Obavijesti

Lifestyle

Komentari 26

Svi mirisi istoka: Savršeni miks začina spojio se je u curryju

Svi mirisi istoka: Savršeni miks začina spojio se je u curryju
4

Osnovni su mu sastojci gotovo uvijek korijander, kurkuma, kim i piskavica, ali tu su i dodatni sastojci koji daju okus prema kojem se prepoznaju kuhari, područja, kaste

VIDEO

Smećkasti prah egzotična mirisa donedavno je bio rijedak u našim krajevima i za njega smo uglavnom mogli čuti u britanskim humorističnim serijama, posebno u “Mućkama” jer je Del bio velik obožavatelj ljutog curryja. Danas se može nabaviti u gotovo svakoj prodavaonici. No mnogi ističu da nije svaki curry, curry,  misleći na to da se iza tog kratkog imena skriva mješavina od pet do čak trideset vrsta začina. 

Osnovni su mu sastojci gotovo uvijek korijander, kurkuma, kim i piskavica, ali i dodatni sastojci daju okus prema kojem se prepoznaju kuhari, područja, kaste, pa i običaji. Svaki kuhar koji drži do sebe ima vlastiti recept za taj začin kojem, uz osnovne sastojke, primiješa i čili, đumbir, češnjak, komorač, klinčić, gorušica, kardamom, muškatni oraščić, cimet, crveni i crni papar. Curry kakav danas poznajemo nastao je tijekom britanske kolonizacije Indije, a izvorno znači jako začinjeno jelo s više vrsta namirnica. 

A kako su znanstvenici u mnogim istraživanjima te indijske mješavine začina dokazali da je ljekovita, preporučuje se da se njome začini jelo barem dva puta na tjedan. U Indiji se za curryjem posezalo kad bi se javile probavne tegobe, ali i pri liječenju rana upala i problema s kožom, a suvremeni znanstvenici kažu da štiti i od najtežih bolesti. 

Zanimljivo je da se baš ljuto jelo s curryjem smatra jednim od najboljih metoda prevencije gripe i prehlade.  Curryjem u prahu mogu se oplemeniti različita jela od žitarica, povrća i mesa pa čak i deserti. Za pripremu poznatog jela južne i jugoistočne Azije koristi se uvijek svježa mješavina začina koja može biti suha (začini se bez masnoće popeku u tavi i samelju) ili u kašastom obliku. Može biti crven, s crvenom ili čili papričicom,  zelen, sa zelenom čili papričicom, ili žut, s dodatkom svježe kurkume. Uz patlidžane, bambus, listove limete i bosiljak curryju se mogu dodati i razne vrste mesa, račići ili, u vegetarijanskoj varijanti, povrće. U svim se kombinacijama slaže s rižom i kus-kusom,a možete ga dodati i tijestu za palačinke pa ih puniti mesom i povrćem. Za malo hrabrije tu je prijedlog da dodate curry i u čokoladni umak na bazi slatkog vrhnja kojim ćete preliti sladoledni kup ili ga dodajte smjesi za čokoladne praline. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Curry s povrćem i piletinom

Sastojci: 500 g pilećih prsa, 1 mrkva, 2 glavice luka, 1 tikvica, 1 crvena paprika, 1/2 glavice brokule, 1 žličica curryja, 2 žlice sojina umaka, komad đumbira, 1 dl kokosova mlijeka, sol, papar, ulje 

Priprema: 

1. Piletinu narežite na prutiće. Povrće operite i također narežite na prutiće, brokulu razrežite na cvatiće luk na kolutove, a đumbir naribajte. U woku ili u velikoj tavi zagrijte malo ulja. Na vrućem ulju kratko popecite piletinu sa svih strana dok dobije zlatno-žutu boju, pa je izvadite na stranu.  

2. Na masnoću na kojoj se peklo meso sada stavite najprije luk, pa mrkvu, brokulu i papriku, đumbir i na kraju, nakon nekoliko minuta, tikvicu. Posipajte curryjem, soli i paprom i kratko popržite sve zajedno da se prožmu svi okusi. Kad ispari tekućina, vratite meso u tavu i prelijte sojinim umakom te kokosovim mlijekom. 

3. Pirjajte još nekoliko minuta, ali pripazite da se povrće ne prekuha i da jelo ne ostane bez umaka. Poslužite vruće, uz kuhane rižine rezančiće ili rižu. 

Riža s račićima u curryju 

Sastojci: 2 žlice sezamova ili običnog ulja, 1 češanj češnjaka, 1 rajčica, 2 žličice curryja, 80 g luka, 200 g paprike, 3 čili papričice,  250 g očišćenih račića

Priprema: 1. U većoj tavi, woku ili plićoj posudi zagrijte ulje. Na ulje stavite curry, sitno nasjeckani luk, zgnječeni i nasjeckani češnjak, papriku narezanu na tanke rezančiće i sitno nasjeckane čili papričice te narezanu rajčicu. Pirjajte povrće petnaestak minuta dok pusti tekućinu i omekša. 

2. Povrću sada dodajte očišćene svježe ili zamrznute repove račića. Možete odabrati kozice ili škampe, prema želji. Pirjate račiće s povrćem desetak minuta, tada ih posolite i pustite da se pirja još pet minuta.

3. U međuvremenu skuhajte rižu. Najbolje je da odaberete basmati ili neku sličnu orijentalnu rižu, čiji će se miris i okus odlično složiti s curryjem.  Gotove račiće maknite s vatre. Na tanjur stavite najprije rižu pa je prelijte gotovim račićima s povrćem. Poslužite vruće, uz  sezonsku salatu.  

Čokoladne praline s curryjem 

Sastojci: 400 g tamne čokolade, 200 ml slatkog vrhnja, 1 vrećica vanilin šećera, 100 g maslaca, čep ruma ili amaretta, 1/2 žličice curryja

Priprema: 1. U posudu za kuhanje na pari, popularno zvanu banjamariju, ubacite čokoladu i maslac te pustite da se lagano otapaju. U posebnoj posudi zagrijte slatko vrhnje i vanilin šećer do vrenja. Skinite s vatre i pustite da odstoji 15 minuta. 

2. Otopljenu čokoladu, koja se lijepo pomiješala s maslacem i amarettom ili rumom, dodajte slatkom vrhnju. Miješajte dok se sve ne pretvori u gustu jednoličnu smjesu. Pola gotove smjese ulijte u silikonske kalupe za praline,  posipajte ih s malo začina, a preko toga prelijte ostatak smjese. 

3. Prekrijte ih folijom i odložite na hladno barem  preko noći da se dobro stegnu. Kad se uvjerite da su se dobro stisnule, istresite praline iz kalupića i poslužite ih. 

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise