Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Svestrano: Kokosovo ulje skida šminku, njeguje kosu, usne...

Svestrano: Kokosovo ulje skida šminku, njeguje kosu, usne...

Koristi li se za skidanje šminke, treba ga odmah isprati da se pore ne začepe, a pomiješan sa šećerom ili solju postaje superpiling za tijelo, kaže aromaterapeutkinja Pažin Morović

VIDEO

Kokosovo ulje hrani i štiti kožu, kosu i nokte, a može zamijeniti brojne preparate za njegu, kaže aromaterapeutkinja Anamarija Pažin Morović.

- Za njegu kože na dlan nanesite malo ulja, oko pet kapi, pa razmažite na suhu ili vlažnu kožu i pustite da se upije. Kokosovo ulje može zamijeniti klasičnu kremu. Pripazite imate li proširene pore na licu jer ih ponekad zna malo zatvoriti, ali za tijelo je super. Može zamijeniti i losion za tijelo, samo ga umasirajte u vlažnu kožu nakon tuširanja. Pritom ga je najbolje koristiti čistog. Hrani kožu i čuva njezinu vlažnost, dok u kupovnim losionima ima štetnih sastojaka kao što su agresivni konzervansi, aditivi i umjetni mirisi - dodaje Pažin Morović.

Možete ga koristiti i za skidanje šminke. Nanesite ga na blazinicu, a kad skinete šminku, lice isperite pa se pore neće začepiti, kaže aromaterapeutkinja.

Aromatherapy, relaxation in the wellness clinicAromaterapia, relaks w gabinecie odnowy biologicznej

- Može se pomiješati u istom omjeru sa sodom bikarbonom i dobit ćete piling za čišćenje kože, koji nanesite na lice, blago istrljajte i isperite. No ne smije se koristiti svaki dan, nego ga je dobro napraviti od dva do tri puta mjesečno. Piling za tijelo možete praviti i od šećera ili soli, samo neka količina ulja bude od četiri do pet puta veća od količine soli ili šećera tako da se koža ne struže - savjetuje Pažin Morović. Čisto ulje možete koristiti i kao masku za kosu, nastavlja.

- Nanesite žličicu ulja na kosu prije pranja, ostavite da djeluje pola sata pa operite kosu da ne ostane masna. Možete ga koristiti i umjesto silikonskih seruma za ispucale vrhove. Utrljajte među prste malu količinu i nanesite na suhu kosu - savjetuje aromaterapeutkinja te dodaje kako je ovo ulje idealno i za njegu noktiju, ali i da može poslužiti i umjesto pjene za brijanje. 

Uz kokosovo ulje, dodir i povez na očima do eksplozije strasti
Uz kokosovo ulje, dodir i povez na očima do eksplozije strasti

Prirodno stanje kokosova ulja je kruto i tek se iznad 25°C pretvori u ulje, pojašnjava Pažin Morović, a možete ga koristiti i krutog i tekućeg. Koristite li kruto, ponašajte se s njim kao s kremom ili maslacem. Želite li ga otopiti, stavite ga kratko na radijator ili u vodenu kupelj na vatru. Već na 25°C počne se topiti.

Nježna kupka za svilenkastu kožu

Pomiješajte jednu do dvije žlice kokosova ulja s 10 kapi eteričnog ulja slatke naranče i stavite u vruću kupku. Takva je 20-minutna kupka odlična za suhu i dehidriranu kožu, kaže Pažin Morović.

Obogaćuje okus čaja i kašica

Žličica ulja u čaju djelovat će protuupalno i obogatiti okus. Može se dodati i u kašice, griz... Po djelovanju je sličan majčinu mlijeku jer djeluje protuupalno kad se koristi iznutra.

organic cosmetics with coconut on white background top view mockup

Savršeno za meka stopala

Nanesite ga kao kremu na suhe pete ili cijela stopala, obucite čarape i ostavite preko noći kao neki pakung. Isto možete primijeniti i za ispucale ruke.

Za lijepe zanoktice

Možete nakapati i malo kokosova ulja na blazinicu te nježnim trljanjem nanijeti na nokte. Nježno će djelovati na zanoktice, ali i nahraniti nokte podložne pucanju. 

Reci zbogom strijama

Odlično je i za prevenciju strija. Trudnice se mogu mazati kokosovim uljem jer će spriječiti da koža puca rastezanjem, a kako u njemu nema kemije, pogodno je i u trudnoći, kaže aromaterapeutkinja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...