusa. 

- U naša jela stavljamo bagremov med. Izvrsnog je okusa, zdrav, a obogaćuje jela divnim okusom - rekle su Marinela i Karin. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje