Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Svestrani sapun: Liječi ubode insekata i osvježava obuću

None Foto: Goran Stanzl/Pixsell 6

Multifunkcionalan: Trljanje sapuna prije pranja odjeće uklonit će mrlju, mješavina s vodom djeluje kao repelent, a sapun pomaže i kod patentnog zatvarača koji je zapeo

Prvi je sapun nastao kao mješavina kuhane masti i pepela, a koristio se oko 3000 godine prije Krista. Danas se sapun većinom koristi samo za pranje ruku, no postoje brojne primjene u kojima je on koristan, piše Huffington Post.

1. Tjera insekte od bilja

Izribajte polovicu sapuna, pomiješajte je s vodom te napravite pjenušavu otopinu. Potom je ulijte u  bočicu s raspršivačem te njome poprskajte donju stranu listova kako bi odbili insekte od biljaka. Jednako tako, vrata, štokove i okna prozora možete poprskati mješavinom kako bi spriječili ulazak insekata u dom.

2. Osvježava ormare i ladice

Treba li vam praktičan i jednostavan osvježivač ormara, samo stavite cijeli ili komad sapuna u ladicu. On će spriječiti nastanak ustajalog mirisa u zatvorenim prostorima.

3. Ublažava ubode insekata

Bolan ili neugodan svrbež nakon ugriza insekta riješite tako da natrljate malo sapuna na mokru tkaninu i njome tretirate mjesto uboda. Nakon što se osuši na koži, isperite hladnom vodom.

4. Uklanja mrlje

Mrlje od masti, pudera ili vina možete ukloniti tako da prije pranja utrljate veću količinu vlažnog sapuna. Tek nakon što se osuši, stavite u perilicu rublja uz dodatak normalnog deterdženta za rublje.

5. Osvježava smrdljivu obuću

Miomirisi obuće rezultat su znojenja te nemogućnosti pranja i provjetravanja, a tome je lako doskočiti tako da ostavite sapun u obući preko noći.

6. Jastučić za igle

Omotajte sapun u običnu tkaninu ili komad platna koju ćete pričvrstite s ukrasnom vrpcom. To će poslužiti kao odličan jastučić za odlaganje igala, koje se nakon toga mogu lakše ubosti u tkaninu. 

7. Lubrikant za patentni zatvarač

Ako vam na hlačama, jakni ili torbi zapne patentni zatvarač, od jakog potezanja možete ga uništiti. Znatno je praktičnije namazati ga sapunom sa stražnje strane. On će djelovati kao lubrikant i pomoći će da se otpusti.

8. Štiti za nokte

Prije vrtlarenja, mehaničkih poslova i sličnih "prljavih radnji" rukama utrljajte sapun ispod noktiju. Sloj sapuna spriječit će prodiranje prljavštine duboko ispod nokta.

Komentari (7)
  • Ovo zadnje je jako dobra ideja, čak i s rukavicama koje se naravno uvijek probuše malo zemlje dospije ispod noktijju..

    28. 5. 2014,   14:28
  • Jel možda liječi i hemeroide ?

    28. 5. 2014,   13:56
  • uh, ja bi ovo jeo...

    28. 5. 2014,   14:37