Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Svi mitovi o mjesečarenju: Oni se ne sjećaju što rade ili ipak?

None Foto: Fotolia

Hodanje u snu povezuje se sa stresom i nesanicom, zbog vlastite percepcije stvarnosti sve što čine rade s razlogom, a većina odraslih sjeća se što je radila

Prema dosadašnjim saznanjima, mjesečarenje je najvjerojatnije povezano s genetikom, a od gotovo 80 posto mjesečara barem jedan član obitelji je u nekom periodu svog života hodao u snu, utvrdili su znanstvenici s kanadskog Sveučilišta Montreal. 

Iako djeluje opasno, pogotovo onima koji su se prvi put s time susreli, znanstvenici su objasnili da je to samo mit. Oni su analizom istraživanja provedenih u posljednjih 15 godina uspjeli raskrinkati uobičajene zablude, piše Counsel&Heal

Mit: Mjesečarenje je u većini slučajeva opasno

Iako može biti opasno, mjesečarenje najčešće traje kratko tako da se mjesečari ne stignu ozlijediti. Oni imaju potpuno drugačiju percepciju svoje aktivnosti od one dnevne i vrlo spretno izbjegavaju sve prepreke. Samo u rijetkim slučajevima mjesečarenje traje duže i može biti opasno, a neki od ispitanika čak su vozili i auto u snu. 

Mit: Mjesečarenje je najčešće u odrasloj dobi

Mjesečarenje se smanjuje s godinama, a najčešće mjesečare djeca u dobi od šest do 12 godina. U gotovo 75 posto slučajeva hodanje u snu u odrasloj dobi jednostavno prestaje samo od sebe. Odrasli imaju lošiji san nego djeca, a stanje dubokog sna traje sve kraće zbog čega su epizode hodanja u snu i sve rjeđe. 

Mit: Mjesečari se ne sjećaju hodanja u snu

U fazi sna različiti dijelovi mozga mogu spavati u različito vrijeme zbog čega su mjesečari istovremeno i budni i spavaju. Upravo zbog toga mogu se prisjetiti svega, naročito odrasli, dok djeci to teže pada. 

Mit: Sve što mjesečari rade, rade bez ikakvog povoda

Iako ono što mjesečari rade promatraču nema nikakvog smisla, oni točno znaju svoje razloge. Ti razlozi nisu uvijek suvisli, ali mjesečari su uvjereni da je to ono što trebaju napraviti, baš kao u budnom stanju. Tako je na primjer jedan od volontera tijekom mjesečarenja psa odveo ispod tuša zato što je mislio da se životinja zapalila. 

Mit: Mjesečarenje ne utječe na budno stanje

Mjesečarenje uvelike utječe ne mjesečare u budnom stanju. Hodanje u snu je najčešće posljedica stresa i nedostatka sna, a skoro 45 posto mjesečara je toliko umorno da jedva funkcioniraju i spavaju kad god imaju prilike. 

Komentari (104)
  • -za sada samo pričam u snu

    12. 9. 2013,   15:48
  • haha da,odeš vanka lipo se po.eviš i kad se vratiš kažeš mjesečarila sam hahaha

    12. 9. 2013,   17:35
  • pa moram priznati,kod mene je obrnuto. kao mala,sjećam se svih mjesečarenja.a kad sam malo narasla i ne baš. sad imam muža da me pazi :))

    12. 9. 2013,   17:48