Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Svi načini za smanjivanje bora: Spavanje na leđima te više ribe

Svi načini za smanjivanje bora: Spavanje na leđima te više ribe
1

Voda iz slavine uklanja ulja i vlagu s lica koja prirodno štite kožu, a kakao i soja potiču proizvodnju kolagena koji kožu održava zategnutom i mladolikom

VIDEO

Spavanje u određenim položajima može donijeti "spavaće bore" koje ne nestaju nakon buđenja, pa tako spavanje na boku povećava rizik od nastanka bora na obrazima i bradi, dok spavanje na trbuhu stvara bore na čelu, izvijestila je američka Akademija dermatologije. Zato oni savjetuju spavanje na leđima kako bi sačuvali lice.

Više ribe, osobito lososa

Ribe iz hladnih mora poput lososa i tune izvrstan su izvor proteina, graditelja zdravih stanica kože, ali i omega 3 masnih kiselina.

- Ljudi koji jedu više ribe imaju manje bora, jer masne kiseline hrane kožu i održavaju je zategnutom i mladolikom - kaže dermatolog sa Sveučilišta Yale,  dr.Nicholas Perricone.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Bez škiljenja

Pokreti lica koje često ponavljamo, poput škiljenja ili mrštenja, uzrokuju nastanak jastučića na čelu i područja oko očiju, koji se s vremenom pretvaraju u duboke bore. Najčešći razlog mrštenja i škiljenja je slabljenje vida, zbog čega je važno na vrijeme nabaviti dioptrijske naočale. Na suncu svakako treba nositi sunčane naočale s pravim i tamnim zaštitnim staklima, jer one jedine štite od negativnog utjecaja sunca na bore.

Voćne kiseline za kožu

Prirodne voćne AHA kiseline otklanjaju mrtve stanice gornjeg sloja kože, a istovremeno hidratiziraju dublje slojeve, zbog čega su nakon tretmana AHA kiselinama bore manje izražene. Nove studije pokazuju da AHA kiseline mogu stimulirati proizvodnju kolagena, vezivnog elementa u koži.

Kakao umjesto kave

Kakao sadrži visoke razine flavonoida koji štite kožu od sunca i poboljšavaju cirkulaciju između stanica kože te ju izglađuju, pokazuje studija američkog časopisa Zdrava Prehrana. Zbog toga znanstvenici savjetuju zamjenu kofeina koji ima negativan utjecaj na kožu, kakaom.

Lice se ne pere previše

Voda iz slavine skida s kože prirodnu zaštitu, ulje i vodu koji štite od vanjskih utjecaja, isušivanja i nastanka bora. Ako se prečesto umivamo, ta zaštita silazi s lica, tvrde dermatolozi Sveučilišta Maryland. Također, bolje je ne upotrebljavati sapune jer isušuju kožu.

Vitamin C

Askorbinska kiselina najučinkovitiji je oblik Vitamina C koji povećava proizvodnju kolagena, štiti od UVA i UVB zraka te popravlja probleme s pigmentacijom, pokazuje studija Sveučilišta Tulane. Zbog toga se vitamin C smatra jednim od najboljih prirodnih saveznika u borbi protiv bora, a savjetuje se uzimati dodatak tog vitamina u prehrani, kao i korištenje hidratantnih krema koje ga sadrže.

Soja

Jedenje soje i dodataka prehrani koji se temelje na soji, a uključuju vitamine, riblje proteine i ekstrakte bijelog čaja i rajčice, poboljšavaju strukturu kože u roku od šest mjeseci, pokazuje istraživanje europskog časopšisa Prehrana.

Četiri osnovna pravila

Američka akademija naglašava da je u sprečavanju nastanka prijevremenih bora ključno slijediti četiri osnovna pravila:

  • Prestati pušiti
  • Redovito stavljati kreme sa zaštitnim faktorom
  • Izbjegavati direktno izlaganje kože suncu
  • Koristiti hidratantnu kremu
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'
ŠOKANTNE ISPOVIJESTI

'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'

Jedna djevojka se požalila kako je je bivši dečko poslao poruku da je neka cura s kojom je bio zatrudnjela. Taman je išla van s prijateljicama pa su je tješile. Iselila sam se od njega nakon dva dana