Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Svi misle da je trudna, a ona zapravo boluje od rijetkog raka

U rujnu 2017. godine Britanki je prvi puta dijagnosticiran rijedak oblik raka. Izliječila se, ali rak se ubrzo opet vratio. Usprkos teškoj situaciji Jemily pokušava biti pozitivna

VIDEO

Jemily Brown (35) iz Sandhursta u engleskom Surreyu dijagnosticirana je pseudomyxoma peritonei (PMP) u rujnu 2017. godine. Ta bolest svake godine pogodi samo jednog od pola milijuna ljudi.

PMP obično započinje kao polip u slijepom crijevu. Stanice karcinoma se zatim šire na sluznicu trbušne šupljine, gdje stvaraju sluz koja postaje tekućina poput želatine koja se zove mucin.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Simptomi raka gušterače 02:17

U pokušaju da pobijedi bolest i takozvani 'žele trbuh', Brown je podnijela operaciju koja je trajala 12 sati, a trebalo je ukloniti šest litara mucina (u listopadu 2017. godine).

Također joj je uklonjeno osam nevitalnih organa, no rak se svejedno vratio u rujnu prošle godine.

Uz upozorenje liječnika da postoji još malo toga što oni mogu učiniti u vezi njezina stanja, Jemily je sada na listi čekanja za eksperimentalni tretman. Naime, trebala bi od darivatelja dobiti želudac, tanko crijevo, debelo crijevo i gušteraču.

Zbog bolesti i veličine trbuha mnogi su mislili da je trudna.

- Bila sam u redu u banci, a blagajnica me pogledala i pitala kada će se dijete roditi - ispričala je i dodala da joj je rekla da zapravo nije trudna pa se blagajnica sasvim zbunila.

Brown tvrdi da je s vremenom postala puno blaža u vezi toga i da ne uzima takve komentare toliko k srcu. No ovo nije bila jedina prilika kada su stranci mislili da je gospođa Brown trudna.

Njezin suprug Tim ispričao je da su neposredno prije operacije Jemily i on otišli pokupiti novi vjenčani prsten jer nije želio da joj originalni bude oštećen u bolnici. Prodavačica ih je tada pogledala i upitala jesu li se vjenčali zato što Jemily nosi dijete. Tim je na to ostao bez riječi.

 - To je tumor i izlazi van u utorak - odgovorila joj je Jemily.

Bolest je započela tako što je Brown, inače majka 10-godišnje Mayane, počela povraćati više puta dnevno u travnju 2017. godine. Također se borila s umorom i primijetila je kako joj se trbuh širi.

Stručnjaci: Nikotinska ovisnost jača je od kokainske i heroinske
Stručnjaci: Nikotinska ovisnost jača je od kokainske i heroinske

Liječnici su u početku bili zbunjeni i liječili su ju od plućne embolije. No trbuh koji se širio nije bio uobičajeni simptom.

Pet mjeseci nakon što su se pojavili prvi simptomi, na pretrazi su joj primijetili nakupljanje tekućine u trbuhu.

Bila je prisiljena na citoredukciju uz HIPEC (hipertermička intraperitonealna kemoterapija) u bolnici u Basingstokeu.

Citoreduktivna operacija uklanja sve vidljive tumore koji se nalaze u trbušnoj šupljini, dok HIPEC djeluje izravno na abdomen tijekom operacije.

Liječnici su joj uklonili osam organa: debelo crijevo, dio tankog crijeva, slijepo crijevo, slezenu, jajnike, jajovod, maternicu i omentum - list masnog tkiva koji se proteže preko trbuha. Osim toga, uklonili su joj i pupak.

Kako nema debelo crijevo, hranu mora dobivati intravenozno, a otpad se nakuplja u vrećici 'stoma'.

Ovakva situacija je Brown primorala da odustane od administrativnog posla. Ipak, činilo se da je operacija uspjela, sve dok se bolest nije vratila prije godinu dana.

- Prvotna operacija oduzela mi je puno, ali vrijedilo je živjeti tih 14 mjeseci kasnije - rekla je Brown.

Ovog puta rečeno joj je da treba šest kemoterapija. Nakon završetka naporne terapije, u siječnju je otišla u bolnicu sa blokiranom vrećicom stoma.

Dok su liječnici tragali za uzrokom, otkrili su da se 'želatina' vratila te da je 'stisnula' njene unutarnje organe.

Nakon toga se u ožujku sastala s konzultantima kako bi razgovarali o sljedećem koraku. Rečeno joj je da joj je jedino preostala mogućnost transplantacije više organa koja je, navodno, u svijetu obavljena samo 14 puta.

Nalazi se na listi čekanja za postupak u bolnicama na Sveučilištu Oxford. Očekuje se da će Brown biti u bolnici oko osam tjedana, nakon čega će uslijediti šest mjeseci oporavka kod kuće. Liječnici su je upozorili da je operacija neće izliječiti, ali bi joj mogla produžiti život i poboljšati kvalitetu života.

10 žena iste obitelji pobijedilo je rak dojke: Sada smo još jače
10 žena iste obitelji pobijedilo je rak dojke: Sada smo još jače

- Jedna od najtežih stvari za mene je to koliko je ovo stanje zapravo rijetko - rekla je.

Unatoč svemu što je pretrpjela, Brown tvrdi da je to iskušenje zbližilo njezinu obitelj.

- To nije nešto što želite proći u životu, ali istovremeno nas to i zbližava, a sada definitivno više cijenimo naše zajedničko vrijeme - tvrdi Brown.

Njezin suprug dodao je da njegova žena ima pozitivan pogled na sve i u prilično strašnim okolnostima pokušava ostati pozitivna. Međutim, teško je pričati o tome kroz što je sve prošla i što još može doći. No unatoč tome, oni se i dalje trude uživati ​​u stvarima i proživjeti svaki dan u potpunosti, piše Daily Mail.

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

10:33
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično
Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja